Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Elrontott ünnep

A helyszínen huszonötezren, a televízió képernyőin keresztül Európa-szerte milliók láthatták azt, ahogy a tartalékos német válogatott játékosai félgőzzel is, de 5-2-re megverik a huszonöt perc után elgyötörten mozgó magyar válogatottat. Ezzel a mérkőzéssel ünnepelte a Magyar Labdarúgó Szövetség századik születésnapját.


Tülekedés a magyar kapu előtt a Népstadionban. Nem vagyunk azonos súlycsoportban Németországgal Fotó: Reuters

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Rudi Völler elismerően szólt a magyar válogatottról, Bicskei is csatlakozott hozzá, aki szerint túlzás, hogy a válogatott csak az 54. helyet foglalja el a FIFA világranglistáján.
A mérkőzés azonban nem őt igazolta. A válogatott az első félidő első felében nagy iramban kezdett, ám az egész semmit sem ért, hiszen gólt nem sikerült rúgni. Ezután elfáradt a csapat, és a németek innentől kezdve azt csináltak, amit akartak. Böhme büntetőből, Kehl pedig senkitől sem zavartatva lőtt Király hálójába. Bicskei a félidőben mindössze kettőt cserélt. Az ötvenedik percben már 4-0 volt a németek előnye. Aztán jött Tököli Attila szépítő gólja, majd a 91. percben Horváth Ferenc is lőtt egy gólt. A 4-2 még elfogadható, ám kevésbé reális eredmény lett volna, így Oliver Bierhoff a 92. percben bólintott még egy gólt.
Király sokat bizonytalankodott, Pető és Korsós mintha nem is játszott volna, Halmai pedig tizenegyest hozott össze. A Bundesligában játszó (illetve mellőzött) magyar játékosoknak sem sikerült bizonyítaniuk. Lisztesnek egy-két villanása volt, Dárdai sem tudott lendíteni a csapaton, míg Horváth Ferenc passzívan játszott, Sebők és a védelem átjáróházként működött. 
Jellemző példa Hrutka János esete. A Kaiserslautern korábbi védője alig várta, hogy bizonyíthasson a német Carsten Janckernek, akit a Bundesligában többször is fogott, ám miután egy BL-meccsen Janckerről kiállították, Bundesliga-karrierje kudarcba fulladt. 
Nos, itt volt a visszavágás lehetősége, hiszen Hrutkát a félidőben becserélték. A revans azonban nem sikerült, Hrutka még csak két perce sem fogta Janckert, amikor az gólt lőtt mellőle. Mindenesetre Bicskei ezúttal is megtalálta a vereség magyarázatát. Korábban a szerencsével volt többször gond, bírálta már a pályákat is, ezúttal a páratartalomban vélt komoly gondokat felfedezni, amelynek köszönhetően játékosai közül többen is a huszonötödik percben elkészültek erejükkel. Bicskei szerint a rövid felkészülési idő is gondot jelentett, valamint az első tizenegyest sem kellett volna megadnia a bírónak. Ennek ellenére a játékkal elégedett. A szurkolók kevésbé, akik közül egyre többen a lemondását követelik. Érthetetlen, hogy egy edző, amikor látja, hogy játékosai elfáradnak, mindössze háromszor cserél, holott barátságos meccsen sokkal többet is változtathatna - vetették fel többen is a lefújás után.
A mérkőzésből nem sok tanulságot lehet levonni - ez már a német edző, Völler véleménye volt a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón. Völler inkább arra figyelt, hogy játékosai meg ne sérüljenek az angolok elleni sorsdöntő mérkőzés előtt.
A találkozónak - főleg a második játékrészben - edzőmeccs jellege volt, ahol olyan német játékosok is pályára léptek, akik egyelőre nem tagjai Rudi Völler szűk keretének. A német focisták láthatólag nem fáradtak el, az ötödik gól pedig azt éreztette a szurkolókkal, hogy egy teljes erőbedobással játszó német csapat akár hét-nyolc góllal is jobb a magyarnál.