Vissza a tartalomjegyzékhez


A Napfény íze is esélyes

Január 21-én vasárnap 58. alkalommal osztják ki a külföldi újságírók szavazatai alapján az Arany Glóbusz-díjakat. A jelöltek között nagy örömünkre megtalálhatjuk Szabó István filmjét, a Napfény ízét is.

Az Oscar-díj előszobájának tartott Arany Glóbusz-díj kiosztása egy hónappal előzi meg az Oscar-jelölések közzétételét, azaz az eredmény jó reklámot nyújthat a későbbiekben, és alapvetően befolyásolhatja az Akadémia véleményét. Igaz, legutóbb a Halálsoront és az Árvák hercegét nem jelölték Arany Glóbuszra, az Oscar-versengésbe mégis bekapcsolódtak. 
Idén rendkívül kiegyensúlyozott mezőny gyűlt össze, amit az is jelez, hogy a legjobb dráma kategóriában hat jelölt található. Esélyesként tartják számon az öt kategóriában jelölt Ridley Scott rendezte Gladiátort (Legjobb dráma, rendező, férfi főszereplő, mellékszereplő, legjobb zene) és a Trafficot. Az utóbbi film öt jelölése közül Catherine Zeta-Jonest a legjobb női mellékszereplő kategóriában jelölték. Michael Douglas a Wonder Boys-szal száll versenybe a legjobb drámai főszereplő kategóriában, ahol többek között Tom Hanks-szel (A számkivetett) kell megküzdenie. A Traffic rendezője, Steven Soderbergh két jelöléssel is büszkélkedhet, mert rendezőként jelölt egy másik mozijáért, az Erin Brockovichért is. Az Erin Brockovichot, Julia Roberts nagyszerű alakításával négy Arany Glóbuszra jelölték (legjobb dráma, rendező, női főszereplő, férfi mellékszereplő). A legjobb vígjáték/musical kategóriában a nagy esélyes a kultuszrendező testvérpár Joel és Ethan Coën új mozija, az Ó, testvér, merre visz utad?. Érdekesség, hogy a férfialakítás vígjáték/muiscal kategóriában sorozatban harmadszor jelölték Jim Carrey-t - a Truman-show és az Ember a Holdon után ezúttal a Grincsért, melyben szinte a felismerhetetlenségig el van maszkírozva. A legjobb külföldi film kategóriában pedig egy távol-keleti mese, az Ang Lee rendezte Tigris és Sárkány a nagy reménység.
Végül essen szó a Napfény ízéről. Bár a filmet 1999-ben készítették, és már tavaly nyert három díjat az Európa-filmdíj átadáson, az Arany Glóbusz és Oscar versengéseibe azért nem kapcsolódhatott be, mert nem volt amerikai forgalmazója, ami feltétel a nevezésnél. Idén szerencsére felfigyeltek a remek filmre, és így nem kis meglepetésre három kategóriában is beszállt a versengésbe. Mivel eredetileg angol nyelvű, így a legjobb külföldi film kategóriában nem indulhat. A legjobb dráma és zene jelölése mellett külön elismerés, hogy Szabó Istvánt a legjobb rendező díjára jelölték, Ang Lee, Ridely Scott és Steven Soderbergh (ő ugye kétszeresen jelölt) mellett. Remélhetőleg ez a nagy elismerés 21-én este fokozható lesz. (Kárpáti György)