Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 14. szám, 2001. április 07

Belpolitika

Urali bagoly a csomagtartóban
Tovább a cikkhez >>>

Somorjai László
Összeesküvés-elmélet

A miniszterelnök „összefüggést” sejt az Amnesty International (AI) kampánya mögött, amelynek során hazánkat újra rendőri brutalitással vádolják. Az Európa Tanács (ET) kínzást és embertelen bánásmódot vizsgáló bizottsága (CPT) a rendőri visszaélések tényét konkrét felmérésekkel támasztotta alá.


Szakonyi Dávid
Elmaradt feloszlatás

Nyílt önkormányzati ülést hívott össze Visegrád polgármestere csütörtök délutánra. A lepencei fürdő eladási szerződésének felbontásával kapcsolatos népszavazás négy pontjának végrehajtása volt a fő napirendi pont. Mint lapunk két héttel ezelőtt megírta: a Visegrádi Vállakozók Egyesülete (VVE) szerint az önkormányzat áron alul kívánta eladni a város tulajdonában lévő világhírű lepencei fürdőt a Castrum Visegrád Kft.-nek. A VVE aláírásgyűjtéssel elérte, hogy a témában népszavazást írjanak ki. A lakosságnak négy kérdésre kellett választ adnia, miszerint: Kívánja-e az adásvételi szerződés felbontását; ez közös megegyezés alapján történjen-e a felek közt; ha nincs közös megegyezés, bíróság elé vigye-e az ügyet az önkormányzat, és végül, elvesztette-e az ön bizalmát az önkormányzat? A szavazók döntő többsége igennel szavazott a feltett kérdésekre. A szavazás eredménye jogerőre emelkedett, miután a Castrum Visegrád Kft. óvását a Legfelsőbb Bíróság is elutasította. Szabó József független képviselő indítványozta a testület feloszlatását, amit hat ellenszavazattal és két igennel elutasítottak. 


Sebestyén István
Multinacionális magyar kerítők

A magyar prostituáltak a nyugat-európai éjszakai klubok egyik legkeresettebb „árucikkeinek” számítanak. A hazai bűnözői csoportok egyre inkább felismerik ennek „gazdasági előnyeit”, és a türelmi zónákról szóló jogszabály miatt a közterületek nagy részéről kiszoruló utcanőket - nem csekély haszon fejében - külföldre közvetítik. Évente több ezer magyar lány kerül ilyen úton Európa nagyvárosainak bordélyházaiba, ráadásul sokan közülük egyáltalán nem prostituáltnak, egyszerűen csak táncosnőnek, vagy bébiszitternek jelentkeznek. Később azonban erőszakkal kényszerítik őket arra, hogy bocsássák áruba testüket. 


Torgyán békülékeny

A várhatóan húsvét után, felgyógyulását követően ismét „ringbe szálló” Torgyán József a közelmúltban üzent a különvált exkisgazda Lányi Zsoltnak, Kiszely Katalinnak, Bánk Attilának és Molnár Róbertnek, arra kérve őket, hogy keressék meg telefonon. A négy politikus közül csak Lányi tett eleget a kérésnek „régi barátságukra való tekintettel”, ám politikáról nem volt hajlandó beszélgetni, csupán jókívánságait fejezte ki egykori elnöke felé.


Szlazsánszky Ferenc
Az Orbán-Csurka kormány esélyei

Bár Kövér László pártelnök cáfolta egy Fidesz-MIÉP koalíció lehetőségét a jövő évi választásokat követően, a jelenleg is fennálló Fidesz-kisgazda koalíció eleven példája annak, hogy a fiataldemok-raták hatalmi kérdésekben nem ismerik a lehetetlent. A két párt főbb jellemzőit egybevetve több ponton fedezhető fel hasonlóság, és ha emellett figyelembe vesszük az elmúlt két és fél évben tapasztalt zökkenőmentes együttműködést, egyáltalán nem irreális feltételezés, hogy jövőre „összenő, ami összetartozik”. A Szonda Ipsos kutatásai szerint a MIÉP-szimpatizánsok 35 százalékának második számú jelöltje a Fidesz, míg a polgári párt szavazóinak mindössze 11 százaléka utasítja el kategorikusan a MIÉP-et. 


