Vissza a tartalomjegyzékhez


Oxford Budapesten

A Nyelvek Európai Éve alkalmából könyvesboltot nyitott szerdán az Oxford University Press (OUP) Budapesten, ahol a közel 500 éves egyetemi könyvkiadó teljes választékát megtalálhatják, illetve megrendelhetik az érdeklődők. 

Nigel Thorpe, Nagy-Britannia budapesti nagykövete köszöntő beszédében elmondta: ez az első olyan könyvesbolt, amelyet egy külföldi kiadó nyit Budapesten. Hozzátette: az OUP a Magyarországon használt angol nyelvtanítással kapcsolatos kiadványok legnagyobb szállítója. Peter Mothersole, az OUP ELT igazgatója jelezte: magyarországi kereskedelmi partnerükkel, a Librotrade Kft.-vel már több mint tíz éve dolgoznak együtt. Ennek az együttműködésnek a legújabb eredménye a most megnyílt könyvesbolt. Az igazgató reményét fejezte ki, hogy az új könyvesbolt olyan hely lesz, ahol mind a nyelvtanárok, mind az érdeklődő vásárlók kedvükre ismerkedhetnek majd a nyelvtanulást segítő kiadványokkal. 
A kínálatban igazi újdonságként szerepelnek a magyarországi kéttannyelvű oktatásban hiánypótlónak is tekinthető angol nyelvű tankönyvek, valamint olyan ritkán látható könyvek, mint az OUP angol-kínai vagy angol-japán szótára - olvasható a tájékoztatóban. 
Az OUP egyetlen tulajdonosa az Oxfordi Egyetem, a kiadóval és a megjelentetett könyvekkel kapcsolatos minden döntést egy professzorokból álló testület hoz, amely az egyetem és a tudományos világ érdekeit mérlegeli a kiadványok publikálásakor. 
A könyvkiadó eredetileg a Bibliát, majd az egyetem professzorainak tudományos munkáit adta ki. 1970 óta kiadványaiknak egyik fő vonulatát az angol nyelvtanítási anyagok képezik. 
A magyarországi nyelvoktatás fejlesztése érdekében az OUP iskolasegítő programot működtet, amelynek keretében szakmai és módszertani segítséget, valamint ajándék könyvcsomagokat kapnak a résztvevő intézmények. 
Az OUP az angol nyelvtanárokat az Oktatási Minisztérium által akkreditált ingyenes továbbképzéssel, konferenciákkal és a kiadó tananyagaihoz kapcsolódó segédanyagokkal támogatja. (MTI)