Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 10. szám, 2001. március 10

Belpolitika

Hajdú Sándor
Bozótharcosok szövetsége

A kormány érezhetően igyekszik nyugalmat, stabilitást, „nincs semmi baj, uraljuk a helyzetet” hangulatot árasztani kisgazdaügyben, a magyar politikai életben mégis példátlan időszaknak lehetünk tanúi. A koalíciós kormány egyik minisztere az egyik meghatározó koalíciós párt vezetőjét támadja. Logikailag ez akár azt is jelentheti: a koalíció jelenleg csak formalitás. Eközben mintha feloldották volna a „vadászati tilalmat” a kisgazdaközeli cégek, intézmények és sportklubokra: sorra indulnak ellenük a rendőrségi, adóhatósági és kormányzati vizsgálatok.


Munkatársunktól
Magyar óvintézkedések

Nagy-Britanniából újabb, egyelőre csak állatokat veszélyeztető járvány indult „hódító útjára” február végén, ezúttal ragadós száj- és körömfájás formájában. Az unió szinte valamennyi országát sújtó kórt tízezres nagyságrendű kényszervágás kíséri, valamint a szóba jöhető összes, állatokkal kapcsolatba hozható anyag, készítmény embargója. Mivel hazánk is egyike a veszélyeztetett országoknak, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szigorú rendelkezéseket léptetett életbe a „járványbehurcolás megakadályozása céljából”.


MTI-Hetek
Csere a csatársorban

A Fidesz Országos Elnöksége azt javasolja a párt jelölő szervezeteinek és a kongreszszusi küldötteknek, hogy a következő két évre Pokorni Zoltánt válasszák a Fidesz- Magyar Polgári Párt elnökévé - jelentette be Kövér László elnök a párt elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón. Kövér László a változást, az újfajta munkamegosztást a választási kampány közeledtével indokolta. A pártelnök hangsúlyozta, hogy az elnökség javaslata csupán ajánlás, amelynek elfogadásáról a Fidesz májusi tisztújító közgyűlése dönt majd.


Munkatársainktól
Egyértelmű üzenet

A csatlakozásra váró országok között tudomásom szerint hasonló eset nem zajlott le, legalábbis semmiképpen nem jellemző - mint ahogy magyar kérelmezőt sem ismertek el eddig más EU-országban - nyilatkozta Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság elnöke annak kapcsán, hogy több, Zámolyról Strasbourgba utazott roma panaszát jogosnak ítélte meg a francia menekültügyi hivatal. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke kijelentette: a zámolyiak esete fordulópontot hozott a magyar romaügyben.


Életmód

Kánai András
A New Orleans-i Kreatívok

Egy honlap nemrégiben megszavaztatta látogatóit: mi fontosabb, az, hogy a keresztény könnyűzene a világi trendeket kövesse, vagy pedig az, hogy új zenei stílusokkal kísérletezzen? A szoros eredmény az előbbi választ hozta ki győztesnek.


Aki jóra igyekezik

Tudjuk, ha amerikai filmben új tanár érkezik, valaminek sürgősen változnia kell. Nincs ez másképp A jövő kezdete (Pay It Forward) című alkotásban sem. A Las Vegas-i iskola hetedikesei „nem semmi” házi leckét kapnak: a világot kell valahogy megjobbítaniuk. A Kevin Spacey játszotta társadalomismeret-tanár persze kétli, hogy tanítványainak ez sikerülne, de olyan embereket akar nevelni, méghozzá a legfogékonyabb korban, akik nem restek legalább megpróbálni ezt. Ám, hogy (bármely) szép idea működni kezdjen - ahhoz egy megragadó személyiség hitelesítése kell. Akiknek voltak ily nyomot hagyó tanárai (vagy legalább látták a Holt költők társasága című filmet), jól tudják ezt. 