Életmód

Bárdos Róbert
Azt nézed, amit eléd raknak

Köztudottan nincs könnyű dolga manapság annak a mozitulajdonosnak, aki műsorkínálatában az egyedi alkotásokat részesíti előnyben. A tavalyi év amerikai tömegfilmtermését figyelembe véve azonban a kasszasikerekre építő, nemzetközi multiplex-hálózatok sincsenek különösebben irigylésre méltó helyzetben. Feldmájer Sándorral, a díjnyertes magyar és külföldi művészfilmek legnagyobb hazai forgalmazójának, a Budapest Film tanácsadójával, egyben a Magyar Filmforgalmazók Egyesületének titkárával a mozikultúra jelenéről és jövőjéről beszélgettünk. 


Makki Marie-Rose
A depressziót a férfiak viselik nehezebben

A depresszió egyre inkább népbetegséggé válik a fejlett országokban - olyannyira, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2020-ra a kóros kedélyállapot a második munkaképtelenséget okozó betegségnek fog számítani a fejlett világ amúgy is öregedő és csökkenő lélekszámú társadalmaiban. A pszichés zavarok a legfontosabb egészségi problémát jelentik világszerte a negyvenöt évnél fiatalabb népesség körében. Ez a probléma egyfajta gazdasági bombaként ketyeg, hiszen az érintettek ellátása és a munkaerő-csökkenés igencsak megterheli majd a központi költségvetéseket. 


Fókusz

Hechs László
Egérút Arafatnak

Súlyos, robbanásveszélyes helyzet alakult ki Izrael és a Palesztin Autonómia Hatóság között. A tavaly szeptember óta tartó, egyre intenzívebbé váló fegyveres konfliktus a legutóbbi napokban a totális háború veszélyével fenyegetett. A palesztin terror elviselhetetlen mértékig fokozódott: a csúcsot az egymásba érő robbantásos kamikáze merényletek, a zsidó települések ágyútűzzel való elárasztása és egy tízhónapos izraeli kislány hidegvérű meggyilkolása jelentette. Az izraeli biztonsági kabinet átfogó tervben állapodott meg a kérdés katonai úton történő megoldásáról, ám a cselekvés idejét az ammani arab csúcstalálkozó és a Föld Napja utáni időszakra halasztották. Az indoklás szerint nem kívánatos, hogy a háborús válságba a környező arab államok is bekapcsolódjanak, és ugyancsak félő lett volna, hogy az izraeli állampolgárságú arabok a Föld Napja alkalmából belháborút robbantanak ki. 


Gazdaság

Kovács Klára
Nem lesz komoly mellékhatás

Ahhoz képest, hogy a múlt héten a jegybankelnök és a pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy tartható az 5-7 százalékos inflációs prognózis, a héten határozott léptékkel módosították a hivatalos várakozást: az optimista variáció 7-7,5, a pesszimista pedig 8,5-9 százalékos pénzromlást tart valószínűnek. Ezzel szinkronban a Kopint-Datorg Konjunktúra- Piackutató és Számítástechnikai Rt. is változtatott az előrejelzésén: hasonlóképpen 9 százalék körülire várja az infláció mértékét. A Magyar Nemzeti Bank is 8,8 százalékos inflációt prognosztizál 2001-re.


Ignácz Valéria
Fedélnyújtás állami pénzen

Közel 23 milliárd forinttal járul hozzá a kormány a márciusi árvíz kárainak helyreállításához. A beregi térségben folynak az utómunkálatok: az emlékezetes gátszakadás következtében életveszélyessé vált 519 lakóházból eddig 110-et már teljesen lebontottak, 327-nek pedig megkezdték az eltakarítását. Azok számára, akik elveszítették a házaikat, az állam újat épít, de 15 évre jelzálogot jegyez be rá, ami azt jelenti, hogy ez idő alatt nem adhatják el az új ingatlanukat, ha mégis el kell adniuk, akkor a régi ház értékét kaphatják meg kamatokkal együtt, a különbözet pedig az államé lesz.


