Vissza a tartalomjegyzékhez


Erősít a gyengébb nem

A nők az angliai oktatási rendszerben előnyre tettek szert. Az első alkalommal, mióta kétszáz évvel ezelőtt a diplomák minősítése bevezetésre került Angliában, több nő szerez jeles diplomát. A mintegy százhetven angol egyetemen és főiskolán végzett felmérés mutatja, hogy kétszázzal több nő vehetett át kitűnő osztályzattal diplomát, mint férfi. 1988-óta a lányok egyszerűen lekörözték a fiúkat a tanulásban, mivel sokkal több jeles osztályzatot szereztek. 

A ucasi egyetem tanulmányi osztályának vezetője, Tony Higgins elmondta, hogy ezek az eredmények mérföldkövek, egyértelműen megmutatják, hogy érdemes volt az elmúlt harminc évben bátorítani a hölgyeket a továbbtanulásra. David Blunkett, az egyetem titkára felmérést végeztetett, hogy kiderüljön, miért teljesítenek a fiúk ilyen rosszul. Szerinte a fiúk nem megfelelő eredményeivel az elnőiesedett kultúrát lehet okolni. Egy a felsőoktatásról statisztikákat készítő ügynökség felmérései megmutatják, hogy tavaly tizenegyezer hölgy szerzett jeles diplomát, míg a férfiak csak tízezer-nyolcszázan. Ez a szám pontosan a fordítottja a két évvel korábbi adatoknak. Ekkor a mérleg nyelve a férfiak javára billent el tízezer-ötszáz jeles diplomával, míg a hölgyek közül tízezer-kétszázan szerepeltek hasonlóan. Az elmúlt nyáron tizenhét fő tudományágból, beleértve a jog-, az orvos- és az üzleti tudományokat, tizenkettőben hölgyek vitték el a pálmát. 
Meg kell hagyni, hogy a férfiak még mindig dominálnak a mérnöki, a számítástechnika és a fizika tudományokban, de az elmúlt tíz évben ezeken a területeken is megsokszorozódott a jó eredményekkel végző hölgyek száma. Valószínűleg ez folytatódni is fog. Az Ügynökség adatai mutatják, hogy összesítve a jó osztályzatokat szerző férfiak aránya magasabb, azonban egyre több hölgy kerül be a legjobb egyetemekre. Tavaly októberben mintegy fele arányban nők nyertek felvételt ezekre a helyekre. Szakértők szerint azért lehet így, mert a folyamatos tanulás évközben és az órákra való készülés a hölgyek sikereit segíti elő. A liverpooli egyetemen működő Oktatási és Munkakutatási Központ szerint a férfiak viszont jobban tudnak teljesíteni a záróvizsgákon, ahol egyszerre csak egy dologra kell koncentrálni. (The Sunday Times)