Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Angliában kezdődik a bajnokság

Hivatalosan is megkezdődött a 2001/02-es bajnoki szezon a ködös Albionban. A vasárnapi Charity Shielden a bajnok Manchester United 2-1 arányú vereséget szenvedett az egyre jobb formát mutató Liverpooltól. Az elmúlt évtized legjobb gárdája idén csak nagy küzdelemben védheti meg trónját, mivel a riválisok - a nyár folyamán - alaposan megerősödtek.

Természetesen a „vörös ördögök” is bevásároltak, méghozzá rendesen. A holland válogatott ásza Ruud van Nistelrooy 19 millió, míg az argentin válogatott Juan Sebastian Verón 28 millió font ellenében került az Old Traffordra. Sir Alex Ferguson utolsó edzői idényében is nagy dobásra készül, mivel az új játékosokkal kiegészülve a BL megnyerése a fő cél. 
Az UEFA-kupa védője, a Liverpool „csikócsapata” összeszokott gárda, amely képes a trónfosztásra. A Mersey-parti legénység egy nagy befektetést hajtott végre, a norvég Riisével kötött szerződést, aki 3,77 millió fontjába került a tizenkilencszeres bajnoknak. A „vörösök” támadói, Owen, Fowler és Heskey játékával meglepetést okozhat a bajnokok versengésében.
A londoni Chelsea évek óta az élbolyhoz tartozik, és a tavalyi gyengébb szereplést egy nagy sikerrel kívánják feledtetni. Az igazolások is ezt kívánták szolgálni, a Zenden-Petit-Lampard trió megszerzésére 26,5 millió fontot áldoztak a vezetők. 
A népszerű Tottenham Hotspur alakulata is légiósokkal próbál újra a csúcsra jutni. A német Christian Ziege, a spanyol Gustavo Poyet, a fiatal Goran Bunjevcevic és a visszatérő Teddy Sheringham által felerősítetett gárda megnehezítheti a nagyok dolgát a bajnoki versenyfutásban.
A legnagyobb sansza az Arsenalnak van, hogy az elmúlt évek ezüstérmei után tizenkettedik aranyérmét megszerezze. A remek üzletemberként is elhíresült francia tréner, Arsene Wenger idén is pazar játékosokat hozott az „ágyúsok”-hoz. Sol Campbell, a jelenkor egyik legprímább védője ingyen került a Highburybe a már említett Spurstől, a szintén válogatott Richard Wright képességei alapján a kapus David Seaman utódjának tekinthető, a szupertehetségként kezelt Francis Jeffers pedig az eddig is erős támadó sort segítheti góljaival. A holland Giovanni van Bronckhorst, és a japán Junicsi Inamoto sem tűnik felesleges pénzkidobásnak. 
Wenger mindössze 26 millió fontot fizetett ezekért a játékosokért, a francia Patrick Vieira megtartásával pedig már a Bajnokok Ligája megnyerése is reális cél lehet a nagy múltú egyesület számára.