Zajlik az Izraeli Filmhét
Tovább a cikkhez >>>

Makki Marie-Rose
A test és a lélek birtokba vétele

A globalizáció kísérőjelenségei, az emberen kívüli és belüli határok átalakulása, átjárhatóvá válása, a kulturális sokszínűség volt a központi témája az idei „Pszinapszis 2001” című kulturális rendezvénynek, melyet jeles szakemberek közreműködésével immár minden évben megrendeznek az ELTE pszichológus hallgatói. Az előadások és műhelyfoglalkozások során a különböző típusú előítéletekről, a nők egyenjogúságáról, az etnikai vagy szexuális kisebbségekről, az identitás kérdésköréről éppúgy szó esett, mint a módosult tudatállapotokról: a hipnózisról, az álomról, a drogról, a pszichodrámáról, illetve a pszichológia határairól. Láthatóan ez utóbbi témákat övezte a legnagyobb érdeklődés.


Ki mint veszi kádját

Talán sokunkat nem kell felvilágosítani arról, hogy a barokk korban bizonyos hajtűket a rizsporos parókák alatt nyüzsgő élősködők okozta viszketés ellen használtak, vagy a középkori várak vizesárkai fölé kitüremkedő kőfülkék mellékhelyiségként szolgáltak. Néhányan pedig esetleg már láttunk olyan trónust, amelyet többek között XIV. Lajos nevével is öszszekapcsol a történelem. Ebben egy éjjeliedény elhelyezése biztosította az „összkomfortot” az uralkodás gyakorlása során. Mégis, mivel a tisztálkodás mindenkor az intimitáshoz tartozott, ma is nehezen feltárható területként tartják számon a kutatók.


Fókusz

Morvay Péter
Széles koalíció, szűk mozgástér

Az izraeli gyakorlattól eltérően a héten beiktatott Ariel Saron miniszterelnök a Bibliára tett kézzel mondta el hivatali esküjét. A nyolcpárti támogatással megalakult új egységkormány biztos, közel kétharmados többséggel rendelkezik a knesszetben. Saron legfontosabb céljának a biztonság megerősítését nevezte. Ennek esélyeiről és a térséget fenyegető háborús kockázatokról kérdeztük Jaron Ezrahi professzort, a jeruzsálemi Héber Egyetem politikatudományi tanszéké-nek vezetőjét.


Hack Péter
Mameluksereg szerveződik

Október óta a magyar sajtó szinte megigézve követi a kisgazdáknál zajló „ereszd el a hajamat” sorozatot, miközben szinte semmilyen más politikai esemény nem tudja átlépni ingerküszöbét. A politológusok pedig a bárgyú választási esélylatolgatásnál többet nemigen tudnak mondani a kialakult helyzetről, míg a botrányok és fontolgatások színfalai mögött a kormány az ország sorsát évtizedekre meghatározó, radikális változásokat igyekszik keresztülvinni a törvényhozáson. A köztisztviselői törvény látszólag szakmai jellegű módosításába csempészve egy olyan politikai elitgárda létrehozása indult meg, amely a jelenlegi kormány bukása esetén is átmentheti pozícióit. 


Szakonyi Dávid, Sebestyén István
Amikor átszakad a gát

Minden eddiginél kritikusabb helyzet alakult ki a Felső-Tisza vidékén. A tetőző árhullám Tarpánál több helyen átszakította a gátat, így Beregben néhány nap leforgása alatt 130 négyzetkilométernyi terület került víz alá. Eddig 20 település kiürítését rendelték el, és mintegy 11 ezer embert költöztettek ki, miközben több ezren szó szerint közelharcot vívnak a vízzel: útbontással, nyúlgátakkal és rengeteg homokzsákkal próbálják „irányítani” az áradást. A víz lapzártánkig már öt falut teljesen elzárt a külvilágtól. 


