Vissza a tartalomjegyzékhez


Aprópénz

Márciustól drágulnak a gyógyszerek

Leghamarabb márciustól drágulnak a gyógyszerek. Mikola István egészségügyi miniszter technikai okokra hivatkozva engedélyezte a késlekedést, mivel a gyógyszertáraknak szükségük van erre az időre az átálláshoz. A kormány 4,2 százalékos emelést engedélyezett, de a cégek még nem adtak választ arra, hogy kívánnak-e élni ezzel a lehetőséggel. Várhatóan a márciustól forgalomba kerülő 530 készítményből közel 200 olcsóbb lesz. (Hetek)


Több lehet a gyed

A tervek szerint hamarosan módosulhatnak a gyermekgondozási díj (gyed) folyósításának szabályai, amelynek eredményeként azok a szülők, akik tavaly az 51 ezer forintos maximumban részesültek, idén ennél magasabb összeget kaphatnának korábbi jövedelmük arányában. A jelenlegi szabályok szerint azok, akik már tavaly is részesültek az ellátásban, az idén akkor sem kaphatnak az elmúlt évben megállapítottnál több pénzt, ha a szülés előtti jövedelmük ezt lehetővé tenné. A gyed a gyermek kétéves koráig jár, összege a kereset 70 százaléka, de legfeljebb a minimálbér kétszerese. Ennek alapján tavaly az ellátás felső határa 51 ezer forint volt, míg az idén ez 80 ezerre emelkedett. (MTI)


Kedvezőbb korrupciós kép Magyarországról

A közép-európai régión belül Magyarország kapta a legkedvezőbb értékelést a Pricewaterhouse Coopers felmérésében. A nemzetközi tanácsadó cég a befektetéseket befolyásoló, „nem átlátható” tényezőket vizsgálta, azaz az üzleti tevékenységet érintő jogi szabályozást, a gazdaságpolitikai környezetet, a vállalatirányítási gyakorlatot, a korrupciót, valamint az egyéb szabályozási bizonytalanságokat. A legkedvezőbb értékelést Szingapúr kapta 29 ponttal, a legmagasabb index 87 ponttal Kínának jutott. Az öt közép-európai ország közül Magyarország 50 ponttal a legjobb osztályzatot szerezte meg, amely 14 ponttal haladja meg Lengyelország, és 21 ponttal Csehország szintjét. A tanulmány szerint a nem megfelelő átláthatóság rejtett akadályt jelent a gazdasági fejlődés számára. (MTI)


Megnyílt a Davosi Világgazdasági Fórum 

A svájci Davosban megnyílt a 31. Világgazdasági Fórum, amelynek résztvevői kétezer gazdasági és politikai döntéshozó, továbbá a tudomány és kultúra számos ismert személyisége. Magyarországot Mádl Ferenc államfő és Surányi György jegybankelnök képviseli. Az idén a nemzetközi gazdasági növekedés esélyeiről, a szegénység és a betegségek közötti összefüggésről, az élelmiszerek minőségéről, az internet-kalózkodásról, a rák elleni küzdelem új módszereiről és más globális problémákról lesz szó. A tanácskozást mintegy ezer rendőr és katona őrzi, mivel a tavalyi találkozón törtek-zúztak a többnyire anarchista szervezethez tartozó fiatalok. (MTI)