Fotex Origo frigy
Tovább a cikkhez >>>

Pálinkás Csilla
Leszakadt magyar bérek

Kevesek mondhatják el a mai Magyarországon, hogy elégedettek a fizetésükkel, de az talán több mint meglepő, hogy egy budapesti dolgozó keresete egy manilai, egy bangkoki vagy éppen egy moszkvai munkás bérével egyenértékű. A svájci Union Bank of Switzerland (UBS) felméréséből az is kiderült, hogy egy átlag magyar polgárnak 82 percet kell dolgoznia azért, hogy meg tudjon venni egy Big Mac szendvicset, míg egy tokióinak ugyanez 9 percnyi munkájába kerül. 


Acsai Anikó
Két és fél éves mélyponton a Nasdaq

Érdekes hetet zártak a világ tőkepiacai a héten. Amerikában folytatódott a rossz hírek áradata, a vállalati megrendelések a várt 0,2 helyett 0,4 százalékkal csökkentek, és sorozatosan érkeztek a vállalatok profitfigyelmeztetései is. A Nasdaq több mint 11 százalékos esésével két és fél éves mélypontra süllyedt, a Dow Jones közel három, az S&P 500 4,3 százalékkal esett. Európában optimistább hangulat uralkodott, csak Frankfurtban estek az árak egy kissé, Londonban, Párizsban egy százalékot meghaladó emelkedést mutattak az indexek. Változatos pályát járt be a BUX is a héten: miután éves mélypontjára, 6200 pont közelébe süllyedt, látványos feltámadásnak lehettünk tanúi csütörtökön, így összességében 1,7 százalékos emelkedés után 6739 ponton zárta a hetet.


Munkatársunktól
Adócsökkentési vita amerikai módra

George W. Bush amerikai elnök talán a legnagyobb horderejű gazdaságpolitikai intézkedéséhez próbálja megnyerni a Kongresszus és a közvélemény támogatását. Arról a tíz év alatti, összesen 1,6 billió dolláros adócsökkentésről van szó, amely Bush legfontosabb ígérete volt tavalyi kampányában. Az elnök - éppen bizonytalan gazdasági környezetben - a vásárlási kedv, a fogyasztói bizalom megrendülése, ezáltal a gazdasági visszaesés elleni csodaszerként hirdeti adócsökkentési programját, holott erre a célra az kevéssé alkalmas. Mondani sem kell, a grandiózus terv nemcsak a politikusok, hanem a közgazdászok célpontjává is vált. 


Acsai Anikó
Ezrével kerülnek utcára a brókerek

A tavaly év eleji, egész világra kiterjedő részvénypiaci léggömb először csak ereszteni kezdett, most pedig végképp kipukkanni látszik. A pénzügyi világ egyik legjelentősebb központja a londoni City, a belváros e felhőkarcolókkal teletűzdelt negyedében - ahol valamennyi jelentősebb bank és brókerház képviselteti magát - valamivel több mint 300 ezer ember keresi a kenyerét. Ám az idén a londoni székhelyű Centre for Economincs and Business Research Ltd. elemzőinek becslése szerint tízezer főt leépít a szakma a „lufi” kipukkanása miatt. Ez nem egy elszigetelt eset, a világ számos vezető brókercége kénytelen jelentős létszámleépítést végrehajtani - tekintettel arra, hogy az idei tőzsdei kilátások sem túlságosan kecsegtetők. 


Munkatársunktól
Bírálják a kormányt

Élesen bírálja a magyar kormány kereskedelem-politikáját az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának államtitkári rangú külkereskedelmi főképviselője. A most elkészült jelentés Bush elnök asztalára kerül, ő hoz majd döntést arról, hogy az USA a WTO-hoz forduljon-e a jelentésben szereplő országok ügyében. Remélhető azonban, hogy e Magyarország számára jelentős presztízsveszteséggel járó lépésre nem kerül sor, és a felek meg tudnak egyezni a vitatott kérdések mihamarabbi rendezésében.


