Vissza a tartalomjegyzékhez


Spektrum Tv-ajánló

Nagy katonai tévedések 


Kedveljük a katonai hőstetteket, a zseniális - hatalmas diadallal végződő - hadászati döntések krónikáit, a háborúk múltjából nem is nagyon emlékszünk másra. 
Pedig a csaták és háborúk története tele van hibás döntésekkel, olyan esetekkel, amikor rosszul becsülték fel, sőt alábecsülték a feladatokat. A hadtörténelemben - sajnos - hemzsegnek a korlátolt hadvezérek rövidlátó, gyakorta lelkiismeretlen parancsai, amelyeknek egyenes következménye a kegyetlenség és a fölösleges vérontás. A hozzáértés hiánya, mint minden foglalkozásban, a hadseregek irányításában is szomorú következményekkel jár.
A hatrészes filmsorozat régebbi idők és a legutóbbi évtizedek híres - vagy inkább hírhedt - katonai tévedéseit mutatja be.
Bemutató: április 13-ától, péntekenként 15:15 órától.
Ismétlés: április 15-étől, vasárnaponként 10:05 és április 19-étől, csütörtökönként 20:50 órától.


Kalauz a boldogsághoz 

A hatrészes sorozat egyfajta filozófiai útmutatót nyújt a boldogsághoz, avagy tippeket, tanácsokat kaphatunk a legnagyobb filozófusoktól. A filozófiával általában az a baj, hogy - úgy érezzük - igen kevés köze van a hétköznapok gondjaihoz, az egyéni boldogulásunkhoz. Pedig a nagy filozófusok igenis foglalkoztak ilyen problémákkal. A filmsorozatban azokat a gyakorlati tanácsokat ismerjük meg, amelyeket Seneca, Schopenhauer, Montaigne, Szókratész és Epikurosz adott arra a kérdésre, hogy hogyan boldoguljunk a világban. Láthatjuk azt is, hogy miként lehet a mindennapi életben alkalmazni ezeket a bölcsességeket.
Bemutató: április 11-étől, szerdánként 23:30 órától.
Ismétlés: április 15-étől, vasárnaponként 22:30 és április 17-étől keddenként 00:35 órától.