Vissza a tartalomjegyzékhez


Nincs országos járvány

Jelenleg nincs országos méretű influenzajárvány, ugyanis szerdáig öt megyéből, Baranyából, Pest megyéből, Somogyból, Tolnából és Vasból jelezték influenzaszerű megbetegedések helyi vagy több települést érintő halmozódását - tartalmazza a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ (OEK) MTI-hez eljuttatott közleménye. 


Tizenegy iskolát zártak be Somogy megyében az ugrásszerűen megnövekedett betegség okozta hiányzások miatt Fotó: MTI

Somogy megyében már január 15-től, Tolna és Baranya megyében pedig január 22-től rendelték el az influenzajelentő-szolgálat működtetését. Ismertetése szerint Somogy megyében az elmúlt héten összesen 2637 beteg, a megye lakosságának 0,8 százaléka fordult orvoshoz influenzás panaszokkal. A betegek háromnegyede gyermek, elsősorban általános iskolás volt. Jelenleg a megye 11 általános iskolájában szünetel az oktatás, Baranya megyében pedig 5 iskolában nincs tanítás. Az eddigi influenzaszerű esetek magas lázzal, végtagfájdalommal, elesettséggel, torokfájással kezdődtek, de a betegek szövődménymentesen és gyorsan gyógyultak. 
Az OEK víruslaboratóriumában 9 somogyvári beteg esetében is igazolták az influenza A vírus jelenlétét. Az A vírus kimutatott altípusa 1992 óta nem okozott tömeges megbetegedéseket. Így a szakvélemények szerint összességében 1,2 millióra tehető a leginkább veszélyeztetett - 12 év alatti - korosztály létszáma. Az elmúlt napok enyhe időjárása következtében várhatóan még inkább megszaporodik a megbetegedések száma, ezért a szakemberek a veszélyeztetett csoportok (idősek, legyengült immunrendszerűek, kisgyermekek, egyes zárt közösségek lakói) esetében továbbra is javasolják az elmulasztott védőoltás beadását. (MTI)