Háttér

Hetek-összeállítás
Tedd, amit akarsz

Bizarr gyilkosságok, megcsonkított állattetemek, megmagyarázhatatlannak látszó tinédzser-öngyilkosságok vagy egyházi épületeket ért támadások nyomán gyakran felbukkan a hírekben a találgatás, hogy a bűncselekmények hátterében esetleg sátánisták állhatnak. Sokszor azonban a rendőrök nem veszik komolyan az erre utaló jelek vizsgálatát, elsősorban a jelenségről rendelkezésre álló információk hiánya miatt. Egy amerikai szervezet nemrégiben összeállítást készített, amelyben a sátánizmus három legfontosabb irányzatát igyekezett bemutatni.


Laudancsek Katalin
A szörny születése

1994-ben jelent meg a mozikban a Frankenstein témát feldolgozó megannyi szörnyfilm legújabb és talán egyik leghitelesebb változata Mary Shelley Frankensteinje címmel - mellyel a rendező talán emlékeztetni próbálta közönségét az eredeti szerzőre. Szó mi szó, a legtöbben azt is elfelejtették, hogy maga Frankenstein nem is szörny, csupán életre hívója ennek a szörnyűségesen kinéző, a maga módján tragikus figurának, amely időközben a 20. század mitikus alakjává nőtte ki magát. A mítosz születésének körülményeiről a Gyengi című orosz hetilap írt.


Schmidt Barna
Nőfaló Terminátor

Tőle szokatlan módon nem legújabb filmjének sikere miatt került a média érdeklődésének centrumába Arnold Schwarzenegger. Rá nézve igen kényes téma foglalkoztatta az elmúlt napokban a sajtót: nőügy áll a figyelem középpontjában. Egy kíváncsi fotós kapta le az osztrák izomkolosszust Beverly Hillsben, amint egy kávéház nyitott parkolójában kedélyesen cseveg, sőt ölelkezik egy fiatal hölggyel. A lesipuskás fényképész felvételein - amelyeket az osztrák News című hetilap közölt - jól kivehető a kettejük közötti szoros kapcsolat.


Szabó Ibolya Anna
A gyorsétterem-ország

Az vagy, amit megeszel - szól a mondás. Ha ez tényleg igaz, akkor Eric Schlosser igencsak siralmas képet ad rólunk vagy mindazokról, akik napi betevőjüket a gyorséttermekben fogyasztják el. Ennél azonban többről is szól a Gyorsétterem-ország (Fast Food Nation) című, két hónapja megjelent amerikai könyv. Szerzője a gyorséttermek történetét párhuzamba állítja a háború utáni Amerika történetével, és annak jár utána, hogyan homogenizálták a McDonald’s, a Wendy’s és társaik a társadalmat, miközben népbetegséggé tették az elhízást, és franchise-rendszerük révén globalizálták a világot. A gyorséttermek több évtizedes amerikai karrierje Európában - így nálunk is - megismétlődött, így számunkra sem lehet közömbös, vajon mi is áll sikerük hátterében, és valójában hogyan váltak széles rétegek számára a mindennapok természetes részévé - nagyrészt észrevétlenül. 


Frechet Tímea, Földvári Katalin
Nem az utolsó padban

Michel Digne tizenhat hónapja dolgozik a Professzorok Házában, Budapesten. A francia oktatási minisztérium szaktanácsadója a magyar kormány meghívására érkezett hazánkba. A meghívás oka: a magyar Oktatási Minisztérium szorosabb együttműködést kívánt kialakítani a társadalmilag hátrányos helyzetben lévő gyermekek oktatása terén. A francia szaktanácsadó a diszkrimináció elleni küzdelemről és a hátrányos helyzetű kisebbségek beilleszkedési nehézségeiről nyilatkozott lapunknak.


Hajdú Sándor
Párizsnak évek óta nincs vajdája

A közel 25 ezer lakosú Békésen a megye legnagyobb cigány közössége található. Az egykori cigánytelep híre, amit a helybeliek egyszerűen csak Párizsnak neveznek, fogalommá vált. Emlékszem rá, gyerekkoromban nagyapám ezzel a névvel ijesztgetett. Később, felnőtt fejjel is óvtak attól, hogy a telep szélén található „Dominónak” nevezett kocsmán túl merészkedjünk. Az egykori cigánytelep putrijaival és romantikájával együtt ma már a múlté. Valamikor a 60-as évek végén számolták fel a sárból és nádból épített nyomornegyedet, így ezután a roma lakosság szétszóródott a városban. Mára már csak a helybéli cigányság egy kisebb hányada választja lakhelyül Párizst. 


