Vissza a tartalomjegyzékhez

Litzler Mihály
A Matáv új arca és árai

A kezdetektől fogva monopolhelyzetben levő Matáv Rt.-nek hamarosan egy teljesen új problémával kell megküzdenie. 2001. december 31-től ugyanis várhatóan több szolgáltató is megjelenik, hogy versenybe szálljon a végfelhasználóért. A liberalizációra való felkészülés jegyében egy eddig sosem látott vállalati stratégiát hirdetett meg a távközlési szolgáltató. Februártól életbe lépő áraival azonban megdöbbenést, sőt általános felháborodást váltott ki.

Az új logó és a szlogen: „Matáv. A szavakon túl” hangsúlyozza, hogy a Matáv rendelkezik azokkal a plusz szolgáltatásokkal, amelyek segítségével az EU-tagsághoz is nélkülözhetetlen liberalizálás után versenyképes tagként fog működni a telefonszolgáltatók közösségében.
Mindezek függvényében új telefondíjakkal „ajándékoz” meg bennünket, amelyek 2001. február 1-jétől lépnek életbe. Az új tarifák csak kétféle időszakot különböztetnek meg: 7-18 óra közötti csúcsidőt, és 18-7 óra közötti csúcsidőn kívülit. 
A havi alapdíj egyéni előfizetés esetén 27 százalékkal növekszik, de a helyi beszélgetési díj csúcsidőben változatlan (bruttó 9 Ft) marad egységenként. Továbbá 4,5 Ft-os egységenkénti díjra emelkedik a csúcsidőn kívüli beszélgetések ára. Jó hír viszont, hogy a bevezetett kapcsolási díj bruttó 7,5 Ft-ról 4,75 Ft-ra csökken, a belföldi távolsági és a nemzetközi hívások díjai pedig átlagosan 14, illetve 15 százalékkal csökkennek. Így a belföldi távolsági beszélgetések 30 Ft-ba kerülnek majd, és bruttó 93,75 Ft-ra csökkennek a Németországba és egyéb európai országokba, illetve az Amerikai Egyesült Államokba vagy Kanadába irányuló hívások percdíjai.
Mindez azt jelenti, hogy a telefondíjak átlagosan 3,18 százalékkal emelkednek, és ez alig lesz több, mint a kormány által előrejelzett 6 százalékos infláció fele.
A közkedvelt „Mindenkinek” csomag értékesítését a Matáv január 15-ével befejezte, és ezzel megszüntette azt a lehetőséget, melynek keretei között a kedvezményes időszakban a magánszemélyek átalánydíj keretei között telefonálhattak. Ezek után ráadásként felröppent egy alaptalan rémhír is, miszerint az éjszakai 150 Ft-os kedvezmény megszüntetését is tervezik. Mindez közfelháborodást keltett a hazai internetes körökben, így a külső nyomás hatására január 25-től ismét elő lehet fizetni a „Mindenkinek” csomagra.
Örömünk azonban nem lehet felhőtlen, mert elképzelhető, hogy júniustól az „éjszakai” 150 Ft-os kedvezmény is megszűnik, de ami biztos, hogy a saját szolgáltatási területeken speciális internettarifával lehet majd a világhálóhoz csatlakozni. Ennek keretében február 1-jétől minden 06 51-es hívószámon elérhető internetszolgáltató hívása csúcsidőben bruttó 7,50 Ft/perc, csúcsidőn kívül 3,75 Ft/perc lesz. Ez csúcsidőben 450 Ft/óra, csúcsidőn kívül 225 Ft/óra telefondíjat jelent, és ha számolunk azzal is, hogy az internetezés költségei nem csupán telefondíjakból állnak, akkor elég borús jövő elé nézünk. Mindezt befolyásolni fogja - és remélhetőleg kellemesen is csalódunk majd - a kiadott csomagok részleteinek pontos ismerete.