Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Pellengérre állított fiatalok

Este van, csúcsforgalom a Fatemi téren, Irán fővárosának egyik fő csomópontján. Hirtelen rendőrautók zárják le az utat, és több tucat biztonsági tiszt vegyül el a tömegben. Öt fiatalembert derékig vetkőztetnek és több száz szemtanú előtt oszlopokhoz kötöznek. Valaki egy kézi hangosbemondón kiabálja: ezek a férfiak nyilvános helyen voltak részegek, és lányokat zaklattak egy parkban. A pellengérre állított irániakra a CNN beszámolója szerint az iszlám törvények értelmében 80 ütést mértek.

„A bokájuktól kezdték és egészen a hátukig verték őket” - mondja egy boltos. „Mindnyájan véreztek, és ha tiltakozni próbáltak, annál jobban verték őket. Azok a bűnözők egy 1400 éves törvényt akarnak ránk erőltetni.”
Az augusztus 7-i nyilvános ostorozás annak a kilenc hasonló esetet magában foglaló konzervatív hadjáratnak a része, amely július óta zajlik Teheránban. A legtöbb verést olyan fiatal férfiak kapták, akik alkoholt fogyasztottak, nyugati zenei CD-ket tartottak vagy olyan hölgyekkel voltak együtt, akik nem a rokonaik. 
Elemzők szerint a nyilvános verések a legújabb példái annak, hogy napjainkban milyen óriási ideológiai összecsapás zajlik Irán erős vallásos konzervatívjai és a társadalom fiatal generációja között. A veréseket olyan bírók rendelik el, akik félnek a társadalom erkölcsi romlásától, illetve a Mohamed Khatami reformista elnök kormányzása alatt egyre inkább növekvő liberalizmustól. 
Iránban a kormány adminisztratív apparátusát a reformerek, míg a vallási oldalt - amelybe beletartozik a törvényhozás, a katonaság és az állami hírcsatornák - a konzervatívok uralják. „A konzervatívok veszélyeztetve érzik magukat - magukat és ideológiájukat” - mondja egy magát megnevezni nem kívánó politikai tudományok professzora. „Úgy érzik, hogy aláásták az iszlám értékeket, a társadalom és a fiatal generáció korrupttá vált, és az életvezetés egyre inkább a nyugati kultúra irányába mozdul el. A konzervatívok ezért nyilvános verések formájában a kormány ellen fordulnak.”
Az egyik legnagyobb nyilvános ostorozásra egy pénteki napon került sor - a péntek az iszlám szent napja és az iráni hétvége utolsó napja - a Darband téren, amely Teherán egyik legforgalmasabb tere. A nyilvános veréseken részt vevő rendőrök beszámolója szerint július 20-án egymás után 45 férfit ostoroztak meg három órán keresztül, több ezer szemtanú előtt. A megostorozott embereket asztalra fektették, kezüket pedig az asztallábakhoz kötözték. 
A nyilvános büntetések - különösen a gyilkosok, nemi erőszakot elkövetők és kábítószer-kereskedők felakasztása - más országokhoz hasonlóan Iránban is viszonylag gyakorinak mondhatóak. Sokak szerint azonban a fiatalemberek erkölcsi bűntettek miatti nyilvános megszégyenítése szélsőséges, és éppen a kívánttal ellenkező hatást éri el.