Hit és értékek

Elijahu Salpeter
A kolostor és a mecset között

A római katolikus egyháznak a zsidósághoz illetve az iszlámhoz fűződő kapcsolata ellentmondásokban bővölködik. II. János Pál már eddig is sokat tett, és jelenleg is azon van, hogy javítsa a kapcsolatot az „idősebb testvérrel”, ahogyan ő nevezi a zsidóságot. Ugyanakkor munkatársaival együtt ismételten hangsúlyozza, hogy a katolikus hit a lelkek megmentéséhez vezető elsődleges út. Az egyházfő védelmébe vette XII. Pius pápát is, akit súlyos kritikákkal illettek a holokauszt alatt tanúsított viselkedése, pontosabban hallgatása miatt - írja a katolikus egyház zsidósággal és palesztinokkal kapcsolatos magatartásának ellentmondásait vizsgáló elemzésében Elijahu Salpeter. A cikk az izraeli Haarec című lapban jelent meg március 21-én.


Csereklyei Márta
Nem volt szőke herceg

Immáron több évszázada folyik tudósok, művészek, hívők és nem hívők között a vita arról, hogy valójában hogyan is nézhetett ki az a személy, aki a legnagyobb hatást tette az emberiség történelmére. A kérdés eldöntésére a Biblia sem ad segítséget: egyetlen leírást sem tartalmaz ugyanis Jézus külsejére vonatkozóan. Ennek ellenére Európában immáron hosszú ideje tartja magát a Jézust mint a germán faj tipikus megtestesítőjét - hosszú, szőkés haj, kék szem - ábrázoló közkeletű elképzelés. 


Benke László
Versenyfutás a latinokért

A Pápai Bizottság Latin-Amerikáért elnevezésű vatikáni hivatal tagjaival és püspöki tanácsadóival tartott négynapos eszmecsere március 23-i záróülésén II. János Pál aggodalmát fejezte ki a dél-amerikai térségben gombamód szaporodó „fundamentalista szek-ták” miatt, mivel ezek „komoly akadályt képeznek a reménység kontinensének evangelizációja útjában”. Mint arról lapunk is hírt adott (Hetek, 2001. február 24., ), a bíborosok kollégiumának február végi megújítása már látni engedte: Dél-Amerika újraevangelizálásának programja kiemelt fontossággal bír a Szentszék számára. A jubileumi év végeztével elhangzott irányadó nyilatkozatok fényében is számítani lehetett rá, hogy itteni pozíciói megerősítésére Róma konkrét lépésekre szánja el magát, sokak számára mégis a meglepetés erejével hatott, hogy az egyház most szakított a XX. század végére „megszokott” ellenségképével, az elvilágiasodással, s a pápa nyilatkozatával egyértelművé tette: a latin kontinensen az újabban tömegméretűvé vált fundamentalista keresztény mozgalmakban látja a katolikus hit fő ellenlábasát.


Interjú

Hazafi Zsolt
Nem értem, hogy lettek ilyenek

Kertész Péter holokauszt- túlélő, újságíró, Csurka István egykori (foci)csapattársa, több, mára már szélsőjobboldalivá vált újságíró egykori közeli munkatársa.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Dicséret és feddés Brüsszelből

Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke és Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa a magyar kormányfő meghívására Budapesten járt. Prodi a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadása után egy hallgatói kérdésre kifejtette: olasz és európai állampolgárságát nem tartja egymást kizáró önmeghatározásnak. Véleménye szerint Európa szépségét éppen a nemzeti büszkeségek sokszínűsége adja - és büszkeség tekintetében a magyarok sem maradnak alul, tette hozzá. 


