Vissza a tartalomjegyzékhez


Spektrum Tv-ajánló

Rovatunkban a hat éve legnépszerűbb magyar nyelvű ismeretterjesztő tévécsatorna új bemutatóiból szeretnénk néhány filmre előzetesen felhívni a figyelmet. A Spektrum Televízió kábeltelevíziós hálózatokon, valamint a UPC Direct és az Antenna Mikró rendszerén érhető el.

A kezdet és a vég 

A kozmológia legnagyobb kérdése: milyen jövő vár a világmindenségre? Miféle végzet leselkedik a csillagok világára... vagy éppen: leselkedik-e egyáltalán?
A kérdésekre persze, nem csak spekulatív módszerekkel keresnek válaszokat a kutatók, hanem mérések és adatok millióival igyekeznek megérteni például a szupernóvák születését és halálát. Azért éppen ezekét, mert a keletkezésük vagy a megszűnésük megfigyelhető, matematikailag modellezhető módja számos további kérdés magyarázatát is elősegítheti.
Mindehhez nemcsak egyre drágább, hatalmasabb és érzékenyebb műszerezés szükséges, hanem olyan, elméleti problémák ismételt átgondolása is, mint a táguló világegyetem kérdése, vagy az Einstein-féle relativitáselmélettel nem magyarázható jelenségek...
Bemutató: április 5-én csütörtökön 18:45
Ismétlés: április 6-án pénteken 16:10 és április 8-án vasárnap 17:00

Háborgó tengerek 

Bolygónk óceánjainak titokzatos és félelmetes világába pillanthatunk bele a négy részes filmsorozat segítségével. Szokatlan méretű hullámok, gigantikus jéghegyek, vihardagályok vagy akár cápák is elképzelhetetlen pánikot okozhatnak, ha véletlenül utunkba kerülnek. Négy kontinens lakóinak - az óceánok félelmetes és borzalmas erőihez kapcsolódó - élő legendái és valódi történetei elevenednek meg, lebilincselő tudományos magyarázatokkal fűszerezve.
Bemutató: április 4-én szerdánként 17:50
Ismétlés: április 7-én szombatonként 22:05 és április 10-én keddenként 22:15