Vissza a tartalomjegyzékhez


A házasság fél egészség

Az elvált vagy megözvegyült férfiak többet veszítenek el, mint egy feleség, amikor egyedül maradnak. Kutatások bizonyítják, hogy az ilyen módon egyedül maradt férfiak sokkal hajlamosabbak elhagyni olyan egészséges szokásaikat, amelyek a betegségekkel és a korai halállal szemben ellenállóvá teszik őket. A kutatások eredményeit a kaliforniai Montereyben megrendezendő Amerikai Pszichoszomatikus Társaság (APT) éves közgyűlésén tervezik nyilvánosságra hozni. 

A már nyilvánosságra hozott adatok azt mutatják, hogy a frissen elvált vagy megözvegyült férfiak jelentősen kevesebb zöldséget esznek, több alkoholt isznak, és sokkal kevesebb hajlandóságot mutatnak arra, hogy felhagyjanak például a dohányzással, mint házasságban élő férfitársaik. A felmérések eredményei egyértelműen alátámasztják azt a feltevést, hogy a házasság jót tesz a férfiaknak. A most nyilvánosságra kerülő információk megerősítik azokat a korábban ismertetett statisztikai adatokat, amelyek szerint az elvált férfiak hajlamosabbak például az ivásra, a dohányzásra, az öngyilkosságra az Alzheimer-kórra, és korábban halnak meg. 
Az APT által szervezett konferencián elhangzó adatok 30 ezer férfi között végzett kutatási eredményeket összegeznek. Az elváltak könynyebben rászoknak a dohányzásra, mint házasságban élő társaik, és újranősülés esetén hamarabb is képesek erről a káros szenvedélyükről leszokni. Az özvegy férfiak sokkal inkább hajlamosak arra, hogy magányukban az alkohollal vigasztalódjanak (mérhetően heti 21 ital elfogyasztásával). A kutatás vezetője dr. Ichiro Kawachi szerint a nők jó hatással vannak a férfiakra. A Bostoni Harvard Közegészségügyi Iskolában dolgozó professzor szerint a konyhai teendők nincsenek arányosan elosztva a nemek között, pedig a nők ma ugyanúgy dolgoznak, mint a férfiak. Ezt támasztja alá az az adat is, hogy például sokkal kevesebbszer fogyasztanak otthon olajban sült ételeket az egyedül élő férfiak, mint a házasságban élő társaik. Kawachi szerint az orvosoknak minden esetben először a férfi páciensek családi állapota iránt kellene érdeklődniük, ha azt látják, hogy a beteg kezd felhagyni az egészsége megőrzését szolgáló szokásokkal. (Reuters)