Vissza a tartalomjegyzékhez


Sokkoló igazság

Megdöbbentő dokumentumfilmet mutatott be a héten a lengyel televízió arról, hogy a második világháború alatt egy Jedwabne nevű faluban saját szomszédaik mészárolták le zsidó embertársaikat.


Aleksander Kwasniewski lengyel elnök Fotó: Hetek-archív

A nemrégiben napvilágot látott tényfeltáró kutatási eredmények az 1941-ben Jedwabnéban és a környező lengyel falukban történt mészárlásról megdöbbentették az egész országot, és megdöntötték azt az eddig fennálló, a kommunista éra alatt táplált nézetet, miszerint a lengyelek mindig csakis áldozatai és sohasem közreműködői voltak a náci rémtetteknek. 
Körülbelül kétmillió ember nézte az adást, amelyben Agnieska Arnold újságírónő szemtanúkkal, résztvevőkkel és túlélőkkel készített interjúkat. „Rendkívül nyomasztó, felkavaró és sokkoló igazság ez a múltunkról”- mondta egy rádióinterjúban a lengyel elnök, Aleksander Kwasniewski egyik tanácsadója.
„Szinte felfoghatatlan, hogy olyan emberek, akik ezer éve egymás mellett éltek, részt vettek egymás ünnepein, együtt töltötték hétköznapjaikat, hirtelen ellenségekké váltak?” A dokumentumfilmben nyilatkoznak Jedwabne környékén élő lengyelek, akik csak tényszerűen idézik fel a mészárlást, míg mások azt mondják, hogy még mindig szenvednek az emlékektől. Megszólalnak zsidó túlélők is és olyan lengyelek, akik a pogrom elől mentettek meg zsidókat. Két jedwabnei tinédzser is szerepel, akik tudni akarták, mi is történt valójában a falujukban. A náci megszállás alatt 6,5 millió lengyel vesztette életét, köztük 3 millió lengyel zsidó.
Aleksander Kwasniewski elnök bejelentette, hogy a mészárlás 60. évfordulóján, júliusban bocsánatkéréssel fog fordulni a túélőkhöz és az áldozatok hozzátartozóihoz. Jadwebnában eddig egy olyan szobor állt, ami a náci csapatokat hibáztatta a mészárlás miatt, ezt most lecserélik az áldozatok neveiről szóló listával.