Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Trauma a Formula 1-ben

Ralf Schumacher és Jacques Villeneuve hétvégi balesete tragédiát okozott, a kirepülő roncsok ugyanis halálra sebezték az egyik pályamunkást, az 52 éves Graham Beveridge-t. Az Ausztrál Nagydíj Michael Schumacher győzelmével ért véget, ám a tragikus eseményeket még mindig nem dolgozta fel az autó-motor sport világa.
Clay Regazzoni, az egykori kiváló svájci Formula-1-es pilóta kijelentette: a melbourne-i halálos baleset miatt Max Mosley elnöknek távoznia kellene a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) éléről.


Tragikus baleset Melbourne-ben Fotó: Reuters

„Amikor Mosley a tervezők hibájáról beszél, akkor elég bátor lehetne a lemondáshoz is. De nem hiszem, hogy ezt megteszi - mondta a két évtizeddel ezelőtti Long Beach-i, gerincsérülést okozó balesete következtében tolószékhez kötött korábbi Ferrari-versenyző. - Nézzék meg, hogy az utóbbi években milyen sok baleset történt, még a tesztelések során is!”
A baleset egyik főszereplője, Jacques Villeneuve arra kéri Formula-1-es pilótatársait, hogy adakozással segítsék a vasárnapi nagydíj halálos áldozatának családját. Bernie Ecclestone, a Formula-1 első számú vezetője és Ron Walker melbourne-i versenyigazgató egyformán 13-13 ezer amerikai dollárt ajánlott fel.
Villeneuve telefonon beszélni akart az áldozat feleségével, de Karen Beveridge addigra már a helyszínre repült, hogy Melbourne-ben tartózkodó lányával, Kellyvel együtt gyászoljon. „Steve azt csinálta, amit szeretett. Imádta az autóversenyzést, s ismerte a sportág veszélyeit” - mondta az özvegy.
A héten a Herald Sun ausztrál lap megdöbbentő részleteket közölt a halálos balesettel kapcsolatban. A napilap szerint az elvakult szurkolók megnehezítették a szerencsétlenül járt pályamunkás, Graham Beveridge ápolását, akit a kanadai Jacques Villeneuve autójának elszabadult hátsó kereke talált el. A szurkolók alig engedték oda az orvosokat és a biztonsági személyzetet: a mentőcsapat külön harcot vívott a nézőkkel, hogy azok ne akadályozzák az 52 éves férfi újraélesztését. 
Néhány Formula-1-rajongó még a ponyvát is megszaggatta, hogy lássa a haláltusát, mások pedig megpróbálták megszerezni az elgurult gumi darabjait. 
A The Sun című angol bulvárlap úgy tudja, hogy a kerítésen 40 cm széles „résen” lengették vészjelző zászlójukat a segítők, így a 38 cm széles hátsó kerék sajnos éppen elfért ezen a védtelen nyíláson. A hétvégének voltak nyertesei is. A finn Kimi Räikkönen megítélése például néhány nap alatt sokat változott: a korábbi negatív jellemzések után néhányan már „új csodagyerekként” ünneplik a Melbourne-ben hatodik helyen végző finn pilótát. 
„Úgy dolgozott Ausztráliában, mintha már tíz éve versenyezne ebben a kategóriában. Három nap alatt egy rossz húzása sem volt - mondta Räikkönen versenymérnöke, Jacky Eeckelaert. - Óvatosságra intettük, hiszen az emberek nagyon kritikusak vele szemben. Mit mondtak volna, ha Kimi keveredik halálos balesetbe? Szerencsére gyors volt és megbízható. Az ember lassú tempóban is lehet hibátlan, de ő amellett volt pontos, hogy nagy sebességgel vezetett. Ez azt is ígéri, hogy még a mostaninál is jobb teljesítményre lesz képes.”