Vissza a tartalomjegyzékhez

Tihanyi Péter
A szenzációs öröm
Papp Lajos szívsebész

Egy meghökkentő felfedezés jutott a fülembe minap. Papp Lajos szívsebész professzor és stábja laboratóriumi úton kimutatta a nevetés és a gyors gyógyulás, illetve az öröm és az egészség közötti közvetlen kapcsolatot. A nemzetközi hírű sebészt telefonon értem utol.


Papp Lajos szívsebész átvesz egy nemzetközi díjat Fotó: MTI

- Professzor úr! Megtisztelne, ha kicsit részletesebben elmondaná az Ön által nyilvánosságra hozott felfedezés lényegét. 
- Örömöt okozó hírek hatására, nevetés után, jó hangulatú, vidám személyiségű emberekkel való beszélgetés közben akár perceken belül is képes az immunrendszerünk hatalmas mértékben megerősödni. Azaz felgyorsul, akár tízszeresére nő a gyógyulásunk. Sőt, a tartós öröm, a sok nevetés képes az érfalakat is megerősíteni a szervezetünkben, a szívünkben, ami számtalan súlyos - esetleg halálos - betegségtől menthet meg. 
Ha viszont valakit valamiféle negatív hír ér - ami neki szomorúságot okoz -, vagy hoszszan tartózkodik komor, mosolytalan, savanyú uborka emberek társaságában, az immunrendszer szintén azonnal reagál, azaz hihetetlen mértékben meggyengül. Tehát a betegségek, a vírusok ellen nem tud a szervezetünk a korábbi hatékonysággal védekezni. 
- Ezen az alapon lehet összefüggés a napsütés, a jó idő és az egészség, valamint a lehangoló, sötét téli napok és a betegség között is?
- Lehet. A téli időszak azért is veszélyes, mert sötét van, borongós, borús az idő, ilyenkor az embereknek a lelkük is borongósabb lesz. A szervezetük - a fizikai szerveik is - ezt negatív élményként, hírként dolgozza fel, így ez mind az immunrendszerüket, mind a keringésüket rossz irányba befolyásolja. Ilyenkor legjobb aludni egyet. Persze egy egész évszakot nem lehet átaludni.
- Melyek azok a kísérletek, módszerek, amelyekkel - vagy ahogyan - ezt műszerekkel is ki tudják mutatni?
- Biotechnikai módszerekkel gyönyörűen ki tudjuk mutatni mindezt. Laboratóriumi vizsgálatokkal a vér és a vizelet kémiai állandóit mérjük, különböző hatások alatt összehasonlítjuk. 
- Mondana még pár szót felfedezéseiről, tapasztalatairól?
- Nagyon sok, betegséget előidéző, ártó tényező negatív hatását is csökkenti az öröm, a nevetés. Sok esetben teljesen meg is szünteti. Ezt úgy hívjuk: életöröm. És ami ez ellen hat, úgy hívjuk: keserűség, elkeseredettség. Itt és ezért van jelentősége a hitnek. 
- Mit ért ez alatt, és milyen hitre gondol?
- Én itt nem mindenfajta hitre, hanem kifejezetten az Istenben való hitre gondolok. Tudja, ha valaki komoly szívbeteg, vagy fél a műtéttől, ha valaki tartósan negatív állapotban van, a bibliai értelemben vett istenhit átsegíti a kritikus pillanatokon. Sokkal hamarabb túl tudja tenni magát a nehézségeken is. Így kapcsolódik a hit az örömhöz, az öröm az általam definiált életörömhöz, az életöröm az immunrendszerünk gyors megerősödéséhez, ami megsegíti, felgyorsítja a gyógyulást. Sokszor eleve meggátolja magát a betegség kialakulását is. Bármiféle diszharmónia a két rendszer - tehát a lélek és a test - között azonnali betegséghez vezet. Tartós lelki gyötrődés, keserűség, boldogtalanság nagyon sok esetben viszont konkrét szervi bajhoz vezet. Gyakran rákhoz is. És még valami: a kísérleteink azt mutatják, ezt a fajta örömélményt nem lehet helyettesíteni más, pozitív hatással bíró dolgokkal.
- Hogyan alkalmazzák az eddig elmondottakat a kórházakban, az intenzív osztályon a műtétek után? Az ápolónőkkel gyógyító terápiaként vicceket meséltetnek?
- Nehogy azt gondolja, hogy butaságot vagy hülyeséget mondott. Megpróbálunk súlyos, frissen műtött beteg mellé régen operált, jókedvű beteget fektetni. Keverjük a súlyos betegeket a régen műtött, vidámabb betegekkel, akik már tele vannak pozitív élményekkel. Megfigyeltük, ha olyan betegek kerülnek egymás közelébe, akik a betegségeiket, félelmeiket, nehézségeiket sorolják egymásnak, szinte abban a pillanatban óriási mértékben megnő a fájdalomcsillapító iránti igény, mindenfajta bajok jönnek, nem várt komplikációk, szívritmuszavarok. Tehát ezek a bizonyos lelkinek mondott tényezők fizikai módszerekkel is kiválóan mérhetők. Kimerítő volt a válasz?
- Abszolút. Egyébként ugyanúgy járja a világot és operálja a szíveket, mint régebben?
- Ugyanúgy. Meg az operációkon kívül is, próbálom a szíveket gyógyítani és hitet önteni a lelkekbe. Ezt az örömtelen fásultságot, ezt a letargiát próbálom valamiképpen konvertálni. Tudja, sok-sok ember vágyik arra, hogy tavasz költözzön a szívébe. 
- Nem is tudtam, hogy Ön költő is. Professzor úr, köszönöm, hogy rendelkezésemre állt.