Vissza a tartalomjegyzékhez


A Gladiátor lett az év drámája

Azon szerencsések, akiknek lehetőségük volt magyar idő szerint 22-én hétfő hajnalban élőben végigizgulni (?) a hollywoodi külföldi kritikusok által évente odaítélt Arany Glóbusz díjátadást, elkönyvelhették, hogy semmi sem volt biztos, mégsem történt különösebb meglepetés. A legjobb dráma a Ridley Scott rendezte Gladiátor, a legjobb külföldi film pedig a tajvani Tigris és sárkány lett. 

Már többször is elhangzott, hogy tavaly nem rengette meg a filmvilágot egyetlen kiemelkedő alkotás sem, így fordulhatott elő, hogy két díjnál többet egy film sem kapott. Ugyanakkor a nagy stúdiók sorában a Dreamworks produkciói kapták öszszességében a legtöbb díjat.
Egy biztos nyertese volt az estének, Al Pacino, aki a hagyományos Cecil B. DeMille életműdíjat vehette át a szervezettől. Az este folyamán ő volt annak a három személynek az egyike, aki Standing Ovationt, azaz álló tapsvihart kapott. Egyet a zene koronázatlan királya, Bob Dylan zsebelt be, aki a legjobb dal díját kapta a Wonder boys Things have changed című szerzeményéért, azaz nem nyert a soros Disney-film betétdala Sting előadásában.
Mint ahogy díj nélkül maradt Szabó István filmje, A napfény íze is. Három jelölése közül a legjobb zene díját Hans Zimmer és a Gladiátor kapta, a legjobb rendezőnek pedig a tajvani Ang Lee találtatott. 
Az év drámájának az itthon is vetített Gladiátort találták, a legjobb vígjáték pedig a Majdnem híres című mozi lett. A legjobb külföldi film díja szintén Tajvanba került a Tigris és sárkány című kung-fu mese révén. Julia Roberts megkapta a legjobb drámai színésznő díját az Erin Brockovichért. A legjobb drámai színész az ezúttal bajuszkás Tom Hanks lett, aki a Számkivetett című modern Robinson filmben először tizenöt kilót hízott, majd negyven kilót fogyott a hitelesség kedvéért. (Fontos lehet, hogy ezt a módszert Robert de Niro egyszer már sikeresen alkalmazta a Dühöngő bika című Scorsese filmben, amiért az Arany Glóbusz mellett az Oscar-díjat is megkapta.) A legjobb színész vígjáték kategóriában George Clooney lett, a legjobb színésznő pedig Renee Zellweger, aki a Nurse Betty című filmben egy olyan nőt játszik, aki „bekattan” kedvenc tévésorozatától, és nem tud különbséget tenni tévé és valóság között… (Kárpáti György)