Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársainktól
Tűz és drog

Valószínűleg a televízió elektromos hibája okozta azt a kispesti lakástüzet, amelynek során egy felnőtt és két kisgyermek életét vesztette, illetve hatan megsérültek. Egy asszony gázzal próbált meg véget vetni életének - szerencsére sikertelenül -, de az általa okozott robbanás többmilliós tűzkárt eredményezett. Kőbányán pedig ugyanarra a háztömbre két, drogosok által okozott tragédia árnyéka is vetődhetett volna: egy öngyilkosság és egy lakástűz.


A XVII. kerületi robbanás helyszíne. Az emberi felelőtlenség mementója Fotó: MTI

Kispesten hatan tartózkodtak a lakásban a tragédia idején: egy házaspár, három gyermekük és a család egyik férfi barátja. A tűz valószínűleg álmukban lepte meg őket, a család barátja és két kisgyermek életét vesztette. A gyermekek édesapja szintén életveszélyes sérüléseket szenvedett, állapota jelenleg is súlyos, de stabil. 
Mint azt Molnár Pétertől a Fővárosi Tűzoltóság szóvivőjétől megtudtuk, a szakértők a vizsgálatok után kizárták a szándékosság lehetőségét, a tüzet valószínűleg a televízió elektromos hibája okozta. Erre utal, hogy a készülék környezetében égett ki leginkább a lakás. (Bár a készülék nem volt bekapcsolva, „Stand by” állapotban - hasonlóan minden más készülékhez - ugyanúgy feszültség alatt állt, mint használat közben.) Molnár Péter elmondta: feltehetőleg a készülék égésekor keletkezett füstgázok robbanást idéztek elő a lakásban, ezzel magyarázható, hogy az rövid idő alatt teljesen kiégett, illetve, hogy a tűz meglepte az ott alvókat. A tragédia minden bizonnyal megelőzhető lett volna, ha a televízió kiégését hamarabb észlelik. Információink szerint egyébként az oltás még a tűzoltók szerint is gördülékenyen és gyorsan ment, rajtuk semmi nem múlt.
A kiégett nyolcvan négyzetméteres lakáson kívül a mellette, illetve alatta és fölötte elhelyezkedő otthonok is lakhatatlanná váltak, a tizenegy emeletes épületet pedig a hetedik emeleten alá kell dúcolni a további romosodás elkerülése miatt, de az is elképzelhető, hogy az épület sérült részét le kell bontani. A fővárosi önkormányzat vállalta, hogy a kiégett lakásokat a kerülettel közösen felújítja a katasztrófavédelmi alap terhére, a három elhunytat pedig saját halottjának tekinti. 
Az előbb említett lakástüzet megelőzte a XVII. kerületben az egyik panelház harmadik emeletén egy különös robbanás. Mint utóbb kiderült, egy 27 éves asszony akart - a megromlott házasssága miatt - öngyilkosság látszatával ráijeszteni a férjére. A négyemeletes ház lakóit kitelepítették.
Csütörtökön a X. kerületi Lenfonó utcában is felcsaptak a lángok. A tűz oka lapzártánkig tisztázatlan, személyi sérülés nem történt. A lakásban tartózkodó két fiatalembert sikerült épségben kimenteni, mint utóbb kiderült egész napos ivászatuk után merültek mély álomba, mely halálukat is okozhatta volna, ha a ház előtti parkban beszélgető szomszédok fel nem figyelnek a füstre. A Fővárosi Önkormányzattól az „ifjúságvédelem” bérelte a lakást olyan nagykorúvá vált állami gondozott fiatalok számára, akik pár hónapot tölthettek itt az intézet elhagyása után. A szomszédok beszámolói szerint folyamatosan probléma volt a srácokkal: ittak, kábítószereztek. Az egyik „túlélő” tagadja, hogy drogos volna, annyit azonban elismer, hogy egész nap „piáltak”. 
György István, Kőbánya polgármestere több hívást is kapott egymás után, mire a helyszínre ért. Lapunk kérdésére elmondta, hogy elsődleges feladat tájékozódni, vannak e olyan lakások, amelyek alkalmatlanok a további használatra. Az ott élők számára azonnal megoldják az ideiglenes elhelyezést. „Itt hála Istennek olyan profi tűzoltói beavatkozás történt, hogy nem okozott lakhatatlanságot a lakásokban. Egy lakás égett csak ki teljesen, annak lakóit próbáljuk megtalálni, az elhelyezésükre pedig a XVII. kerületi polgári védelmi bázison már felkészültek.” - számolt be György. 
Kiderül az is, hogy a múlt héten ugyanebben a háztömbbe, pár házzal odébb egy öngyilkosjelölt is volt. A történet igaz. Egy huszonéves fiatalember felment a tetőre és le akart ugrani, állítólag „szerelmi bánata volt”, de az eset egyik szemtanúja szerint „az is be volt drogozva”. A tűzoltók ehhez az esethez is gyorsan kiértek, légzsákot állítottak fel zuhanás esetére, ám a megzavarodott fiatalembert végül sikerült rábeszélni a liftre. A kőbányai tűzhöz érkező tűzoltók csak annyit kívántak hozzáfűzni a történtekhez, hogy: „Inkább azt írd meg, hogy óránként bruttó 156 forint veszélyességi pótlékért vagyunk itt.