Vissza a tartalomjegyzékhez

Györök Orsolya
OPEC-csúcs: sokkolják az olajárat

Az olajexportáló országok szeretnék magasabbra tornászni az olaj világpiaci árát, mivel az a tavalyi rekordszintről 30 százalékkal visszaesett a jelenlegi 26 dolláros hordónkénti árra. A hét végén Bécsben ülésező olajipari miniszterek megállapodtak, hogy a januári 1,5 millió után további 1 millió hordóval csökkentik a napi kitermelés mennyiségét az OPEC-tagországok, hogy a kínálat visszafogásával az árak emelkedését érjék el. Mind az Európai Unió, mind az USA rosszul időzítettnek véli a tervet. 


Résztvevők az OPEC bécsi ülésén. Az egész világot kézben tartják Fotó: Reuters

Spencer Abraham amerikai energetikai miniszter barátságtalan lépésnek nevezi az olajtermelő és exportáló országok törekvéseit: „A világgazdaság jelen helyzetében az OPEC termeléscsökkentésre vonatkozó döntése több mint kiábrándító.” 
A múlt évi 35 dolláros hordónkénti olajár után mára a nyersolaj ára 23 dolláros szintre csökkent, ami - bár az árcsökkenést a hazai benzinkutakon csak alig érzékelhettük - az OPEC-tagállamok számára igen komoly bevételkiesést jelentett. Az olajexportáló országok gazdaságában általában kiemelten fontos szerepet játszik az olajból származó bevétel, például Venezuela exportbevételeinek 75 százalékát, állami bevételeinek pedig több mint felét az olaj adja. Nem kérdéses tehát, hogy ezek az államok mindenképpen ragaszkodnak a magasabb olajárakhoz és az ebből származó extra bevételhez. 
A közös fellépés azonban nem mindig hoz eredményeket, hiszen maga a tíz OPEC-tagállam sem mindig tartja magát az önkorlátozáshoz. A januárban született 25,2 millió hordó napi kitermelés mennyiséget körülbelül 600 ezer hordóval lépik túl a tagországok. Tehát az eredményeknek, azaz az áremelkedésnek feltétele lenne a kontingensek szigorú betartása az OPEC-tagállamok részéről, de az OPEC-en kívüli jelentős termelőktől is további 200-300 ezer hordónyi termeléscsökkentést várnak el. Oroszország, Mexikó, Angola és Omán megfigyelőként részt vettek a bécsi tanácskozáson, és támogatják is az OPEC céljait. Mexikó bejelentette, hogy követi a kitermelés csökkentésében az OPEC-et, de a napi 3 millió hordó nyersolajat felszínre hozó Oroszország csak a következő negyedévre ígérte, hogy csökkenti exportját. OPEC-források nem sokat adnak az orosz ígéretre, de számukra már az is segítene, ha az OPEC-en kívüli államok nem növelnék kitermelésüket, hanem szinten tartanák exportjukat. Az ugyancsak nem tag Norvégia azon az állásponton van, hogy nem támogatja a termelés visszafogását, mivel az a globális gazdaságot hátrányosan érintené. További kérdéses pont Irak, amely nem az OPEC kvótarendszere szerint exportál, hanem igyekszik kijátszani az ENSZ felügyelte embargót: a Financial Times szerint 2 millió hordós napi kitermelésének jelentős részét Szírián, Iránon és Törökországon keresztül csempészi ki. 
Ali Naimi szaúdi olajminiszter szerint az OPEC célja, hogy 25 dollár körül stabilizálódjanak a nyersolajárak, ennek érdekében csökkentette az idei évben 9 százalékkal kitermelését.