Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Inka beiktatás az Andokban

Különleges ceremónia színhelye volt nemrég az inkák ősi városa, a szent Machu Picchu hegyen álló romváros. A Neue Zürcher Zeitung beszámolója szerint július 29-én hét helikopter két fordulóban hordta fel Cuzcóból a százhúsz meghívottat az Andok meredek hegyfalai között az egyébként néptelen, messzi tetőre, és ezer rendőr biztosította, hogy illetéktelen kíváncsiskodók ne juthassanak az ünnepség helyére. Itt ugyanis Alejandro Toledo, Peru újonnan megválasztott elnöke a Limában lezajlott hivatalos beiktatás után az őslakos kecsua indiánok hagyományainak kívánt áldozni.


Alejandro Toledo perui elnök Machu Picchuban Fotó: Reuters

Az inka papok rögtön napkelte után, még a vendégek megérkezése előtt megtisztították a szent helyet: tüzeket gyújtottak, kokaleveleket rágtak, imádkoztak az égiekhez, és alkohollal öntözték meg a gyümölcsöket termő földet, majd négy hagyományos öltözékű indián pap kukoricacsöveket, kokaleveleket és bort áldozott Pacha Mamának, a Földanyának és az Apuknak, a szent hegy istenségeinek.
Ezt követően Toledo elnök mondott áldást azért, hogy gazdag legyen a következő termés. A régi inka birodalom négy körzetéből két-két pár jelképes ajándékokat adott át az államfőnek. A helyi polgármester az inka uralkodók hatalmi jelvényének, egy fejszének az arannyal díszített mását nyújtotta Toledónak, akinek a pártja az ősi inka keresztet, a „chakanát” tette meg jelképnek.
A mindössze harmincperces ünnepségen felszólalt (spanyol és kecsua nyelven) az elnök felesége, Eliane Karp is. A belgiumi születésű hölgy antropológus és az ősi perui népek történelmének, szokásainak és nyelveinek szakértője. A chakana mint pártjelvény is a first lady ötlete volt, aki buzgón terjeszti az indián lakosság közt azt a mítoszt, mely szerint férjeura a néhai Pachakutec inka reinkarnációja, az ősi perui birodalom feltámasztója.
Toledo elnök maga némileg szerényebben szólt, megköszönte az Apuknak, hogy bátorságot adtak neki öt választási küzdelemhez, míg végül győzni tudott. „Új, visszafordíthatatlan demokratikus hajnal köszönt most Perura - mondta az elnök, miközben a hely fölött beborult az ég és mennydörgés hallatszott. - Peru modern és versenyképes ország lesz” - fejezte be szavait Alejandro Toledo, a Peru Posible párt győzelmes vezére.