Vissza a tartalomjegyzékhez


Spektrum Tv-ajánló

Rovatunkban a hat éve legnépszerűbb magyar nyelvű ismeretterjesztő tévécsatorna új bemutatóiból szeretnénk néhány filmre előzetesen felhívni a figyelmet. A Spektrum Televízió kábeltelevíziós hálózatokon, valamint a UPC Direct és az Antenna Mikró rendszerén érhető el.

A borzalom városa

A tényfeltáró film színhelye Moszkva. A kommunizmus idején még mintavárosnak számított, s ahogy az egész országban mindenütt, a diktatúra itt is „rendet” tudott tartani - és nem válogatott az eszközökben. A Szovjetunió felbomlásával aztán Moszkvában is elszabadult a pokol, a rendnek, a törvényességnek sokszor csak a látszata maradt meg: romló közbiztonság, bűnbandák erőszakos leszámolásai, zsarolások, pénzmosások, korrupció, drogok, prostituáltak és bérgyilkosok jelzik a változás útját. És persze a pénz, az óriási, szinte látható vagyonok. A film szerint ma Moszkvában több mint száz milliárdos él. 
A film két férfi történetéről szól. Egyikük multimilliomos, a másikuk hatvan dollárt keres havonta. Egyikük igyekszik megkerülni a törvényt, hogy megvédje az érdekeit, másikuk azért dolgozik, hogy betartassa a törvényt, miközben igazából nincs is mit betartatni. Egyikük állandóan retteg az életéért, mert fél az emberrablóktól és az orgyilkosoktól, a másikuk kockára teszi az életét minden nap. Ez a „vad kelet” története.
Bemutató: március 16-án pénteken 15:20-kor.
Ismétlés: március 18-án vasárnap 9:55-től és március 22-én kedden 20:50-kor.

Sós vizeken

John Stoneman, a híres természettudós és búvár-operatőr legújabb filmsorozatában stábjával bejárta a világ óceánjait az Antarktisz fagyos vidékétől egészen a Galápagos-szigetekig és a trópusi korallzátonyokig. Találkozott fehér cápákkal, és bolyongott az észak-amerikai barnamoszaterdőkben. Bemutatja a tengerek hihetetlenül változatos élővilágának tagjait: a gerincteleneket, a halakat, a hüllőket, az emlősöket és más lényeket. Sajnos ebből a felsorolásból az ember sem maradhat ki, mivel évezredek óta beleavatkozik a természet rendjébe és felborítja annak egyensúlyát.
Bemutató: március 10-től szombatonként 17:45-től (a sorozat hat részes.)
Ismétlés: március 14-től szerdánként 20:55 és péntekenként 22:00-kor.