Vissza a tartalomjegyzékhez


Az igazság napja

Hétfőn este a müncheni Sport Scheck Áruházban megtartották a hét végén sorra kerülő WBO pehelysúlyú világbajnoki döntő sajtótájékoztatóját. Kovács István ellenfele a dominikai Antonio Chelo Diaz, aki eddigi mérkőzésein huszonkét győzelmet aratott és egyetlen vereséget szenvedett, merész kijelentésre ragadtatta magát: „Életem legjobb formájában vagyok, soha nem tudtam ilyen erőseket ütni, mint most. 

Varga József

Mindez életem legkomolyabb felkészülésének köszönhető. Nem éjszakázom, nem járok sehová, csakis az jár a fejemben, hogy én lehetek a Dominikai Köztársaság 12. profi ökölvívó világbajnoka.” A mérkőzés kimenetelével kapcsolatban Diaz a következő kijelentést tette: „Tudom, hogy Kokó az esélyesebb, mindenki az ő győzelmét várja. Kétségtelen, hogy rutinos és ügyes ökölvívó Kovács, ám azt kihagyják a számításból, hogy iszonyú kemény felkészülésen vagyok túl. Most, hogy véget ért a felkészülésem, amely minden várakozásomat felülmúlta, kijelenthetem: győzni jöttem Münchenbe. Nem kegyelmezek Kokónak.” A magyar kiválóság mindössze annyit jegyzett meg erre a könnyelmű okfejtésre, hogy nem bánná, ha ellenfele a ringben is bizonyítaná tehetségét. „Így szemre nagyon kedves, aranyos srácnak tűnik Diaz, - vélekedett Kokó - ám egy kicsit nagyképű. De sebaj, hadd szövegeljen. Most még büntetlenül megteheti. Majd szombaton a ringben legyen ekkora szája. Ígérem, nem ússza meg épp bőrrel a velem való találkozást. Hogy sikerül-e kiütnöm, vagy sem, nem tudom. Egy biztos: ha csak egy mód van rá, kifektetem.” Ezen vidám hangulatú eszmecsere után a sajtótájékoztató végén Kokó kedvesen Diaz fülébe súgta: meg foglak verni. 
Kokó szombaton pályafutása csúcsára érhet azon a gálán, amelyen az Universum Box Promotion további hírességei is szorítóba lépnek, például a nehézsúlyú Vitalij Klicsko, az amerikai Orlin Norris ellenében, valamint másik hazánkfia Erdei „Madár” Zsolt, akinek a szintén tengerentúli McKinney lesz az ellenfele.
A hamburgi bokszklub pillanatnyilag Európa legnagyobb profi istállója, és versenyzői közül nyolcan viselik valamelyik nagy világszervezet világbajnoki övét. A férfiaknál a WBO világbajnokának számít a könnyűsúlyú Artur Grigorjan, a középsúlyú Armand Krajnc, a félnehéz súlyú Dariusz Michalczewski és a nehézsúlyú Vladimir Klicsko. Juan Carlos Gomez a WBC cirkálósúlyú bajnoka. A hölgyeknél a légsúlyú Regina Halmich, a harmadsúlyú Daisy Lang és a pehelysúlyú Michele Aboro foglalja el a WIBF világbajnoki trónusát. Az istálló kirakatembere a már említett Michalczewski, a Magyarországon is népszerű Tigris eddig negyvenhárom mérkőzésen jutott túl veretlenül, tizennyolcszor védte meg címét, és éveken keresztül az ő sikeres szereplése tartotta életben a hamburgi istállót. A klubtulajdonos, Klaus-Peter Kohl kezében most már egyre több az aranytojást tojó tyúk, ennek tudható be, hogy a Klicsko-testvérek iránt a tengerentúlról is megnövekedett az érdeklődés. Kovács István ügyei tehát jó kezekben vannak, és vélhetőleg szombati eredménye még közelebb hozza a mindenki által várt Naseem Hamed elleni mérkőzést, amely valóban eldöntené, hogy ki az első számú bajnoka ennek a súlycsoportnak.