Vissza a tartalomjegyzékhez


Sok-e nyolcvan farkas

A parasztoknak nagyon, a környezetvédőknek egyáltalán nem. A vita köztük egyre hevesebb Skandinávia déli részén, és nincs egyetértés a norvég és a svéd oldal között sem. 
Tavaly újból gyarapodott a környéken élő farkasok száma, miközben valóságos határkonfliktus alakult ki Norvégia és Svédország között amiatt, hogy miként bánjanak velük. A farkasokat előbb csaknem teljesen kiirtották, majd 1981-ben védetté nyilvánították őket. Jelenleg mintegy nyolcvan farkas él tíz falkában a térségben. 

Ez a szám kétségtelenül sok a jószágukat féltő norvég parasztok és a gyermekeikért aggódó falusiak számára. A svéd hatóságok és a környezetvédők ellenben úgy találják, hogy a farkasok száma még túl kevés ahhoz, hogy biztosítani lehessen a fajta túlélését Észak-Európában. Tavaly tovább éleződött az ellentét a két tábor között, miután norvég részről engedélyezni szándékoznak két falka - tizenhét-húsz farkas - kilövését, azaz az összes csaknem egynegyedét. 
Norvég közlés szerint egyelőre nem tudni még, hogy mikor születik végleges döntés a vitás ügyben, mivel svéd részről hivatalos panaszra lehet számítani. Eközben azonban a norvég kormány már bizonyos összeget elkülönített helikopterek, motoros szánok beszerzésére és képzett farkasvadászok felfogadására. 
Megszólaltak azonban a környezetvédők is. „Egy ilyen lépés számos konfliktushoz vezethet és nemzetközi feltűnést kelthet”- jelentette ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) nevében Rasmus Hansson. Svéd környezetvédők remélik, hogy a farkaspopuláció ötszáz példányra növekszik a térségben, és arra számítanak, hogy együttműködés jön létre Norvégia és Svédország között a farkasok védelmére. 
A tíz falkából különben három-három Svédországban, illetve Norvégiában él, a fennmaradó négy pedig a két ország határának mindkét oldalán. Norvégia feltehetően azért akarja engedélyezni a két falka kilövését, mivel azok az Oslótól százötven kilométerre északra fekvő területre húzódtak, amely nem tekinthető a farkasok életterének. A norvég parasztoknak tavaly nyolcszázhuszonhét haszonállatát tépték szét farkasok - főleg juhokat és bárányokat. Értük fizettek is a hatóságok kártérítést, aminek összege harminchárom százalékkal haladta meg az előző évben hasonló okból kifizetett kártérítését. Egyes farkasok helyenként egészen az istállókig merészkedtek előre. Arról azonban eddig még nem tudni, hogy farkasok embert támadtak volna meg Norvégiában. (MTI)