Vissza a tartalomjegyzékhez


Csöbörből vödörbe

A szicíliai Corleone - nevének kiejtése önkéntelenül is a maffiát, a „Keresztapát” juttatja eszünkbe - vonzóbb imázsra vágyik. 

A cél érdekében tavaly júniusban szentté avattak egy tizenhetedik századi szerzetest, aki valaha a városban élt. A nagy eseményre Corleone lakóinak legalább a felét, úgy ötezer embert vártak Rómába. Bernardo testvér azután fordult Istenhez, miután majdnem Teremtőjéhez küldte egyik felebarátját. Mivel azonban a szándékot nem követték tettek, méltónak találtatott arra, hogy ő legyen a „Maffia Áldozatainak Patrónusa”. Giuseppe Cipriani polgármester szerint „varázslatos lehetőség” ez, amely hozzájárul a város pozitívabb képéhez, s Corleone nagy ünnepség keretében kívánja a város Maffia elleni harcát demonstrálni. 
Egyes „vészmadarak” félelmei szerint azonban elképzelhető, hogy Bernardo, aki 1605-ben Filippo Latinoban született, nem csupán a város kedvencévé válik, hanem a maffiózókévá is. A kalapos, napszemüveges „keresztapák” közül ugyanis sokan viselik ezt a nevet, a legismertebb közülük a harminchét éves Bernardo Provenzano. (Daily Telegraph)