Vissza a tartalomjegyzékhez


Magyarok a világban

Gigantikus, többévi kutató-munkával, adatgyűjtéssel készült el a Magyarok a világban című, lexikon terjedelmű kötet Kárpát-medencét bemutató, első (önálló) része. Mivel a budapesti Xantusz Nemzetközi Koordinációs Iroda, mint a CEBA Kiadó franchise partnere a nyugati magyarságról is tervez egy hasonló összeállítást, Németországba már a tavaszi, magyarországi premier előtt eljutott a szép, igényes, tartalmas enciklopédia. Bihari Zoltán főszerkesztőtől megtudtuk, hogy a fotókkal, térképekkel gazdagon illusztrált kézikönyv megvalósítását a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumán kívül a Magyar Kultúra Alapítvány és az Új Kézfogás Közalapítvány is támogatta. 

A magyar kisebbségek kárpát-medencei krónikájának történelmi felelevenítésével startoló munka hét nagy fejezetre osztható. Földrajzi alapon, az órajárással azonos irányban haladva, változó terjedelemmel mutatja be Szlovákia, Kárpátalja, Erdély, a Vajdaság, Horvátország, a Mura-vidék és Burgenland legfontosabb tudnivalóit. A geográfiai elhelyezkedéstől a histórián keresztül a népesedés, a társadalmi, kulturális irányzatokig, a gazdaság és az idegenforgalom helyzetét is érintve minden lényeges információra kitér a részletes régiós adattárat is tartalmazó Magyarok a világban című 800 oldalas (2 kilós…) munka.
„Meggyőződésünk, hogy a kézikönyv a határon túli magyar közösségek felelős 
beosztású vezetőinek, polgármestereknek, pedagógusoknak, a társadalmi és kulturális élet irányítóinak, a politikai és gazdasági élet szereplőinek egyaránt hasznos segítője lesz a mindennapokban. A nyelvi, kulturális közösség révén a turizmusban rejlő lehetőségek kiaknázásához is ötleteket, tanácsokat adhat a Kárpát-medence magyarok lakta területeit bemutató kézikönyvünk, melynek elkészültét mintegy félszáz szerző, tanácsadó segítette” - mondta a lexikonról a Xantusz Nemzetközi Koordinációs Iroda felelős vezetője, Bihari Zoltán. (Mogyorósi Géza, Berlin)