Vissza a tartalomjegyzékhez


Szállj le az anyagról

Egy Tolna megyei kisváros, Bonyhád esős szombat estéjét színvonalas antidrogparty derítette fel az elmúlt hétvégén a helyi művelődési házban. A könnyűzene a drogfogyasztás terén különösen érintett ifjú generáció megszólításának egyik leghatásosabb eszköze. Erre a felismerésre alapozva szervezett koncertet az Evangéliumi Keresztény Kulturális Alapítvány a Hetek támogatásával. 


Lory B. a koncerten Fotó: S. Z.

A fellépők között fővárosi és vidéki előadóművészek egyaránt szerepeltek, akik dalaikban személyes indíttatású történeteket osztottak meg a mintegy hétszáz fős közönséggel. Több fellépő is beszámolt kábítószeres múltjáról, a különféle drogok rabságából szabadultak hiteles történeteiket közvetlen, őszinte légkörben ismertették meg a hallgatósággal. Abaházi Zoltán, a Sing-Sing egykori fenegyereke ma a Face to Face zenekarban énekel, dalaiban és egyéb megnyilatkozásaiban magától értetődő nyíltsággal beszél arról, miként cserélte fel a valaha mindennél többre becsült Mammon imádatát a keresztény értékek megbecsülésére. A Cerka becenéven is ismert zenész önpusztító, zavaros sztárélete rendeződött, az általa előadott dalok pozitív hangvételűvé váltak. Hasonló élményekről számolt be a magát hívő kereszténynek valló Lory B. is, akit annak idején Ganxsta Zolee Karteljéből ismerhetett meg a nagyérdemű. Lory B. ezúttal nemrég megjelent, Végítélet című CD-jéről adott elő néhány dalt a szűk padsorok okozta helyhiány ellenére is állva tapsoló, táncoló közönségnek. 
Az est programjához kapcsolódóan az EKKA egy kábítószer-ellenes kiadványt is megjelentetett, melyben többek közt elolvasható Gera Zoltánnak, az FTC ifjú csillagának a története arról, hogyan szabadult meg a drogfüggőségből. Ezenkívül megtalálhatjuk az Ifjúsági és Sportminisztérium által közzétett, magyarországi kábítószer-élvező fiatalokkal kapcsolatos főbb adatokat is.
A Hetek által támogatott program megfelel a kormány átfogó, drog elleni küzdelemmel kapcsolatos elképzeléseinek, melyek szerint sürgősen be kellene vonni a civil szervezeteket és helyi közösségeket a drogprevencióval és a kábítószer-függőség kezelésével kapcsolatos tevékenységekbe. Bár pontos adatokkal nem rendelkezünk a hazánkban élő ifjú drogfogyasztók számával és fogyasztási szokásaival kapcsolatban, az ISM augusztus 14-én Nemzeti jelentés a gyermekek helyzetéről című publikációjában közzétett információi szerint a hazai egészségügyi intézmények által hivatalosan nyilvántartott és kezelt drogfüggő betegek több mint kétharmadát 15 évnél idősebb, ám 24 évnél fiatalabb emberek alkotják. Bár nálunk a droghelyzet még nem olyan aggasztó, mint nem egy tőlünk nyugatabbra fekvő országban, a hazai kábítószer-fogyasztás mindazonáltal folyamatosan növekvő tendenciát mutat. 
(Dékány Renáta)