Vissza a tartalomjegyzékhez


Nősülés vagy felsülés

Szerintem is marhaság a cölibátus, de egyet nem szabad elfelejteni: a katolikus egyház azért tud 2000 év óta teret nyerni, mert a papjait akkor dobálja ide-oda, amikor az érdeke így kívánja. A papot nem köti semmi a helyhez, nem köti semmmi más személyhez (család...), s ráadásul kutya kötelessége a vak engedelmesség. Képzeljék el ezt egy (több!) nyafogó gyerek meg egy hisztis feleség mellett.. Már régen nem lenne katolikus egyház! ()

 

La Repubblica Reuters

A cikk illusztrációjának abszolute semmi köze a tárgyhoz, kizárólag arra jó (a szerintem egyébként fotó-montázs, vö. még a Ciccolina-áthallást...), hogy itt is jót rúgjanak az egyházon. Mindez a tárgyilagos és korrekt újságírás olyannyira emlegetett elve és kívánalma (persze inkább a túloldaltól megkívánt elve...) alapján.
Üdvözlettel: Bakos László, Veszprém

Tisztelt Bakos Úr!

Ha elolvassa a La Repubblica vagy akár az MTI összefoglalóját a hírről, észreveheti, hogy cikkemben inkább „tapintatos” voltam, mintsem elmarasztaló. A bevezető mondatokban azt is hangsúlyoztam, hogy távolról sem egyetlen egyház problémájáról van szó, hiszen a házassággal és a szexualitással kapcsolatos erkölcsi problémák jelen vannak keresztény reformmozgalmakban is. A papi nőtlenségről a katolikus egyházon belül régóta vita folyik, az apácák ellen elkövetett bűncselekményekről szóló hiradások (amelyek megtörténtét a hivatalos vatikáni nyilatkozatok is megerősítették) csupán újra felhívták a figyelmet erre a kérdésre. Ami a cikkemhez mellékelt fotót illeti: a képet a Reuters hírügynökségtől vettük át, a hitelességét ők garantálják. A nemzetközi sajtóban egyébként valóban „egyértelműbb” képek jelentek meg: a La Repubblica című olasz napilap például egy parkban ölelkező párt szemlélő apácákat mellékelt írásához. Tisztelettel: Benke László