Márer György, New York
Erőpróba Ázsiában

Kína továbbra is ragaszkodik az amerikai bocsánatkéréshez, Washington viszont úgy véli, a kínaiaknak kell lépnie, és sürgősen hazaengednie a balesetet szenvedett amerikai katonákat - körülbelül ez a mérlege a hét elején történt balesetnek, melynek során egy amerikai, EP-3E Aries II típusú, hírszerző szolgálatot teljesítő felderítőgép összeütközött egy szorosan a nyomában repülő kínai vadászgéppel, majd kényszerleszállást hajtott végre a Kínához tartozó Hainan-szigeten. Az amerikai gép szerencsésen földet ért, és legénységéből senki nem szenvedett sérülést. A kínai vadászgép azonban a tengerbe zuhant, és pilótáját, akit ugyan a katapult kirepített, nem sikerült megtalálni. 


Sokkoló igazság

Megdöbbentő dokumentumfilmet mutatott be a héten a lengyel televízió arról, hogy a második világháború alatt egy Jedwabne nevű faluban saját szomszédaik mészárolták le zsidó embertársaikat.


Mondovics L. Gábor
Diktátorsors

A volt jugoszláv diktátor letartóztatásával sokáig vártak a szerb kormányzati szervek: az elfogása körül érezhető feszültségnek megfelelően igen óvatosan hajtották végre az akciót. Az Amerikai Egyesült Államok követelésének végül igen felemás módon eleget tevő belügyi szervek csak hosszú folyamat végén voltak képesek börtönbe szállítani Milosevicset. A Hágai Nemzetközi Bíróság képviselője csütörtökön hivatalosan átnyújtotta a jugoszláv hatóságoknak a volt elnök elleni letartóztatási parancsot. 


Vagyim Arisztov
Annak húzzák, aki fizet

Hallottad, hogy csinálják ki az NTV-t? - kérdezték tőlem mindjárt köszönés után budapesti ismerőseim szerda reggel, majd hozzátették: Kész. Az NTV-nek vége.


Sport

Varga József
Következik a rájátszás

A végső győzelemre esélyes gárdák már biztosították helyüket a jövő héten induló rájátszás mezőnyében. Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság idei szezonja eddig is remek küzdelmeket hozott, és a play-off is látványos, izgalmas összecsapásokat hozhat. A keleti bandák közül érdemes lesz figyelni a tavalyi bajnok New Jersey Devilst. 


Dávid újra a pályán

Dávid Kornél, a Detroit Pistons bedobója újra játéklehetőséghez jutott. Sokan kérdezhetnék, hogy ez miért hír. A válasz igen egyszerű: mert nem akármilyen kitartásról mutatott be újabb bizonyítékot a magyar játékos. Hosszú ideig kellett a kispadról néznie a mérkőzéseket. A magyar mentalitás általában ezt nem sokáig tűri. 


Németh Szilárd
Ezúttal a Bayern cseréje volt a jobb

Három hazai és egy vendégsikert, valamint remek mérkőzéseket hoztak a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első összecsapásai. A Bayern és a Leeds igen kedvező helyzetből várhatja a két hét múlva sorra kerülő visszavágókat, a másik két továbbjutó helyért azonban még nagy csata várható. A párharcok közül időrendben először a Manchester United-Bayern München találkozó ért véget, amelyen a vendégek kiélezett küzdelemben győzelemmel vágtak viszsza az angoloknak a két évvel ezelőtti, emlékezetes mérkőzésen elszenvedett vereségükért. Ottmar Hitzfeld legénysége végig taktikusan játszott, az edző érdemeit dicséri, hogy a győztes találatot is egy csere, Paulo Sergio lőtte a 84. percben. (Érdekesség, hogy az említett 99-es döntőt is a cserék döntötték el, Solksjaer és Sheringham, a hajrában pályára lépve egy-egy góllal fordította meg a veszni látszó találkozót.) 


Szabadidő

Spektrum Tv-ajánló
Tovább a cikkhez >>>

A humor erejével
Tovább a cikkhez >>>

Feketén fehéren
Tovább a cikkhez >>>

Pálfy Gyula
Fásult hómezők

Mondják, ha színházi vagy filmes rendező valamely klasszikus műről fújja le a port, akkor azzal saját korának kíván üzenni. Hogy Puskin Anyeginjával Martha Fiennes, a most is kiválót alakító Ralph Fiennes e filmmel debütáló testvére milyen aktualitást kívánt megpendíteni, azt legfeljebb sejthetjük. De a film így is nézhető, sőt nagy erénye - még ha ezért akad is magyartanári szisszenet -, hogy fogyaszthatóvá teszi a mára csak iskolai olvasmánnyá lett világhíres mű nagy és még nem kopott gondolatait.


