Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 2. szám, 2001. január 13

Belpolitika

Fröhlich András
Indulás előtt

Kívülről nem nagyon ronda a ház. Igazi arcát azonban belső udvaráról mutatja. Számtalan lakássá alakított fészerében, folyosóján és melléképületében, nem éppen EU-konform körülmények közt hatvan ember él. Az udvar szemete közt - áll itt öreg Lada, kiszuperált babakocsi, lóabrak és az egyik sarokban fölhalmozva egy valóságos, kicsinyített szeméttelep - ide látszik a város büszkesége, a vár. A püspöki palota teraszáról akár ide is inthetne az érsek, ám ő most a Szent Mihály Székesegyházban a szentévet búcsúztatja. A harang szavát itt is hallani, de ez, úgy tűnik, kevés. Két hét múlva, ha nem történik valami, Veszprém tíz roma családja fölkerekedik és elindul Hollandiába. A közösséget - melyből most dél felé csak az asszonyokat és lányokat találom idehaza - eddig Babai János, az Országos Cigány Önkormányzat helyi koordinátora bírta maradásra, annak ellenére, hogy nekem azt súgja, menjen aki menni akar. Majd hozzáteszi: „Azért csak mindenki magyarként induljon, csendben és ne mint cigány, hatalmas felhajtással. Mert nem jó, ha úgy néz ránk a világ, mint egy olyan országra, ahonnan csak kivándorolni érdemes. Nem akarjuk elhagyni ezt a szép Magyarországot! De ha egyszer nem lehet már boldogulni, ha mi csak cigányok vagyunk és ez miatt nem kapunk munkát, akkor mit tegyünk, mondja meg?!


RSK Hetek
Hangulat is lehet kirekesztő

Amennyiben a francia menekültügyi hivatal - a kiszivárogtatott hírek szerint - jogosnak tartja a zámolyi romák panaszait és menekültstátust ad számukra, akkor újra kellemetlen helyzetbe kerül Magyarország. Ugyanis Kanada mellett újra egy független állam emberjogi szervezete „ítéli el” egyfajta módon a magyar „rendszert”. 


Cser Ágnes tárgyalt Mikola Istvánnal
Tovább a cikkhez >>>

Somorjai László
Választási előjáték

Országos politikai üggyé fajult a fővárosi X. kerületi hulladéktelep, hajdan volt agyagbánya rekultivációja. Révész Máriusz (Fidesz) országgyűlési képviselő parlamenti interpellációját követően hamarosan sajtótájékoztatón fogalmazta meg gyanúit a területet érintő „visszaélésekről”. 


Földvári Katalin
Februártól csöngetnek a kérdezőbiztosok

„A népszámlálási tematika mindig az adott kort tükrözi” - olvashatjuk a Népszámlálások Magyarországon című 2001-es kiadvány első fejezetében. Innen tudható az is, hogy a népszámlálás intézménye mintegy 4000 éves, először Kínában végeztek hasonlót, fehér folt a korok térképén a középkor, magyar tekintetben pedig Mária Terézia volt az első próbálkozó. Az osztrák-magyar uralkodó nem járt sikerrel: a magyar nemesség egész egyszerűen megtagadta az adatszolgáltatást. 


Életmód

Takács Gabriella
Kinek a pop, kinek a popné

Aki a nyugati világban arra adja a fejét, hogy meglovagolja a könnyűzenei karrier nyújtotta anyagi lehetőségek hullámait, bizonyosan nem csalatkozik majd, kiváltképp, ha a tinédzser célcsoportokra specializálódott, „lightos”, diszkóslágeres műfajt képviseli. A rendszerváltás utáni években hazánkban is rengetegen próbálkoztak hasonló karrierrel, de a többség előbb-utóbb kénytelen volt elismerni a klasszikus alapigazság létjogosultságát: nem minden arany, ami fénylik. Még akkor sem, ha lemezről van szó… 


