Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Mozgolódik a játékospiac

Hajrájához közeledik a 2000/2001-es labdarúgószezon. A Bajnokok Ligájában április elején a negyeddöntőket bonyolítják le, az UEFA-kupában pedig már a döntőbe jutás a tét.


Angelo Peruzzi kapus a Lazióból küzd a Juve horvát vendégjátékosával, Igor Tudorral, a darálóban Francesco Colonnese. Futball határok nélkül Fotó: Reuters

A Laziótól elszenvedett 4-1-es vereségének köszönhetően minimálisra csökkent a Juventus olasz bajnoki esélye. A torinói egyesület a nemzetközi kupában sem érdekelt, így a klub vezetői már a jövő évi csapatot építenék.
Olasz lapértesülések szerint a zebrák 30 millió dollár értékben megvásárolják Kily Gonzalezt, a Valencia argentín középpályását. A Corriere dello Sport szerint a Juve élénken érdeklődik a 22 éves jugoszláv támadó, Mateja Kezsman (PSV Eindhoven) iránt is.
Darko Kovacsevics, a Juventus jugoszláv támadója szerint komoly az esély arra, hogy az Arsenal csapatába igazol, cserébe Partick Vieiráért. „Az ajánlat jól hangzik, az Arsenal pedig a Premier Liga egyik legjobb csapata” - jelentette ki Kovacsevics. Az Ágyúsok a bosnyák támadó, Szergej Barbarez (Hamburg SV) iránt is érdeklődnek, a Bundesliga gólkirályjelöltjéért készek 30 millió márkát is kifizetni.
Az AC Milan az idény végén megválik német támadójától, Oliver Bierhofftól, aki a török Besiktas csapatában folytathatja. Silvio Berlusconi személyesen keres éktársat az ukrán Andrij Sevcsenko mellé.
„Már 15 éve megígértem, hogy a világ legjobbjait hozom Milánóba. Ezúttal is neves játékosokat kívánok szerződtetni” - árulta el Berlusconi. Sajtóértesülések szerint az elnök kiszemeltje Rui Costa (Fiorentina) és Juan Sebastian Verón (Lazio). Az már korábban eldőlt, hogy az Atalanta két tehetséges középpályása, Christian Zenoni és Massimo Donati nyártól a piros-kékeknél folytatja.
Spanyolország két sztárcsapata, a Real Madrid és a Barcelona is komoly erősítéseket tervez.
Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke a milánói Sevcsenkót Gutiért vagy Morientesért, továbbá némi készpénz ellenében kívánja a spanyol fővárosba költöztetni. Kiszemeltjei még: Cannavaro, Nesta, Thuram, Samuel, Beto, Verón és Salas. Távozni készül Madridból Geremi és Célades, ők valószínűleg a Benficában folytatják, kölcsönben. 
A Barcelona elsősorban kapusra vágyik, mert a francia Dutruel és a saját nevelésű Reina nem élt az edzőadta lehetőséggel. Az elsőszámú célpont Francesco Toldo, az olasz válogatott és a Fiorentina kapusa, érte 25 millió dollárt áldozna a Barca. Mezőnyjátékosok közül Dél-Amerikából kíván erősíteni a katalán gárda, Joan Gaspart elnök Argentína legnagyobb tehetségeit csábítja Spanyolországba: Juán Román Riquelme, Guillermo Barros Schelotto (Boca Juniors), és Javier Saviola (River Plate) - róluk van szó.
A legfontosabb azonban, hogy a brazil Rivaldo - annak ellenére, hogy mesés ajánlatokkal bombázták - jövőre is a piros-kékeket erősíti.
„Nem hagyunk elmenni egyetlen olyan játékost sem, aki nem szabad akaratából kíván távozni. Rivaldo pedig egyértelműen Barcelonában szeretne maradni” - nyilatkozta Gaspart elnök. Rivaldo iránt a Lazio, a Manchester United és a Newcastle is érdeklődött, utóbbi állítólag 100 millió dollárt (!) is képes lett volna áldozni a korábbi Aranylabdás játékosért.
Rivaldóval ellentétben a francia sztárjátékos Emmanuel Petit távozni készül a katalán városból. A középpályás megbánta, hogy az idény elején a spanyol ligába igazolt, ahol kevés játéklehetőséget kap.
„Ha egy játékos az én helyzetemben azt mondja, hogy elégedett, az hazudik” - fakadt ki Petit.