Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Világfalu

Ha össze tudnánk zsugorítani a Föld népességét egy pontosan 100 lelket számláló falura, és az emberi fajon belül megtalálható arányok változatlanok maradnának, akkor valami hasonlót kapnánk:

A faluban élne:
57 ázsiai, 21 európai, 14 ember a nyugati féltekéről 
(északi és déli részéről egyaránt), 8 afrikai
52 ember lenne nő - 48 lenne férfi
70 lenne nem-fehér bőrű - 30 lenne fehér bőrű
70 lenne nem-keresztény - 30 lenne keresztény
6 ember birtokolná az egész bolygó gazdagságának 59%-át, és mind a 6 az Egyesült Államokból származna
80 élne elégtelen lakáskörülmények között
70 nem tudna olvasni
50 lenne alultáplált
1 lenne majdnem halott; 1 lenne majdnem megszületett
1 (igen: csak 1) rendelkezne felsőfokú végzettséggel
1 rendelkezne számítógéppel
Amikor ilyen összepréselt nézőpontból tekintünk világunkra, kiáltóan feltűnővé válik, hogy mekkora szükség van elfogadásra, megértésre és oktatásra.


Mobilversíró-verseny Angliában

A mobiltelefonokon küldött rövid szöveges üzenetek művészi szintre emelkedtek egy angol napilap versíróversenyén. A Guardian - amely az egyik legtekintélyesebb angol napilap - közzétette múlt hét csütörtökön a díjat és a nevezési feltételeket is a versenyen induló SMS-poétáknak. Az első helyezett 1000 angol fonttal (körülbelül 430 ezer Ft) lehet gazdagabb, ha betartja az egyetlen szabályt, miszerint 160 karakternél - ugyanis ennyi az SMS maximuma - nem lehet több a vers terjedelme. A Guardianban a versenyt kiírók a következőket mondták: „Ez egy újfajta irodalmi stílus, szabadságot kell hagyni arra, hogy saját szabályait meghatározza. A résztvevők maguk dönthetik el, hogy teljes szavakat használnak, vagy a mobilkommunikációban ismert rövidítésekkel faragnak rímet.” A versenyzőknek „üzeneteiket” szerkesztőkből és költőkből álló zsűrinek kell elküldeni , akik kiválasztják a hét legjobbat. Ezt a hét „verset” utána a zsűri visszaüzeni minden résztvevőnek, akiknek egy hét alatt kell eldönteniük, melyik poéta nevét üzenik vissza az újságnak. Angliában az elmúlt évben egyébként több mint 6 milliárd SMS-t küldtek egymásnak az emberek mobiltelefonról. (Reuters)