Szűcs Emese
Agyhártyagyulladás van, járvány nincs

A meningococcus baktériumfertőzés következtében kétféle betegség alakulhat ki: gennyes agyhártyagyulladás vagy szeptikémia, azaz vérmérgezés. Bár sokan lehetnek a meningococcus hordozói, a megbetegedés csak keveseknél következik be - ráadásul ugyanezeket a betegségeket másfajta kórokozók is kiválthatják. A szakemberek szerint hosszabb ideje érthetetlen pánikkeltés zajlik az országban, amiért a média egy része a felelős. Dr. Vass Ádám, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) járványügyi főosztályának vezetője kérdésünkre elmondta: járványok nem alakultak ki, ezért tömeges oltások szervezése sem indokolt. Ennek ellenére a tisztiorvosi szolgálat fokozott figyelemmel kíséri a megbetegedések előfordulását, s a betegek környezetét ellátja ingyenes antibiotikumokkal. 


A női divat forradalmára
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Munkatársunktól
Most túléltem

Netánja, 2001. január 1. A város központjában, az újévi forgatag közepén autóba rejtett bomba robban. A terrorakciónak több mint 50 sérültje és szerencsére nagyon sok túlélője van. A szemtanúk között volt lapunk egyik Izraelben élő olvasója, egy magyar főiskolás lány, aki felhívta szerkesztőségünket, hogy elmondja: életben maradt.


Natan Scsaranszkij
Jeruzsálem szelleme

A zsidó nép minden egyes generációja szembesült egy világos és gyakran fájdalmas választási kényszerrel. Bár ez a választás a történelem folyamán sokféle formát öltött a középkori áttéréstől a modernkori asszimilációig, a lényege mindig ugyanaz maradt - hűségesnek maradni a hitünkhöz, a tradíciónkhoz és a népünkhöz, nem törődve a következményekkel, vagy elhagyni az identitásunkat némi békesség, nyugalom és elfogadás reményében.


Hetek-összeállítás
Nem felejtik el

Mintegy háromszázezren vettek részt azon a demonstráción, melyet minden idők legnagyobb jeruzsálemi eseményének nevezett az izraeli sajtó. A hétfőn megrendezett nagygyűlés előtt több ezren élő láncot alkottak az Óváros nagy része körül, majd a több százezres tömeg fáklyákat gyújtott, és hűséget esküdött Jeruzsálemnek a 137. zsoltár szavaival: „Ha elfelejtkezem rólad, Jeruzsálem, felejtkezzen el rólam az én jobb kezem.” A Jeruzsálem megosztása elleni tiltakozás üzenete az elemzők szerint az, hogy bemutatta: a város sorsa miatt nem csak a jobboldal aggódik.


Hajdú Sándor
Kinek az érdeke

Az FKgP-ben Torgyán József leváltását szorgalmazó kisgazdák parancsuralmat, gyűlöletpolitikát és képmutató torgyáni magatartást vetnek a korábban általuk is „kiszolgált” vezető és hozzá hű politikustársaik szemére. A „hűségesek” csoportja viszont júdási árulással, etikátlan magatartással és tudatos zavarkeltéssel vádolja az FKgP-t poszttorgyáni korszakba vezetni kívánókat. A nagy nyilatkozatáradatban kevesen teszik fel azt a kérdést, hogy milyen lenne egy Torgyán nélküli kisgazdapárt, és a formáció meggyengülése kiknek a malmára hajtaná a vizet. E tekintetben a Torgyánhoz hű vezetők is megosztottak: vannak, akik a szocialisták és szabaddemokraták mesterkedéseit vélik felfedezni a történtek mögött, de vannak olyanok is, akik a Fideszt sem hagyják ki ebből a felsorolásból.


Gazdaság

Aprópénz
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Visszaléptek a Malév befektetői

Hányatott sorsú a magyar nemzeti légiforgalmi társaság, a Malév Rt. Nem könynyű manapság befektetőt találni kisebbségi részvénycsomagjára, és ha sikerül - mint ahogy az az Alitalia esetében történt -, akkor abból nem származik sok köszönet. Az állami kézben lévő gazdasági társaságok közül tán egyik sem fogyasztott el annyi elnököt és vezérigazgatót az Orbán-kormány bő két esztendeje alatt, mint a Malév. Rendre felbukkannak a szakmai befektetők érdeklődéséről szóló hírek - Swissair, British Airways, Lufthansa -, és abban is megegyeznek a tulajdonos ÁPV Rt. vezetői, hogy egy stratégiai légi szövetséghez illene csatlakozni, azután kiderül, hogy mindez a légvárak birodalmában való kergetőzéssel ér fel. 


