Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Újjáéled-e a hidegháború

Ötven orosz diplomatát utasít ki az Egyesült Államok kémkedés vádjával az országból. Oroszország órákon belül reagált a hírre: Igor Ivanov külügyminiszter hasonló lépéseket helyezett kilátásba orosz részről, méghozzá rövid időn belül. A jelenlegi helyzet egyenes folytatása a februárban letartóztatott Robert Hanssen ügyének, akit azzal vádolnak, hogy 15 éven keresztül kettős ügynök volt. 


Háttérben a washingtoni orosz nagykövetség. Bush figyelmeztet Fotó: Reuters 

A csütörtökön „persona non gratának” minősített ötven diplomata közül négynek tíz napon belül, a többieknek július elsejéig el kell hagynia az Egyesült Államokat. Az amerikai kormány lépése a legnagyobb arányú kiutasítást jelenti 1986 óta, amikor a Reagan-kormány egyszerre nyolcvan orosz diplomatát utasított ki az országból. Hivatalos orosz források „rendkívül barátságtalan” lépésnek titulálták az orosz diplomaták kiutasítását. Gennagyij Szeleznyov, a duma elnöke már a hivatalos közlés előtt kijelentette: amennyiben sor kerül rá, Moszkva jó okot fog találni, hogy ugyanolyan számban utasítson ki amerikai diplomatákat. Igor Ivanov külügyminiszter a hivatalos amerikai közleményre reagálva az orosz ORT állami tévécsatorna műsorában teljesen megalapozatlannak minősítette a döntést, amely szerinte újabb példája az Oroszországgal szembeni „barátságtalan” amerikai akcióknak. Az orosz kommentárok általában megjegyzik, hogy Putyin titkosszolgálati múltja egyfajta biztosíték arra nézve, hogy a barátságtalan washingtoni lépés nem marad megválaszolatlanul. 
Szergej Prihogyko, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója az ügy kapcsán úgy vélekedett: „Mindenféle kémhisztéria és ellenségkeresés csak sajnálatot ébreszthet”, hiszen az visszaesést jelent a hidegháború korszakába. Ari Fleischer fehér házi szóvivő ellenben úgy véli, Bush döntése teljes mértékben a realitáson alapul. „Egyértelmű, hogy a hidegháború tíz éve véget ért - jelentette ki Fleischer, majd hozzátette: - Az orosz titkosszolgálati tevékenység azonban igen nagy mértékű az Egyesült Államokban, és már a Clinton-kormánynak is aggodalomra adott okot éppen úgy, mint most a Bush-kormánynak. Bush elnök pedig megtette a szükséges lépést.” 
Az orosz független hírcsatorna, az NTV ugyanakkor a „hidegháború újjáéledéséről” beszélt, utalva arra, hogy a diplomaták a világon mindenhol információgyűjtéssel foglalkoznak, hiszen ez a munkájuk. 
George W. Bush amerikai elnök az orosz diplomaták kiutasításával kapcsolatban a nyilvánosság előtt annyit jegyzett meg: a történtek ellenére reméli, hogy az Egyesült Államok jó kapcsolatokat ápolhat Oroszországgal. „Feltárták előttem a tényeket, és én meghoztam a döntést” - mondta Bush, aki egyébként csütörtökön azt is világossá tette: júliusban a G7+1 (a világ hét legfejlettebb gazdasági hatalma és Oroszország) csúcstalálkozóján kívánja megvitatni Vlagyimir Putyin elnökkel az ügyet, amelyben meggyőződése szerint helyesen döntött.
Bár Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó is kifejezte reményét, hogy nem kell majd amerikai-orosz ütésváltásokra számítani, kevésbé optimistán nyilatkozott Bob Graham floridai demokrata szenátor. Graham úgy véli, az oroszok most a legtapasztaltabb amerikai diplomatákat fogják kiutasítani az országból. 
A kiutasítás a februárban kipattant Hanssen-ügy egyenes folytatásának is tekinthető. Mint ismeretes, Robert Hanssen FBI-ügynököt néhány héttel ezelőtt tartóztatták le, éppen miután csomagot helyezett el orosz kapcsolata számára egy közparkban. A 25 éven át az FBI-nál szolgáló Hanssen - aki az egyik legtitkosabb vatikáni háttérszervezetnek, az Opus Deinek is tagja - 15 évig kémkedett az oroszoknak, és többek között azzal vádolják, hogy kiadta a washingtoni orosz - akkor még szovjet - követség alatt rejlő titkos megfigyelőfolyosó titkát. Szolgálataiért az oroszoktól 1,4 millió dollárt kapott készpénzben és gyémántokban. Az ügy kipattanása az egész amerikai hírszerzést sokkolta. Hanssen ügyészségi meghallgatására május 21-én kerül sor. Amennyiben bűnösnek találják, életfogytiglani börtönre vagy akár halálbüntetésre is számíthat.