Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Lezárult a Suzuki-ügy

Az ügyészség bizonyíték hiányában megszüntette a Magyar Suzuki Rt. vezetői ellen 1999 decemberében, egy névtelen feljelentés nyomán indított eljárást, így az ügy még bírósági szakaszba sem juthatott. Bár a rendőrség, sőt az ügyészség szerint is alapos a gyanú, hogy a cég három vezetője öt év alatt húszmillió forintot sikkasztott a részvénytársaságtól, ezt bizonyítani azonban nem tudta. A rendőrség nem ért egyet az ügyészség határozatával, a vád alól felmentett vezetők pedig kártérítési eljárás indítását fontolgatják.

Mint emlékezetes, közel egy éve hatalmas port vert fel három Suzuki-vezető ügye. Egyiküket megbilincselve vezették el a dolgozók és a tévékamerák szeme láttára, majd mindhármukat előzetes letartóztatásba helyezték egy névtelen feljelentés nyomán. (Néhány nap múltán a Legfőbb Ügyészség felülbírálta a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság - KEMRFK - döntését, és az érintettek szabadlábra kerültek.) Ezt követően a rendőrség szeptemberben tett vádemelési javaslatot az ügyészségnek, melyben bűnszövetségben elkövetett sikkasztással, magánokirat-hamisítással és számviteli fegyelem megsértésével vádolta az érintetteket. A rendőrség szerint Shinohara Akira vezérigazgató, Izsák György személyzeti vezérigazgató-helyettes és Némethy József főosztályvezető a használt Suzuki gépkocsik gyáron belüli értékesítésével öt év alatt mintegy 20 millió forintot sikkasztottak. A vádak kapcsán egyébként már akkor felmerült a kérdés: az évi tízmilliós nagyságrendű jövedelemmel rendelkező vezetők miért sikkasztottak volna öt év alatt ennyi pénzt, ráadásul hárman. 
A KEMRFK nem ért egyet az ügyészségi határozattal, ezért az ellen kifogással él, valamint sérelmezi, hogy az ügyészség vádemelési javaslatukra csak ennyi idő elmúltával válaszolt. A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség álláspontja szerint az ügy a bonyolult jogi megítélése miatt húzódott el.
Csevár Antal, az érintett vezetők ügyvédje a Heteknek elmondta: fontolgatják, hogy a jó hírnév megsértése miatt kártérítési pert indítanak az állam ellen. Az ügyvéd szerint a Suzuki-ügyet rendkívül erőszakos, meggondolatlan hatósági eljárások, illetve törvénytelenségek jellemezték.