Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Új bíborosi kalapok

Harminckilenc új bíborost nevezett ki II. János Pál pápa: elképzelhető, hogy közöttük szerepel már a következő pápa is - írja a Newsweek amerikai hírmagazin. A kinevezettek között van tíz latin-amerikai is, teret engedve annak a spekulációnak, mely szerint a következő pápa is esetleg dél-amerikai lesz, ami talán nem is lenne váratlan annak fényében, hogy a világ katolikusainak felét ez a térség adja. Jóllehet a jelek szerint a pápa egyelőre nem készül visszavonulni, az utódlás kérdése már régóta sokakat foglalkoztak. Az utódlásra várakozók között van Giovanni Battista Re, a Püspöki Kar feje, korábbi államtitkár-helyettes. A hatvanhat éves olasz a pápa elkötelezett híve, és annyira keményen dolgozik, hogy sokszor a vasárnapot is az irodájában tölti. Re annyira jól tud az egyházfő fejével gondolkodni, hogy a vasárnapi beszédeit is ő írja. Az összes többi bíboros személyesen ismeri, legtöbbjük tiszteli, ami Rét a pápai cím egyik fő várományosává teszi.

Szintén a jelöltek között van a nigériai John Onaiyekan érsek, aki ügyes politikus, és mérsékelt teológus. Ha az ötvennyolc éves érsek elnyerné a piros kalapot, az az afrikai blokk számára egy erőteljes, új hangot jelentene. Szintén a bíborosi címre vár a hetvenegy éves Julian Herranz püspök, a római udvar spanyol tagja és az ötvennyolc éves perui Juan Louis Cipriani érsek - mindketten az Opus Dei tagjai, a bíborosi testületbe való kinevezésük a Newsweek szerint az ultrakonzervatív háttérszervezet első két pápaválasztóját jelentené.
Végül ott van a nyolcvankét éves jezsuita teológus, Avery Dulles a Fordham egyetemről, a korábbi külügyminiszter John Foster Dulles fia, aki az első, bíborosnak kinevezett amerikai teológus lenne.