Vissza a tartalomjegyzékhez

Ignácz Valéria, Danka Ildikó
SZDSZ - 20 százalékos adókulcs
Merész program

Merész adóprogrammal lép a választási időszakba az SZDSZ. A párt Korszakváltás Programjában a személyi jövedelemadó negyven százalékos kulcsát húsz százalékra csökkentené. 


Zwack Péter. Egy sávot szeretne Fotó: Somorjai L.

Csillag István, az SZDSZ programjának szerkesztője lapunknak elmondta, azért döntöttek a személyi jövedelemadó húsz százalékra való csökkentése mellett, mert ha nem hazudjuk szembe a valóságot, a mai adószisztéma nem oldja meg a jövedelmi különbségeket. Ma a magas és az átlagos jövedelem után gyakorlatilag ugyanannyi adót kell fizetni, mert egyaránt a legmagasabb, a 40 százalékos sávba esik az átlag havi 80 ezer forintos, és az ennél magasabb jövedelem. Az elmúlt 11 év tapasztalata ugyanis azt mutatja, hogy az átlagnál magasabb jövedelmet több forrásból szerzik meg a dolgozók: sokan minimálbérre vannak bejelentve, de emellett számla ellenében még jelentős bevételre tesznek szert, ami után viszont csak húsz 20 százalék körüli adót kell fizetniük a törvény szerint. Véleményem szerint - tette hozzá Csillag - a mai adórendszerben csak az ideológia és az agitprop munka számára él egy progresszív jövedelemadó, és emiatt kicsi az adófizetési hajlandóság. Nem véletlen ugyanis, hogy a kormányok húsz százalékban határozták meg az egyéb adókat, mert körülbelül ez az adófizetés hajlandósági küszöbe. Az SZDSZ tehát azért döntött az egységes húszszázalékos adó mellett, mert abból indult ki - mondta a programszerkesztő -, hogy a mostani adórendszer egy szocialista demagóg szövegnek felel meg, amely ezt üzeni: „fizessenek a gazdagok”. Mi ellenben azt mondjuk: „fizessenek a gazdagok is”.
Emlékezetes, hogy amikor Békesi 1995-ben a társasági nyereségadót 36 százalékról 18 százalékra csökkentette, akkor mindenki azt mondta, hogy kevés adó folyik majd be az államkasszába. Ezt az adózást azonnal, és egy éven belül vezették be, de mégis majdnem a kétszeresére nőtt a befolyt adó mennyisége. 
A húszszázalékos személyi jövedelemadó rendszernek az lenne a lényege, hogy a befizetett adó tömege úgy nőjön, hogy közben az adókulcs csökken. Továbbá azt is tervezzük - fűzte hozzá -, hogy 25-ről 20 százalékra csökkenjen a forgalmi adó, de nem szándékozunk új vagyonadót bevezetni. Helyreállítanánk a törvényes állapotot a nyugdíjreformmal kapcsolatban is. Indokoltnak látjuk módosítani az egészségügyi rendszer finanszírozását is úgy, hogy a tb ne legyen monopolhelyzetben. 
Ez egy nagyon érdekes és ugyanakkor bátornak tűnő program, hiszen ilyenre még nem volt példa Magyarországon - mondta a Heteknek Zwack Péter üzletember, az SZDSZ ügyvivője. - Nem reális, hogy a jelenlegi magyar gazdasági helyzetben az adófizetők többségével - ráadásul éppen az alacsonyabb keresetűekkel - negyven százalékot fizettetnek meg.
A tervek szerint az első lépésben a kétsávos adózás bevezetésével az első adósáv, a húsz százalék, 1,5 millió forint jövedelemig működik, ez azt jelenti, hogy a nagy többséget jelentő átlagkeresetű emberek terhei csökkennek - gondolom, népszerű lesz a javaslat. Amikor a második lépésben sor kerül az egysávos húszszázalékos adózás megvalósítására, akkor az várhatóan a magasabb keresetűeknél is javítja majd az adózási fegyelmet, növeli a fizetési hajlandóságot. Ezt az adót az adóhatóságoknak következetesen be kell majd hajtania, s ha az adóelkerülés minimálisra csökken, ez pozitív az államháztartás számára is. Még az egyik legmagasabb adókulcsairól ismert országban, Svédországban is jelentősen csökkentették az adózás szintjét. Egy fejlődő piacgazdaságban, mint a miénk, a magas személyi jövedelemadó hátránya az is, hogy az emberek mindent megpróbálnak annak elkerülésére. Mindez azonban a feketegazdaság szintjének növekedéséhez vezet, ezt pedig csökkenteni kell ahhoz, hogy az Európai Uniós követelményeknek megfeleljünk.