Gazdaság

Papp Levente
Másodosztályú Kelet-Európa

Bár még nincsen hivatalos brüsszeli álláspont a munkaerő-áramlással kapcsolatban, az eddigi elszólások és félhivatalosnak mondható brüsszeli álláspontok éles hangvétele jól jelzi: kényes a téma. Az Európai Bizottság most hat változatot dolgozott ki, de az már most is jól látható, hogy nincs támogatottsága annak a verziónak, amely lehetővé tenné, hogy a keleti munkavállalók azonnal szabadon mozoghassanak az unió területén. Brüsszelben azt a változatot tartják legesélyesebbnek, amely átmenetileg - például négy évig - korlátozná a munkaerő-áramlást. Németország és Ausztria áll legkeményebben ellene a gyors liberalizációnak, az ő esetükben akár öt év is lehet az átmeneti időszak.


Munkatársunktól
Állami kedvcsinálás a tőzsdézéshez

A brit Financial Times, a vezető európai pénzügyi napilap közelmúltban megjelent, a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) forgó részvények kereskedelméről szóló elmarasztaló cikke (Hetek, február 24., ) felpezsdítette a BÉT állapotáért aggódó kormányzati körök aktivitását, miután bizonyossá vált, hogy a Pacsi Zoltán által vezetett pénzügyminisztériumi munkabizottság sovány eredményt ért el. Pedig arra lett volna hivatott, hogy egy átfogó törvénycsomagot az Országgyűlés asztalára téve felülvizsgálja a hitelintézeti, a jegybanki és az értékpapírtörvényt. A törvénycsomag benyújtási határidejét többször módosították, és időközben a csomag egyetlen törvényre soványodott le.


Acsai Anikó
A Picket is sújtja a húsmizéria

Pozitívabbá vált a hangulat a világ tőzsdéin, miután hosszú idő elteltével először a várakozásoknál kedvezőbb makrogazdasági adatok láttak napvilágot az Egyesült Államokban. A gazdaság termelékenysége a negyedik negyedévben a vártnál jobban emelkedett, miközben a bérinfláció mértéke a vártnál kisebb lett. Az egyik legnevesebb befektetési bank, a Goldman Sachs stratégája is fellendülésre számít az amerikai piacokon, és a részvénybefektetések arányának 5 százalékkal való növelését javasolja. A piac emelkedéssel reagált a hírekre, annak ellenére, hogy a héten is folytatódott a profitcsökkenésekről szóló figyelmeztetések sorozata. Két százalék körüli mértékben erősödtek az európai részvényindexek is, tőlük kissé lemaradva teljesített a BUX, közel egyszázalékos emelkedéssel, 7155 ponton zárva a hetet.


Hetek-összeállítás
Meghiúsult bankfrigy

Meghiúsul az OTP - Postabank-frigy, miután az ÁPV Rt. túlságosan alacsonynak tartotta azt a 25 milliárdot, amit az OTP hajlandó lett volna fizetni a „macibankért”. A kormány azt is deklarálta, hogy egyelőre nem kívánja eladni a feltőkésített pénzintézetet.  A szakma véleménye megosztott a hír hallatán: a tőzsdei befektetők örömükben közel 5 százalékkal feltornázták az OTP árfolyamát. Ezzel véget ért a bank tőzsdei mélyrepülése, amely a „leánykéréssel” vette kezdetét. A befektetők ugyanis aggódva lesték a bontakozó kapcsolatot, mondván, túlságosan is sok kockázatot rejt magában a „leányzó” kétes múltja. 


Kovács Klára
Manager kontra womanager

Valóban visszafordíthatatlan változásokat hozott a második világháború, de nem csak a geopolitikában, hanem a nemek közötti viszonyban is. Azzal, hogy a nők munkába álltak, nemcsak a klasszikus családmodell bomlott fel végérvényesen, hanem a nemek közötti rivalizálás is kiterjedt a munka világára. A női nem számtalan szakmában bizonyította alkalmasságát, rátermettségét, (sőt ma már nem kevés elnőiesedett szakmáról is beszélhetünk), de az üzleti szféra, főként a felsővezetők szűk köre nehezebben nyílik meg a hölgyek előtt. A női nem „előrenyomulása” azonban megállíthatatlan, olyannyira, hogy az utóbbi években új kifejezés került a szóhasználatba: „womanager”, azaz a női felsővezető. 


