Vissza a tartalomjegyzékhez


Milliomosképző Barcelonában

„Milliomosképző” címmel jelent meg a spanyol El Mundo egyik legutóbbi számában az a cikk, amely a Barcelona labdarúgó-csapatának bentlakásos iskolájáról szól.
A különleges tanintézet a Barcelona híres stadionja, a Nou Camp közvetlen közelében található, egy 1702-ben épült házban. Hatvan és hetven között van azoknak a 13-19 éves fiataloknak a száma, akik itt laknak, s a velük foglalkozók reményei szerint a jövő sztárjai lesznek, elvégre országos tehetségkutatókon válogatták ki őket. 

A Spanyol Labdarúgó Szövetség több mint 600 ezer ifjúsági játékost tart számon, közöttük 1362 „profit”. A jelenlegi kiválóságok közül a barcelonai futballsuliban végzett többek között Guardiola, de la Pena, Gabri, Puyol, Arnau, Reina: a Barcelona 24 fős keretéből nyolcan. 
A klub vezetői rendkívüli jelentőséget tulajdonítanak a saját utánpótlásnevelésnek. Az El Mundo idézte Alfredo di Stéfano idevonatkozó észrevételét: „A valóban nagy labdarúgó csapatok nem elégszenek meg azzal, hogy győznek. Azzal is törődnek, hogy képesek legyenek saját utánpótlásuk felnevelésére.” 
A bentlakásos intézményt 1979-ben avatták fel. A napirend nagyon szigorú: a gyerekek reggel 7-kor kelnek, zuhanyozás és reggeli után autóbusz viszi őket iskolába. Kora délután mennek haza, ebédelnek, leckét írnak, majd az egész délutánt edzéssel töltik. A kiválasztottak két olyan iskolába járnak, amelyek a tréningekhez igazítják az oktatás rendjét, s azok számára, akik mérkőzést játszanak, esetleg utazás miatt hiányoznak, magántanárt biztosítanak. Edzés után következik a vacsora, aztán az olvasás vagy tévénézés, és 11-kor van takarodó. 
Az iskola épületét nem hagyhatják el, s hétvégén sem mennek haza a sztárjelöltek, mert akkor is edzenek. A bentlakóknak mindezért nem kell egy fillért sem fizetniük, de nem is kapnak pénzt. A költségeket a Barcelona állja. 
A „bajnokgyár” fenntartását a Barcelona vezetősége befektetésnek tekinti. „Ez természetesen egy nagyon jó üzlet is. Elsősorban a jövő labdarúgóinak megfelelő képzéséről van szó a csapat számára, de ha átengedjük akár a legolcsóbb játékosunkat egy másik klubnak, akkor azzal százmillió pezetát keresünk, így máris biztosítottuk az iskola egyéves költségvetését. Ami marad, az tiszta nyereség” - árulta el a praktikus ideológiát az iskolaigazgató. 
Az El Mundo riportere - aki egy egész napot töltött az iskolában - arról is beszámolt, hogy az ott lakó gyerekek szelíd, jól nevelt és kedves fiataloknak látszottak, de a délutáni edzésen valóságos vadállatokká váltak. Állították, hogy az edzés mellett a tanulást is nagyon komolyan veszik, hiszen tisztában vannak vele: nem mindegyikükből lesz labdarúgó, s akkor az élet más területén kell megállni a helyüket. A suliban nagyon jó a hangulat, a fiatalok lelkesek, és sokat viccelődnek: klasszikus „zrikálásnak” számít, ha valakit „Madrid-drukkernek” csúfolnak. Csak azok szomorúak és idegesek - hangsúlyozta a riporter -, akik sérülés miatt nem vehetnek részt az edzéseken. Az iskolaigazgató statisztikát készített, s e szerint a náluk tanulóknak 12 százaléka válik sikeres labdarúgóvá. 
A témához kapcsolodó hír, mely szerint a Barcelona élénken érdeklődik a 13 éves magyar tehetség, Stieber Zoltán iránt. Az üzlet nem biztos, hogy létrejöhet, mivel a korábban Sárváron szereplő Stieber játékjoga jelenleg a Manchester United tulajdonában van… (MTI-Hetek)