Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Bírálják a kormányt

Élesen bírálja a magyar kormány kereskedelem-politikáját az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának államtitkári rangú külkereskedelmi főképviselője. A most elkészült jelentés Bush elnök asztalára kerül, ő hoz majd döntést arról, hogy az USA a WTO-hoz forduljon-e a jelentésben szereplő országok ügyében. Remélhető azonban, hogy e Magyarország számára jelentős presztízsveszteséggel járó lépésre nem kerül sor, és a felek meg tudnak egyezni a vitatott kérdések mihamarabbi rendezésében.

A kereskedelmi főképviselő a kormány gazdaságpolitikáját szeszélyesen váltakozónak látja tanulmányában, és nehezményezi, hogy nincs kialakult döntés-előkészítési mechanizmus a kormányzat és az üzleti szféra érdekeinek egyeztetésére. A jelentés elmarasztalóan említi többek között azt, hogy egyes amerikai termékekkel kapcsolatban irreálisan magas vámot szab a magyar hatóság, átláthatatlanok a hazai közbeszerzési eljárások; komoly problémának tartja a korrupciót is, amely akadályozza a tiszta verseny és az egészséges gazdaság fejlődését Magyarországon. 
A jelentés leginkább azt emeli ki, hogy a magyar hatóságok az év elejétől kezdődően különösen nagy vámkülönbséggel sújtanak néhány amerikai termékkört (például autóipar, repülőgépipar, energetika, gépipar, mezőgazdaság). Míg az Európai Unióból behozott személyautók vámja például idén január elsejétől nulla százalékra csökkent, a legtöbb amerikai jármű után továbbra is 43 százalék vámot kell megfizetnie az importőröknek, nem beszélve a vámra rakódó áfa további árkülönbséget növelő hatásáról. A gépek és berendezések területén is hasonló, 8-10 százalékos árkülönbség miatt már sok eladás hiúsult meg az elmúlt években is. Ez a felemás helyzet - a hivatalos magyar álláspont szerint - akkor fog megoldódni, amikor Magyarország már EU-tagként az unió egységes külső vámrendszerét alkalmazza az USA és minden más ország viszonylatában. A magyar és az amerikai hatóságok között évek óta folynak a tárgyalások a vámkülönbségek problematikájának kiküszöböléséről, mindeddig kevés sikerrel.