Kovács Klára
Anyagi és lelki nehézség az EU-csatlakozás kapcsán

Demszky Gábor pártelnökként vendégül látta a rendszerváltás utáni expénzügyminisztereket. A téma a kétéves költségvetés volt. Békesi László a jövőt felélő, míg Medgyessy Péter az elhalasztott lehetőségek költségveté-sének nevezte a büdzsét. A Heteknek Kupa Mihály, az Antall-kormány egykori pénzügyminisztere fejtette ki a véleményét.


Acsai Anikó
Áramszolgáltatók mélyrepülése

Az elmúlt héten is folytatódott a lejtmenet a világ vezető részvénypiacain. A távol-keleti tőzsdéken kétéves mélypontra süllyedtek az árfolyamok, és a kamatcsökkentés kiváltotta hirtelen fellángolás után kifulladt a lelkesedés az amerikai piacokon is, mindhárom index 3-3,5 százalékkal gyengült. Kisebb mértékben ugyan, de Nyugat-Európában is csökkentek az árfolyamok, Párizsban 2,5, Londonban 1,3 százalékkal gyengült a mutató. A BUX - miután újabb sikertelen kísérletet tett a nyolcezer pontos határ áttörésére - újra ereszkedésnek indult, a hetet 7704 ponton, 2,7 százalékos csökkenéssel zárva.


Munkatársunktól
Újabb fordulat a Dunaferr-ügyben

Újabb fordulóponthoz érkezett a Dunaferr - ÁPV Rt. vita azzal, hogy a vagyonkezelő visszahívja az Acél XXI. Kft. ügyvezető igazgatóját, Horváth Istvánt, aki egyúttal a Dunaferr Rt. ügyvezető igazgatója is. Az ÁPV Rt. azt is tudatta, hogy mint a társaság legnagyobb részvényese, indítványozza a Dunaferr Rt. igazgatósági és felügyelő bizottsági tagjainak visszahívását, új tagok illetve új vezérigazgató megválasztását.


A Nyugat rendreutasította Oroszországot
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
MNB-kamatcsökkentés
Tovább a cikkhez >>>

Papp Levente
Üzletemberek a Bush-kabinetben

George Bush, az Egyesült Államok hosszú vajúdás után megválasztott új elnöke bemutatta kabinetjét, amely rekordidő alatt állt össze. Az új kormányon belül a legszembetűnőbb, hogy az ifjú Bush bizalmas emberei jórészt multinacionális vállalatok exvezérei, akik persze kormányzati tapasztalatokkal is rendelkeznek, elsősorban az idősebb Bush kormányának tagjai voltak. Néhányuk már a negyed századdal ezelőtti Ford-kormányban is szerepet kapott. 


Háttér

Hajdú Sándor
A kriptára jut elég pénz

Az az igazság, hogy egészen addig semmi sem vonzott Gesztre, míg valaki az őszszel meg nem említette, hogy Debrecenben szobrot avattak gróf Tisza István néhai miniszterelnöknek. Akkor jutott eszembe egy régi történet, amit már évek óta suttognak mifelénk: a jól értesültek tudni vélik, hogy a néhai miniszterelnök koponyáját még a rendszerváltás előtt elemelte valaki a geszti családi kriptából. A tolvaj célja kifejezetten a Vasgróf koponyájának megszerzése lehetett, hiszen az ékszerek nem tűntek el a kibontott koporsóból. Mindezek után úgy véltem, érdemes lenne Gesztre látogatni. Felhívtam a geszti polgármestert, Szerb Józsefet, aki örömmel vette érdeklődésemet a falu iránt, és meghívott, hogy együtt járjunk a sztori végére. Estére aztán ő is gazdagabb lett egy finoman szólva meglepő információval.