Danka Ildikó
Autópályamunkák vitákkal kísérve

A tavasz kezdetével ismét beindulnak az autópálya-építések, illetve -felújítások. De most sem maradt el a vita, többen megkérdőjelezték a kormány eljárásának törvényszerűségét, mivel az M7-es autópálya felújítása és bővítése esetében sem lett kiírva pályázat. Vitatható még a beállított költség is. Mindenesetre a Betonút-Vegyépszer alkotta konzorcium folytatja az M3-as autópálya felújítását, illetve a napokban elkezdi az M7-es autópálya továbbépítését. 


Officexpo másodízben

Második alkalommal nyílik meg az Officexpo március 22-24. között. A SAP Rendezvénycsarnokban az idén ötvenhét papír-, iroda- és írószergyártó és forgalmazó cég állítja ki a termékeit és újdonságait. Tornyai Péter, az expót szervező Torter Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szakmán kívül elsősorban vállalatoknak, iskoláknak, közintézményeknek küldtek meghívót, de a nagyközönség előtt is nyitva áll a kapu. Az Officexpora ingyenes a belépés és a parkolás. (Hetek)


Háttér

Hetek-összeállítás
Mosolygó ámokfutó

Ismét iskolai lövöldözésre került sor az Egyesült Államok Kalifornia államában fekvő Santee településen hétfőn reggel. A középiskola tizenöt éves tanulója, Charles Andrew Williams apjától elcsent fegyverrel tizenöt diákra, illetve tanárra lőtt rá. Az ámokfutás két tanuló, a 14 éves Bryan Zuckor és a 17 éves Randy Gordon életébe került. 


-összeállítás
Hologrammal pótolnák a szobrokat

Rövid megszakítás után folytatódik a szoborrombolás Afganisztánban. Az áldozatok ünnepére félbeszakadt akciót semmiképpen nem állítják le, jelentették ki afgán illetékesek. Eközben egyre szélesedik azoknak az országoknak és szervezeteknek a köre, amelyek tiltakozásukat fejezik ki az emberiség közös kultúrkincsének a durva elpusztítása ellen. 


Hetek-összeállítás
Egymást kövezték, nem az ördögöt

Minden előzetes óvintézkedés ellenére ismét tragédiába torkollott a muzulmánok hagyományos éves zarándoklata, a mekkai hadzs. Ezúttal 35 ember vesztette életét a meglódult tömegben, amely az ördög megkövezésére indult, miközben egyeseket halálra tapostak, mások megfulladtak az ellenőrizhetetlenné vált embermasszában. A kedélyek csillapultával azonban folytatódik a minden muzulmán számára életében egyszer kötelező szent zarándoklat, melyre idén mintegy kétmillióan érkeztek a világ különböző tájairól. 


Hit és értékek

Grüll Tibor
Szombat az emberért

Amint arról a Hetek legutóbbi számában is beszámoltunk, a bevásárlóközpontok hétvégi nyitva tartásával kapcsolatban teológiai érvektől sem mentes politikai vita lángolt fel. Őry Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára véget akart vetni „a vasárnap szentségét sértő vásárlósdinak”. Akár a történelem fintorának is tekinthetjük, hogy - amint arra Demján Sándor, a shoppingcentereket tömörítő szövetség elnöke is rámutatott - a fideszes képviselők által „védettnek” nyilvánított vasárnap éppenséggel a vásár szóból ered. Latba vetették politikai befolyásukat a keresztény nagyegyházak is. A Katolikus Püspöki Konferencia nyilatkozata olyan törvénymódosítást sürget, amely „tekintettel van a keresztény ember vallási igényére, minden ember pihenéshez való jogára, ugyanakkor a magyar családok belső szeretetkapcsolatának megerősítésére”. Veres András püspök szerint „az egyik legsajnálatosabb jelenség napjainkban a vasárnap ünnepi jellegének háttérbe szorulása, amelyre pedig minden embernek joga és szüksége van”. A vita felveti, hogy a szekularizált társadalom igényli-e a szakrális pihenőnapot, továbbá, hogy a vasárnap kiemelése a többi nap közül mennyiben sérti a hét más napjait megünneplő vallásos honfitársaikat.


