Vissza a tartalomjegyzékhez

MTI-Hetek
Csere a csatársorban

A Fidesz Országos Elnöksége azt javasolja a párt jelölő szervezeteinek és a kongreszszusi küldötteknek, hogy a következő két évre Pokorni Zoltánt válasszák a Fidesz- Magyar Polgári Párt elnökévé - jelentette be Kövér László elnök a párt elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón. Kövér László a változást, az újfajta munkamegosztást a választási kampány közeledtével indokolta. A pártelnök hangsúlyozta, hogy az elnökség javaslata csupán ajánlás, amelynek elfogadásáról a Fidesz májusi tisztújító közgyűlése dönt majd.


Pokorni Zoltán. Pártelnöknek készül Fotó: Vörös Szilárd

Enyedi Zsolt politológus, a Közép-Európai Egyetem (CEU) kutatója szerint Pokorni Zoltán előtérbe helyezésével egy kedvesebb arcot kíván mutatni a Fidesz a magyar társadalom felé, mivel valószínűleg ráébredtek, hogy az eddigi pártelnök, Kövér László habitusa nem vonzó a bizonytalan választók számára. A választásokon amúgy is majd olyan embereket tolnak előtérbe, akik nem riasztják el a semleges, pártelkötelezettséggel nem rendelkező választókat vagy az úgynevezett politikai középen tartózkodókat. Mindez nem feltétlenül jelent programváltozást, hanem kevesebb nyilvános konfliktust és több általános, közhelyes megfogalmazást - emelte ki Enyedi. 
A kutató szerint imponáló az, ahogy a Fideszben ez a váltás, ami a párt életében rövid időn belül immáron másodszor történik, mindenfajta belső konfliktus nélkül zajlik. Ez egyébként a világpolitikában is példátlan. Ritkán fordul elő ugyanis, hogy ennyire erős legyen a belső kohézió egy pártban, de láthatóan a Fidesz vezetőit és tagjait rendkívül erős politikai, érzelmi szálak kötik össze. Így lehetséges, hogy az elmúlt egy-két évben a párt sokat profitált abból, hogy lejárató típusú veszekedések, amelyek mindenhol máshol előfordultak, náluk nem voltak.
Ez azért is lényeges - tette hozzá a kutató -, mert a váltás vélhetően nem előre kitervelt, hanem valójában Kövér László eddigi pártelnök bukását fedezi. Szerinte Kövér belebukott a szerepbe, hiszen nem sokáig volt a párt elnöke, és bizonyára nem átmeneti időre lett kinevezve. A Fidesz vezetői viszont elég okosak ahhoz, hogy levonják a következtetést: az eddigi népszerűtlen személyiség helyére egy népszerűbbet kell kinevezni. Az ellenzék számára, amelynek pártjaiban vagy ideológiai vagy személyi rivalizálás folyik, éppen ezért nagy kihívást jelent Pokorni tervezett elnöksége - véli Enyedi Zsolt.