Szabó Ibolya Anna
Vészterhes közeljövő

Újabb háborúk, súlyos járványok, katasztrofális vízhiány és éhség vár a világ népességére a következő 15 évben - állapítja meg a CIA egyik kutatóközpontja, a Nemzeti Hírszerző Tanács (NCI) jelentése, melyet „Globális tendenciák 2015-re” címmel adtak ki Amerikában. A jelentést, amely magában foglalja a népesedés kérdéseit éppúgy, mint a gazdaság és a politika alakulásának várható irányait, valamint a tudomány és a technika fejlődésének útjait, eljuttatták Bill Clinton leköszönő elnökhöz, valamint utódjához, George W. Bush-hoz is. 


Tihanyi Péter
A szenzációs öröm
Papp Lajos szívsebész

Egy meghökkentő felfedezés jutott a fülembe minap. Papp Lajos szívsebész professzor és stábja laboratóriumi úton kimutatta a nevetés és a gyors gyógyulás, illetve az öröm és az egészség közötti közvetlen kapcsolatot. A nemzetközi hírű sebészt telefonon értem utol.


Csereklyei Márta
Kalandra fel

Az utazási irodák most közzétett nyári ajánlatai láttán nyugodtan elmondhatjuk: idén az úti célok is lépést tartanak a huszonegyedik századdal. Mostantól mindenki kedvére utazhat a föld alá, a föld fölé, a víz alá vagy a jég alá - a kínálatban szinte minden megtalálható. Csupán két dolog számít: az első, hogy a kaland minél hajmeresztőbb, minél képtelenebb legyen. A másik, nos igen, a másik pedig, hogy a kalandra vágyó turistának minél tömöttebb legyen a pénztárcája. Összeállításunk a Time magazin írása alapján néhány ötlettel szeretne segíteni azoknak, akik még nem döntötték el, hogy felesleges százezreiket - „vagányabb” úti cél esetén millióikat - melyik utazási iroda ajánlatába fektessék be. 


Hit és értékek

Morvay Péter
A dicsőség energiája

„Ember készítette, de paranormális erők működnek rajta keresztül. Tűz és fényjelenségek veszik körül, a közelében tartózkodók közül egyeseket megöl, másokat hirtelen gazdagsággal ajándékoz meg, folyókat állít meg, egymaga hadseregeket futamít meg, és városokat dönt romba” - írja egy népszerű angol szerző, Graham Hancock a történelem egyik legérdekesebb és legtöbb talánnyal övezett tárgyáról. A Discovery Channel tudományos ismeretterjesztő sorozat filmje szerint esetleges megtalálása minden idők legnagyobb régészeti szenzációja lenne, ugyanakkor legalább 2500 éve senki nem látta. Vannak azonban - mint az elmúlt héten lapunknak nyilatkozó Haim Richman rabbi, a jeruzsálemi Templom Intézet vezetője - , akik bíznak abban, hogy valahol megvan és egyszer előkerül az ősi frigyláda.


Király Tivadar
Társbérlő a megváltásban

Hatalmas postai küldeményt vehettek át január első hetében a Vatikánban. A „pótmikulás” ezúttal hatmillió hívő - köztük 550 püspök és 52 kardinális - által aláírt kérvényeket hozott a katolikus világ fővárosába. A 148 ország polgárai által aláírt petíciók azt követelik az egyházfőtől: hivatalos dogmaként ismerje el Szűz Mária „társmegváltói” címét.


Interjú

Tihanyi Péter
A köztársaság túléli
Kis János filozófus
Tovább a cikkhez >>>

Külpolitika

Mogyorósi Géza, Berlin
A kergekór áldozatai

Gerhard Schröder német szövetségi kancellár a héten elfogadta két minisztere lemondását. Andrea Fischer (Zöldek) az egészségügyi tárca éléről távozott, Karl-Heinz Funke (SPD) az agrárszféra irányításától búcsúzott el. A novemberben kirobbant németországi kergemarhakór (BSE)-krízis kapkodó, hibás menedzseléséért felelősséget vállaló két politikus lépését az ellenzéki pártok egyhangúlag üdvözölték, bár megkésettnek ítélték.