Színes

DUMA PLÁZA

A nagyotmondás ellen a nagyothallás a védelem. (internet)


Snoopy -anós puszi
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Az ötmillió dolláros képeslap
Tovább a cikkhez >>>

Ősi gombák
Tovább a cikkhez >>>

Kanalas orvosság az égből
Tovább a cikkhez >>>

Kínában büntetik a köpködést
Tovább a cikkhez >>>

Miből utaznak a németek
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Nősülés vagy felsülés

Szerintem is marhaság a cölibátus, de egyet nem szabad elfelejteni: a katolikus egyház azért tud 2000 év óta teret nyerni, mert a papjait akkor dobálja ide-oda, amikor az érdeke így kívánja. A papot nem köti semmi a helyhez, nem köti semmmi más személyhez (család...), s ráadásul kutya kötelessége a vak engedelmesség. Képzeljék el ezt egy (több!) nyafogó gyerek meg egy hisztis feleség mellett.. Már régen nem lenne katolikus egyház! ()


Válaszolt a rendőrség

A kiskunmajsai riportunk () nyomán a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Hivatala vizsgálatot indított, amelynek eredményéről az alábbi tájékoztatást kaptuk:


Pozitív példák

A kezdetektől fogva lelkes olvasója vagyok a lapnak, és nagyon színvonalasnak tartom. Eddig a lapot egy olyan független lapnak ismertem meg, amely - többek között - a kisebbségek mellett is kiáll, mindezek mellett tárgyilagos. 


Rasszista támadások
Tovább a cikkhez >>>

Bárdossy után Imrédy

Nagyon vigyázni kell ezzel a Bárdossy- dologgal, mert ennek végzetes következménye lehet a többi perre nézve is. Itt revizionista készülődés van, hogy Magyarország térjen vissza legalábbis nyomokban a Horthy-rendszer állapotához, ami igazán nem volt demokrácia, de félfasiszta diktatúra. Még megérjük, hogy további korlátozó intézkedések is következnek, ha felülünk a népszámlási procedurának is, mert a hatalomnak lesznek adatai, ugyankkor nem kell megijedni, meg kell mutatni, hogy elutasítjuk ezeket a próbálkozásokat. 


Rekviem Salhevet Passért

Március 31-i számukban írtak a palesztin mesterlövész áldozatául esett, 10 hónapos csecsemőről (). Mint arab gondolkodó, morális kötelességemnek tartom, hogy elküldjem ezt a kis írást tiltakozásul az aljas tett ellen.


Bárdossy-perújítás

Nem értem, miért kell pánikba esni attól, hogy egy ellenzéki pártvezér perújrafelvételt kér egy kivégzett miniszterelnök ügyében? A bíróság mérlegelni fog, és valószínűleg újra kimondja a háborús bűnösséget. Nem kell úgy csinálni, mintha máris rehabilitáció lenne! J. S. Mill szerint a társadalmilag káros gondolatokat azért sem szabad elnyomni, mert a velük folytatott vitában megerősíthetjük az igazság melletti érveinket. Miért baj ez?


Tisztelt Szerkesztőség

Az újság rendszeres olvasójaként nagy örömömre szolgál az a megújulás, amit az elmúlt lapszámokban tapasztalok, különösen belpolitikai téren. Nagyon jól esik olvasni a Fidesszel, katolikus egyházzal, népszámlálással kapcsolatos szókimondó cikkeket, amelyek valósággal felszabadítanak az „alattvalói agymosás” alól! Kérem, ne kíméljék a tollat, és továbbra is írjanak olyan írásokat, amik betalálnak! Különösen élvezetesek Szlazsánszky Ferenc humorral, gúnynyal fűszerezett írásai.


Az írás megmarad

Megszólítás nélkül, lényegretörően fogalmaz a március 31-i számunkban megjelent, Csurka István rendszerváltás előtti írásaiból készült összeállításra reagáló levélírónk ():