Vissza a tartalomjegyzékhez


Világshow milliárdos üzlet

Az elbúcsúztatott évszázad/évezred, különösen a második világháború utáni korszak a nemzetközi idegenforgalom robbanásszerű sikerét hozta. A hajdanán a felső tízezer luxusának számító külföldi utazás a motorizációnak, a tengeri, vasúti, légi közlekedés fejlődésének hála, már az „egyszerű”, bérből és fizetésből élő polgárok számára is elérhetővé vált. A turizmus hőskorszakában különleges vonzerejük volt a világkiállításoknak. A szervezők hamar rájöttek, hogy a „Föld csodáinak” egy helyütt, hosszabb időn keresztül való bemutatása mágnesként vonzza a kíváncsi tömegeket.


A hannoveri világkiállítás a japán stand előtt Fotó: Reuters

A hosszú távú üzleti befektetésnek is kiváló, XX. századi világkiállításokat összesen mintegy 430 millió ember kereste fel. Feltűnő, hogy míg hazánkhoz hasonlóan, bő másfélszáz állam még sohasem adott otthont expónak, addig néhány ország többször is a nemzetközi figyelem középpontjába került. A harmad Magyarországnyi területen fekvő - korábbi gyarmattartó - Belga Királyság a bajnok. Belgium négy ízben látta vendégül a világot: háromszor a fővárosban, Brüszszelben, 1913-ban pedig Genfben. A nagy szomszéd, Franciaország csak kétszer, míg az USA három alkalommal volt világkiállítás házigazdája a múlt században. Az 51 milliós nézőszámmal büszkélkedő, a XX. század második leglátogatottabb világshow-ját Kanada produkálta 1967-ben, Montrealban. Dél-Európában az EU-ba másfél évtizede felvett Spanyolország 1992-ben, Portugália 1998-ban rendezett sikeres expót. Az idegenforgalmon kívül szinte a gazdaság valamennyi ágazatára jótékonyan ható világkiállítások sorában az utolsó a hannoveri volt. Noha a tavalyi, németországi „Weltausstellung”-ot a beharangozott 40 millió bel- és külföldi vendég helyett csupán 18 millió ember kereste fel, az újraegyesítése egy évtizedes jubileumát ünnepelő NSZK imázsának mindenképpen jót tett a maratoni show.
A következő expo helyszíne Japán lesz. A felkelő nap országa 1970-ben Oszakában már házigazdája volt minden idők legtöbb látogatót csábító világkiállításának. A szervezők reményei szerint, ha háború, földrengés vagy valamilyen más (természeti) katasztrófa nem szól közbe, akkor a harmadik évezred legelső, nagojai expóján a 64 millió fős oszakai rekord is megdönthető lesz. A „Természet bölcsességének újrafelfedezé-sét” mottóul választó 2005-ös, gigantikus kiállítás előkészületei már megkezdődtek: kapunyitás bő másfélezer nap múlva. (Mogyorósi Géza, Berlin)