Hetek-öszeállítás
Megrontók klubja

12 országban 107 férfit tartóztatott le a brit rendőrség, amikor felgöngyölítették a világ egyik legnagyobb internetes gyermekpornó-hálózatát. A hálózat, amelyet a Wonderland Club nevű pedofil csoport működtetett, egész Európát magába foglalta, és behálózta Amerikát, valamint Ausztráliát is. A brit rendőrség állítása szerint a klub a valaha látott legalantasabb, „gyomorforgató” képeket mutatta be gyerekekről. 


Eperjesi Ildikó
Radioaktív hintőpor

Európa aggódik, miután a közelmúltban a Balkánon szolgált hat olasz és több, más nyugat-európai országból származó NATO-katona halt meg leukémiában. Egyes vélemények szerint egy Horvátországban szolgálatot teljesített magyar katona halála is ide kapcsolódik. A közvéleményt erősen foglalkozatja a kérdés: nem az uránmagos NATO-lövedékek okozták-e a „Balkán-szindrómát”. Miközben az Észak-atlanti Szövetség illetékesei határozottan tagadják, hogy összefüggés lenne a gyengített uránt tartalmazó lövegek és a rejtélyes megbetegedések között, az oroszok szerint a NATO „szeméttelepként” használta Jugoszláviát az 1999-es bombázások idején. Jugoszláv orvosok rámutattak: a következő tizenöt évben harminc százalékkal nőhet a rákos megbetegedések száma a bombázott területeken. 


Hetek-összeállítás
Zuhanás közben lelőtték

Ron Brown, Clinton egykori kereskedelmi minisztere 1996-ban egy horvátországi repülőgép-szerencsétlenség következtében halt meg. Halálának oka azonban úgy tűnik, csak látszólag ilyen „egyszerű”, a kereskedelmi minisztérium által készített titkos jelentés, a tetemeket vizsgáló patológusok és az igazságügyi fotós beszámolója szerint ugyanis Brown fején olyan szokatlan sérülés is volt, amely könnyen származhatott lőfegyvertől. Az ügy pontos tisztázására akkor nem került sor, mivel a sietősen lefolytatott nyomozás során nem rendeltek el boncolást. A jelentés egy példánya a Word Net Daily című elektronikus napilap birtokába került, amely összeállításában felidézte az öt évvel ezelőtti eseményeket.


Márer György, New York
Bush első próbái

Még alig értek véget a sajtóértekezletek, amelyeken Bush megválasztott elnök bejelentette a rövidesen hivatalba lépő miniszterek neveit, máris megkezdődtek a lépések a demokrata ellenzék részéről, amelyek egyes jelölések megváltoztatására irányulnak. Tudni kell ehhez még azt is, hogy a jelölteket a szenátusnak is jóvá kell hagynia, amely folyamatot alaposan megnehezíthetik a szóban forgó kezdeményezések. Persze ezek a jelenségek nem számítanak újdonságnak az Egyesült Államok történetében, hiszen szinte minden hatalomátadásnál fellelhetők, csak éppen a szereplők változnak attól függően, hogy a demokraták vagy a republikánusok kezébe kerül a gyeplő. 


Sport

Mario hátán viszi a csapatát
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Rosicky rekordösszegért a Dortmundé

Kedden eldőlt, hogy Tomas Rosicky a Sparta Praha középpályása a Borussia Dortmundban folytatja pályafutását. A húszéves labdarúgó 2006 nyaráig szóló szerződés alá kanyarította oda a nevét. A Ruhr-vidéki csapat vezetői okkal elégedettek, mivel a tehetséges játékost igazi sztár klubok orra elől sikerült elhalászni. A kérők között megtalálható volt az olasz Lazio, az angol Arsenal és Liverpool, valamint a spanyol Real Madrid is. A Bundesligában szereplő Bayern München is bejelentkezett Rosickyért, aki többször kijelentette, hogy gyermekkora kedvenc egyesülete, a Bayern München, és nagyon szívesen igazolna a bajorokhoz. Ám a futballban „a pénz beszél” elve működik és a Dortmund Bundesliga rekordnak számító 25 millió márkát ajánlott a tehetséges játékosért jelenlegi klubjának. „Kemény munka volt, de nagyon büszkék vagyunk, hogy sikerrel jártunk” - jelentette ki Michael Zorc, a BVB sportigazgatója. 