Interjú

Eperjesi Ildikó
Közös harc az újkori rabszolgakereskedelem ellen


Tihanyi Péter
Félrevezették az embereket

„Tömören, közérthetően el kell tudnunk mondani, mit akarunk; hogy jobbak vagyunk, többet tudunk adni az embereknek, mint a mostani kormány. Állítom, hogy a Fidesz-kormány leváltása nemcsak az MSZP, de az egész ország érdeke is.”


Külpolitika

Márer György, New York
Nem kísért a Jelcin-szindróma

Nagy port vert fel hétfőn az Egyesült Államokban az a hír, amely szerint Dick Cheney alelnök mellkasi fájdalmak miatt kórházba került. Az aggodalmat csak növelte, hogy az ország második emberének már négy szívinfarktusa volt, az utolsó múlt év novemberében, közvetlenül a választások után, amikor sebészeti beavatkozásra volt szükség az egyik eltömődött koronaér megnyitására. 


Hetek-összeállítás
Időhúzás a Herzog-perben

Elmarasztaló cikket közölt csütörtökön a The Wall Street Journal, a New York-i üzleti körök lapja a második világháború során elrabolt műkincsek és a Herzog-gyűjtemény visszaadásának ügyéről.


Vagyim Arisztov
Elvtársi külpolitika

„A kommunista frakció destabilizálja a duma munkáját és az ország helyzetét. Olyan törvényeket terjesztenek elő, amelyek nem egyeztethetőek össze a költségvetéssel. Lehet, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtunk be a kormány ellen, hogy feloszlassák az Állami Dumát” - ezt a meglepő bejelentést tette Borisz Grizlov, a Jegyinsztvo (Egység) nevű kormánypárti tömörülés vezetője. Így a soros oroszországi politikai válságot a Kreml-barát és kormánypárti erők arra használják, hogy ismét megpróbálják eltávolítani a kommunistákat a politikai arénából. Ehhez még az orosz törvényhozás alsóházának feloszlatása is kapóra jönne. 


Hetek-összeállítás
Már a NATO is elhiszi

A szerbiai demokratikus fordulat óta először járt Magyarországon Kasza József, a szerb kormány miniszterelnök-helyettese - hangsúlyozta Szent-Iványi István, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke. A vajdasági vezető lapunknak elmondta: mindent megtesznek azért, hogy az albán gerrillák által leginkább fenyegetett határtérségekből az ott szolgáló magyar fiatalokat „tehermentesítsék”.


Karl Pfeifer, Bécs
A bécsi szív és az idegenek

Amióta az osztrák Szabadságpárt, az FPÖ a kormánykoalíció tagja, az osztrák újságírók kétszer is meggondolják, hogy Haidert antiszemitának minősítsék - jelen pillanatban is több tucat becsületsértési per folyik Ausztriában a merészek ellen, akik szakmájukat komolyan véve le merik írni, amit róla gondolnak. Ezért is lehetett meglepő, amikor a minap a Profil című hetilap Herbert Lackner által jegyzett vezércikke egyszerűen antiszemitának nevezte a Szabadságpárt volt elnökét. 


