Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Teljes holdfogyatkozás 

Teljes holdfogyatkozás volt hazánkban január 9-én, kedden este. A Hold fokozatosan belemerült a Föld árnyékába, fénye narancsos, vöröses színűre váltott, majd késő este ismét visszanyerte eredeti fényét. A fogyatkozás legérdekesebb szakasza magyar idő szerint 19 óra 42 perckor kezdődött, a Hold ekkor érintette először a Föld árnyékkúpját. A fogyatkozás úgynevezett teljességi szakasza 20 óra 50 perc és 21 óra 52 perc között zajlott, ekkor a Hold teljes egészében a Föld árnyékában tartózkodott. A teljességi szakasz alatt a Hold vöröses fényét a földi légkörön megtörő és szóródó fény okozta. A teljes holdfogyatkozás 23 óra előtt egy perccel ért véget. Az év első jelentős csillagászati jelensége puszta szemmel vagy kisebb látcsővel is figyelemmel kísérhető volt. Legközelebb teljes holdfogyatkozás 2003. május 16-án lesz megfigyelhető Magyarországról. (MTI)


Az évezred első esküvője

Egy amerikai pár félig körbeutazta a világot, csak azért, hogy ők köthessék meg az új évezred első házasságát. Julie és Sean Humphrey Ohióból utazott az új-zélandi Christ Church-be, hogy ott tarthassák meg újévi esküvőjüket. Azért döntöttek így, mert ez egyike azoknak a helyeknek, ahol először pirkad 2001-ben. Az ifjú pár családtagjai is megtették a hosszú utat. „Megtudtuk, hogy milyen gyönyörű Új-Zéland, és úgy döntöttünk, hogy csinálunk valami szokatlant” - mondta Mr. Humphrey. A menyasszony apja, Dennis Connolly pedig így nyilatkozott: „Elkölthettünk volna egy halom pénzt otthon is, de inkább eljöttünk ide, hogy kellemes, nyugodt környezetben töltsük az időnket.” (Ananova)


Vezet a Számkivetett 

New York, 2001. január 8. - Az új esztendő első hétvégéjén is Tom Hanks új filmje vezette az amerikai mozifilmek bevételi listáját. A Cast Away (Számkivetett) az elmúlt hétvégén újabb 24,1 millió dollár mozipénztári bevételt söpört be. A második helyezett What Women Want, Mel Gibson és Helen Hunt főszereplésével, 15,1 millió dollárt kasszírozott. A harmadik helyre - meglepetésre - az épp péntek este bemutatott Traffic drogdráma került: vasárnap estig 14,9 millió dolláros bevételt hozott. Steven Soderbergh rendezőt is meglepte az érdeklődés, mert nem számított arra, hogy ilyen sok amerikai kíváncsi a fiatalok körében elharapódzó kábítószer-fogyasztásra, és a szinte kilátástalan küzdelemre a kábítószermaffiák ellen. A filmkritikusok szerint a Traffic több Oscar-jelölésre esélyes. Sikeres Sandra Bullock mint FBI-ügynök a Miss Congeniality (Miss Zseniális) című filmben, melynek cselekménye egy amerikai szépségkirálynő-választás körül bonyolódik. A film a hétvégén 13,8 millió dolláros mozipénztári bevétellel a negyedik helyre került. Az ötödik a The Family Man 9,2 millió dollárral. (MTI)