Varga József
Eriksson angolosan távozott

Az olasz bajnokság tizenharmadik fordulója után Sven-Göran Eriksson, a Lazio svéd szakértője a Napolitól elszenvedett vereséget követően benyújtotta lemondását.


Varga Róbert
Kovács Ágnes, aki mindent megnyert

A 200 méteres női mellúszás döntője hihetetlen izgalmakat hozott Ausztráliában. Kovács Ági fél távnál még ötödik volt. A rádiós riporter eszeveszett buzdításba kezdett. Egy ország szintúgy. Százötven méternél Ági a harmadik. Ellenfelei az amerikai Kowal és a kínai Csi Huj nagy előnnyel, rendíthetetlenül szelték a habokat. Húsz méter a célig. Ági óriási hajrába kezdett. A riporter önkívületben ordított: „Gyere Ági!” A magyar emberek szíve egyre hevesebben vert. Ökölbe szorultak az izzadó kezek. Gyerünk Ági! Kovács Ági pedig jött. Hihetetlen tempóban. Fantasztikus iramban. Még tíz méter. Szinte együtt a három versenyző. Ági az utolsó erőtartalékait mozgósította. Remekül jött ki neki az utolsó tempó. Ő érintette meg először a falat. A táblán a neve mögött kigyulladt az 1-es szám. Olimpiai bajnok: Kovács Ágnes, Magyarország! 


Szabadidő

Szovjet antiszemitizmus

Az elmúlt hetekben több fórumon is bemutatták Gereben Ágnes Antiszemitizmus a Szovjetunióban című kötetét. A könyv méltán tarthat számot a szélesebb olvasóközönség figyelmére, hiszen Magyarországon, sőt Európában is először jelenik meg e témakörben átfogó jellegű munka.


Kapsza Ágnes
A finn design 125 éve

A narancssárga nyelű - sokak által másolt - Fiskars ollót vagy az egymásba rakható műanyag poharakat legtöbben ismerjük, de csak kevesen gondolunk arra, hogy ezek is a világhírű finn formatervezés jeles termékei. Pedig a Budapest Galéria tárlatán együtt szerepelnek Alvar Aalto híres Paimio székével vagy Gunnel Nymann páratlan szépségű Huntu (fátyol) vázájával.


A Napfény íze is esélyes

Január 21-én vasárnap 58. alkalommal osztják ki a külföldi újságírók szavazatai alapján az Arany Glóbusz-díjakat. A jelöltek között nagy örömünkre megtalálhatjuk Szabó István filmjét, a Napfény ízét is.


Kánai András
Reményteljes klezmer

A hagyomány, a hagyomány! - kántálja Tevje a világhírű musicalben, és tényleg: ha klezmert hallgat az ember, ez a hagyomány, a több évezredes tradíció érinti meg. 


Színes

DUMA PLÁZA

Én nem félek kockáztatni, de semmit sem bízok a véletlenre. (Charles Lindbergh amerikai pilóta)


Grabowskin nem lehet kifogni
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Turizmus mint kenyérkereset
Tovább a cikkhez >>>

Nincs botfülű ember
Tovább a cikkhez >>>

A szépség mindenek felett
Tovább a cikkhez >>>

Világshow milliárdos üzlet

Az elbúcsúztatott évszázad/évezred, különösen a második világháború utáni korszak a nemzetközi idegenforgalom robbanásszerű sikerét hozta. A hajdanán a felső tízezer luxusának számító külföldi utazás a motorizációnak, a tengeri, vasúti, légi közlekedés fejlődésének hála, már az „egyszerű”, bérből és fizetésből élő polgárok számára is elérhetővé vált. A turizmus hőskorszakában különleges vonzerejük volt a világkiállításoknak. A szervezők hamar rájöttek, hogy a „Föld csodáinak” egy helyütt, hosszabb időn keresztül való bemutatása mágnesként vonzza a kíváncsi tömegeket.