Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Ezrével kerülnek utcára a brókerek

A tavaly év eleji, egész világra kiterjedő részvénypiaci léggömb először csak ereszteni kezdett, most pedig végképp kipukkanni látszik. A pénzügyi világ egyik legjelentősebb központja a londoni City, a belváros e felhőkarcolókkal teletűzdelt negyedében - ahol valamennyi jelentősebb bank és brókerház képviselteti magát - valamivel több mint 300 ezer ember keresi a kenyerét. Ám az idén a londoni székhelyű Centre for Economincs and Business Research Ltd. elemzőinek becslése szerint tízezer főt leépít a szakma a „lufi” kipukkanása miatt. Ez nem egy elszigetelt eset, a világ számos vezető brókercége kénytelen jelentős létszámleépítést végrehajtani - tekintettel arra, hogy az idei tőzsdei kilátások sem túlságosan kecsegtetők. 


Brókerörömök a csúcson. Kidurrant a lufi Fotó: Reuters

Nem jobb a helyzet az USA-ban sem, az Egyesült Államok harmadik legnagyobb brókercége, a Morgan Stanley ezer bróker elbocsátását fontolgatja. A The Wall Street Journal értesülése szerint a leépítés az üzletkötői állomány hét százalékát érinti, az elbocsátás eredménye várhatóan segít abban, hogy megvalósulhasson a társaság egymilliárd dolláros költséglefaragási terve. A Morgan Stanley elbocsátásai azért rendkívül érdekesek, mivel megválik jó pár jövedelmet generáló munkatárstól is, ami arra enged következtetni, hogy a cég a tőkepiaci gyengélkedés elhúzódására rendezkedik be. Korábban számos brókercég jelentett már be kisebb-nagyobb létszámleépítést (például Charles Schwab 3400 fő, Merrill Lynch 150 fő), de üzletkötőik számát érintetlenül hagyták.
Nem véletlenek ezek a „tűzoltási akciók”. Mint ismeretes, tavaly a második félévben visszaesett a technológiai részvények iránti, már-már a középkori tulipánhagyma-őrülethez hasonló felfokozott kereslet, és a befektetők kénytelenek belátni, hogy a gazdaság lassulása miatt a cégek nem fogják tudni teljesíteni a várt eredményeket. Az új gazdaságról szóló elemzések egyelőre úgy tűnik, nem festettek reális képet. A befektetők kijózanodása miatt bekövetkezett részvénypiaci összeomlás a brókercégeket költségcsökkentésre kényszeríti, egyes üzletágaikat - például a fejlődő piacokra szakosodott részlegeket - több nagynevű cég is leépíti.
A hazai brókerszakmát is sújtja a részvénypiacokon világszerte tapasztalható bizalomvesztés. Ráadásul a kormány tavalyi központi árszabályozó intézkedései, valamint a 20 százalékos árfolyamnyereség-adó bevezetése egyértelműen a Budapesti Értéktőzsdétől való elfordulás irányába hatott. Ez meglátszik a forgalmi adatokon is, a márciusi részvényforgalom a tavaly márciusinak mindössze 33 százalékát tette ki. Kevés volt a tőzsde bevétele is az első negyedévben, a bevételcsökkenés ellensúlyozására költségcsökkentéssel, a tervezett fejlesztések elhalasztásával és drasztikus létszámcsökkentéssel reagáltak. A nyereségadatok gyors leromlása tovább erősíti a brókercégek 1998 óta tartó koncentrációs folyamatait: az akkori 103 brókercégből ma már csak 42 kereskedik a tőzsdén. A tavalyi évben a brókercégek bevétele átlagosan 30-40 százalékkal, nyeresége 15-20 százalékkal csökkent. Ezzel párhuzamosan a brókercégeknél foglalkoztatottak létszáma tavaly 30-40 százalékkal lett kevesebb, az idén pedig további 20-25 százalékos leépítésre számítanak a szakemberek. Ahol nem csökkentettek létszámot, ott a forgalom visszaesése miatt a jutalékos rendszerben dolgozó alkalmazottak jövedelme esett vissza drasztikusan. A kiutat a megmaradt brókercégek a termékskála további bővítésében vélik megtalálni, és a szakemberek szerint az óriáscégek kialakulása mellett az egyetlen üzletágra való szakosodás is lehet a fejlődés iránya.