Habsburg millennium
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Tandíjért petárdát

Legalább negyvenkét gyermek és tanár vesztette életét abban a kínai iskolában, ahol a tanítási idő alatt petárdák robbantak az iskolaépületben. A Csiangszi tartománybeli iskolában a szegényebb gyerekek a petárdakészítésben való részvétellel is ledolgozhatták a tandíjat, mivel az iskolai oktatás Kínában nem jár ingyenesen a gyerekeknek. A kínai hatóságok pletykának minősítették a hírt, hogy az iskolába járó gyerekekkel petárdákat gyártattak tanítási időben. 


Riport

Nyilas Gergely, Tokió
A senki szigetei

Japánt Hokkaidó, Honshu, Kyushu, Shikoku szigetei, az Okinawa-sziget és az Északi Területek alkotják, Dél-Szahalin és a Kuril-szigetek pedig senkihez sem tartoznak. Így jelöli a szigetország minden térképe. Az első négy elem sosem volt kérdés: Okinawát 1972-ben kapta vissza Japán az Egyesült Államoktól, az Északi Területek iránt támasztott igényét azonban a Szovjetunióval, majd Oroszországgal szemben ötödik évtizede nem tudja érvényesíteni. A felek 2000 végére gyakorlatilag rendezni kívánták a kérdést, ám az évezred végül megállapodás nélkül múlt el.


Sport

Varga József
Harc a négy helyért
Tovább a cikkhez >>>

Németh Szilárd
Trauma a Formula 1-ben

Ralf Schumacher és Jacques Villeneuve hétvégi balesete tragédiát okozott, a kirepülő roncsok ugyanis halálra sebezték az egyik pályamunkást, az 52 éves Graham Beveridge-t. Az Ausztrál Nagydíj Michael Schumacher győzelmével ért véget, ám a tragikus eseményeket még mindig nem dolgozta fel az autó-motor sport világa. Clay Regazzoni, az egykori kiváló svájci Formula-1-es pilóta kijelentette: a melbourne-i halálos baleset miatt Max Mosley elnöknek távoznia kellene a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) éléről.


Kokó Budapesten bokszol

„Kizárt dolog, hogy június 2-án legyen a következő mérkőzésem. Sokkal valószínűbb, hogy egy héttel később vagy esetleg előbb kerül sor a budapesti összecsapásra” - mondta Kovács István, a WBO pehelysúlyú ökölvívó világbajnoka, miután megnyitotta az Adidas felújított Váci utcai üzletét.  A kiváló bokszoló szerint semmi értelme nem lenne a másodikai időpontnak, akkor ugyanis Illés-Metro-Omega koncert lesz a Népstadionban, és azt mindenképpen célszerű elkerülni. 


Sípszó
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Király Sándor
Motorparádé a H amp H Csarnokban

Ez az első hazai motor- és robogó-szakkiállítás, ahol minden márkaképviselő felvonul, hogy bemutathassa típusválasztékát és a 2001. év újdonságait. Remek helyszínt választott a kiállítást szervező M&G marketing. A Kelet-Európában egyedülálló, háromezer négyzetméteres, új, fedett komplexum - teljes légkondicionálással, ezer férőhelyes zárt parkolójával (plusz huszonkét buszparkolójával), korszerű kommunális helyiségeivel és étkezési lehetőséggel maximálisan eleget tesz a 21. század kiállítói igényeinek. 


A kendők üzenete
Tovább a cikkhez >>>

Spektrum Tv-ajánló

Rovatunkban a hat éve legnépszerűbb magyar nyelvű ismeretterjesztő tévécsatorna új bemutatóiból szeretnénk néhány filmre előzetesen felhívni a figyelmet. A Spektrum Televízió kábeltelevíziós hálózatokon, valamint a UPC Direct és az Antenna Mikró rendszerén érhető el.


Színes

Bye-bye bazooka
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Budapesten kétféle gyalogos van: kaszkadőr és kamikaze. (internet graffiti)


A fegyveresek szentje
Tovább a cikkhez >>>

Csak tízperces zuhanás
Tovább a cikkhez >>>

A Boeing új madara
Tovább a cikkhez >>>