Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Meghiúsult bankfrigy

Meghiúsul az OTP - Postabank-frigy, miután az ÁPV Rt. túlságosan alacsonynak tartotta azt a 25 milliárdot, amit az OTP hajlandó lett volna fizetni a „macibankért”. A kormány azt is deklarálta, hogy egyelőre nem kívánja eladni a feltőkésített pénzintézetet. 
A szakma véleménye megosztott a hír hallatán: a tőzsdei befektetők örömükben közel 5 százalékkal feltornázták az OTP árfolyamát. Ezzel véget ért a bank tőzsdei mélyrepülése, amely a „leánykéréssel” vette kezdetét. A befektetők ugyanis aggódva lesték a bontakozó kapcsolatot, mondván, túlságosan is sok kockázatot rejt magában a „leányzó” kétes múltja. 


Fotó: S. L.

„Egy rossz döntést egy újabb rossz döntés követett” - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Felcsuti Péter, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója. Az első az volt, hogy az OTP-vel kezdte az ÁPV Rt. a kizárólagos tárgyalást, a másik az - tette hozzá -, hogy állami kézben marad a Postabank, így további tízmilliárdokat kell majd beleforgatni. 
Persze azonnal elindultak a találgatások a Postabank jövőjét illetően. Egyesek tudni vélik, hogy tárgyalások folynak a kormány és a Magyar Posta Rt. között. Az állami tulajdonú cég mellett azonban a szintén állami kézben levő Konzum Bank is közszájra került. A Népszava úgy tudja, egyenesen Simicska Lajos a kitervelője annak a konstrukciónak, amely szerint a Postabankot a Postának vagy vele stratégiai szövetséget kötve a Magyar Fejlesztési Banknak kellene megvennie. Tanácsának fundamentuma az, hogy az ÁPV Rt. által kívánt legalább 40 milliárdos vételár így elérhető lenne, s ez az összeg már valamelyest leplezné azt, hogy a tetemes konszolidáció ellenére sem sikerült piacképes pénzintézetet faragni a Postabankból.