Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Egymást kövezték, nem az ördögöt

Minden előzetes óvintézkedés ellenére ismét tragédiába torkollott a muzulmánok hagyományos éves zarándoklata, a mekkai hadzs. Ezúttal 35 ember vesztette életét a meglódult tömegben, amely az ördög megkövezésére indult, miközben egyeseket halálra tapostak, mások megfulladtak az ellenőrizhetetlenné vált embermasszában. A kedélyek csillapultával azonban folytatódik a minden muzulmán számára életében egyszer kötelező szent zarándoklat, melyre idén mintegy kétmillióan érkeztek a világ különböző tájairól. 


Orvosok munkában a tömeges pánik után. A hőség is megviseli a zarándokokat Fotó: Reuters

Bár a szaúdi hatóságok minden óvintézkedést megtettek, ebben az évben sem sikerült elkerülni a tragédiát: 23 nő és 12 férfi vesztette életét a szent zarándoklaton. A szombaton kezdődött ötnapos vallási ünnepség első állomása a Mekkához közeli Mina völgye volt, ahol a hagyomány szerint Mohamed próféta, az iszlám vallás megalapítója szintén eltöltött egy éjszakát mekkai zarándoklata során. A 35 ember életét követelő tragédia is itt történt, ahol minden évben megkövezik a településen álló három kőoszlopot. Az oszlopok a sátánt jelképezik, aki az iszlám vallás szerint ezen a helyen kísértette meg Ábrahámot, hogy szegüljön szembe Istennel, és ne áldozza fel a fiát. A Bibliában megtalálható, és mind az iszlám, mind a zsidó és keresztény vallás által ismert történet szerint Isten végül fia helyett egy kost áldoztatott fel Ábrahámmal. A muzulmánok minden évben visszatérnek ide, hogy erre emlékezve apró kövekkel dobálják meg a kőoszlopokat, az „Allah nevében, Allah hatalmas” szavakat ismételgetve. A tömeg általában igyekszik minél közelebb jutni az oszlopokhoz, hogy biztosan eltalálják azokat - így történt a baleset is: a meglódult tömegben egyesek nem tudtak megállni, és a lábak alá sodródtak, miközben felülről a kövek záporoztak rájuk. A halálos áldozatokon felül természetesen voltak sérültek is, az ő pontos számukról egyelőre nincsenek adatok. A zarándoklaton megsérülők egyébként általában az öregek közül kerülnek ki, akik nem bírnak ellenállni a tömeg nyomásának. 
A szaúdi belügyminiszter az elégtelen szervezésnek tulajdonítja a tragédiát, annak ellenére, hogy az utóbbi években több intézkedés is született a szertartások elvégzésének megkönnyítésére. Az oszlopok körül rámpákat alakítottak ki a zarándokok számára, és az 1998-as, 118 halálos áldozatot követelő baleset után meghosszabbították a kövezésre rendelkezésre álló időt is: ma már nem csak a déli ima után folyhat, hanem egész nap. Ennek köszönhetően két éven keresztül sikerült elkerülni a nagyobb baleseteket. 
Az iszlám hagyomány szerint egyébként az ördög háromszor jelent meg ezen a helyen, először Ábrahámot, majd a feleségét, végül a fiát kísértette meg, ők azonban minden alkalommal hét követ dobtak rá, megvetésüket kifejezve. Erre emlékezve dobálják ma kavicsaikat a muzulmán zarándokok, akik minden évben hatalmas vágóhíddá változtatják a Mina völgyét: itt hajtják ugyanis végre az Ábrahám áldozatára emlékeztető, szokásos állatáldozatokat. Korábban minden zarándok maga vágta le az állatot egyedül vagy szakképzett mészárosok segítségével, mintegy tíz éve azonban a szaúdi hatóságok iparosították a bárányáldozatot: 125 millió dolláros költséggel felépítették a Mina völgyében a világ legnagyobbnak mondott mészárszékét, ahol a bankokban vásárolható száz dolláros bón fejében bárki számára levágják az áldozati állatot. Az Iszlám Fejlesztési Bank és a szaúdi hatóságok gondoskodnak a hús lefagyasztásáról és arról, hogy azt szétosszák az iszlám világ szegényei között. 


Tragikus zarándoklatok Mekkában

1990-ben történt a legnagyobb tragédia a mekkai zarándoklatok történetében: 1426 zarándokot taposott el a tömeg. 
1998-ban 180 embert tapostak el a szent zarándoklaton.
1994-ben 270 áldozata volt a tolongásnak.
1989-ben bomba robbant a mekkai Nagymecsetben. Egy ember meghalt, 16-an megsebesültek. 
1987-ben mintegy 400, főként iráni síita zarándok halt meg a szaúdi biztonsági erőkkel való összecsapásban a mekkai nyugatellenes tiltakozások során. 
1991-ben lezuhant egy Nigériába tartó, hazautazó zarándokokat szállító charterjárat, 261 ember halálát okozva. 
1997-ben tűz pusztított a minai sátorvárosban, 340 csapdába szorult ember halálát okozva. További 1500 ember sérült meg a tűzben.