Vissza a tartalomjegyzékhez


Megnyílt a sajtófotó-kiállítás

Az idén március 16. és április 1-je között zajló Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében kedden egyhónapos kiállítás nyílt az elmúlt évi sajtófotókból. Az immár tizenkilencedik hazai sajtófotó kiállítás ezúttal új helyszínen, önálló tárlatként kerül megrendezésre a Magyar Nemzeti Múzeumban. A 2000-es év eseményeit megörökítő fotográfiák bemutatójával egyidejűleg emlékkiállítás nyílt Bojár Sándor munkáiból.


A tavalyi év emlékezetes sajtófotói április 22-én tekinthetők meg a Magyar Nemzeti Múzeumban Fotó: M. P.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében összesen nyolcvankét helyszínen 195 rendezvény várja az érdeklődőket. A rendkívül gazdag képzőművészeti, zenei, színházi programkínálatból néhány további ízelítő: az Iparművészeti Múzeumban szeptember 30-ig tekinthető meg a gödöllői művésztelepet (1901-1920) bemutató kiállítás, a Budapesti Történeti Múzeumban pedig a magyar zenetörténet ezer évét áttekintő kiállítás nyílik.
A rendkívül gazdag koncertkínálatban szerepelnek nagy zenekari hangversenyek, kamaraestek, a Musica Sacra koncertjei, opera- és operett- előadások, valamint népzenei műsorok.
A Mannheimi Nemzeti Színház Zenekara Fischer Ádám vezényletével ad koncertet a Zeneakadémián. A külföldi sztárvendégek sorában fellép például a moszkvai, illetve a Berlini Filharmonikus Zenekar. A programsorozatban a Prágai Kamarazenekar, valamint az Israel Camerata Jerusalem együttes énekjátékát is élvezheti a közönség. Vezető karmesterükkel az élen koncertet ad a Budapesti fesztiválzenekar és a Nemzeti Filharmonikusok Zenekara.
Első ízben szerepel Magyarországon az Ankarai Állami Opera és Balett társulata, a török művészek a Thália Színházban mutatkoznak be. A táncművészeti palettát ismét gazdagíthatja a Mandarinok Fesztiválja Bartók Béla születésének 120. évfordulója alkalmából. A csodálatos mandarin számos külföldi és belföldi társulat koreográfiájában színre kerül a Thália Színházban. Az idén nyolcvan éves Jancsó Miklós tiszteletére Jancsó 80 címmel rendeznek vetítéssorozatot az Örökmozgó Filmszínházban.
A fesztiválban helyet kap még számos gyerekprogram és szabadtéri rendezvény; a „Vendégünk egy város” mottóval idén Kecskeméten köszöntik Budapestet. A tavaszi fesztiválnak a fővároson kívül még tizenegy vidéki város ad helyet. (MTI)