Vissza a tartalomjegyzékhez


Aprópénz

Angol vélemény Magyarországról

Az Orbán-kormány vereségét jósolja a választásokon az Economist Intelligence Unit (EIU) londoni székhelyű gazdasági elemzőtársaság. Várakozásaik szerint a választásokat megelőzően a gazdasági növekedés lelassul, a kormány lazít politikáján, amivel egyes makrogazdasági mutatók leromlását idézi elő. Az EIU szerint a jelenlegi koalíció elveszíti a 2002-es választásokat, helyébe pedig egy szocialisták vezette koalíció lép majd, amely jobban viszonyulna a csatlakozás esetleges elhúzódásához. A cég 65 százalékos valószínűséget jósol annak a forgatókönyvnek, miszerint 2005-ben egyszerre csatlakozna 10 ország, s mindössze 35 százalékot annak, hogy két csoportban történne a csatlakozásra váró országok felvétele az Európai Unióba. (Hetek)


Változik a lakástámogatás

Február elsejétől 1,5 százalékkal, 3-ról 4,5 százalékra nő a jelzáloghitelek kamattámogatása, amit a korábbi 5 helyett 10 évig lehet igénybe venni. Megszűnik a Földhitel- és Jelzálogbank monopóliuma is, ezután bármely bank értékesíthet jelzálogleveleket, ami egészséges versenyhelyzetet teremt ezen a területen is. Emellett több új elemmel bővül a lakástámogatási rendszer: az önkormányzatok nyugdíjasok és fiatalok számára készülő garzonlakások építéséhez igényelhetnek 70-80 százalékos támogatást, energiatakarékossági felújításokhoz lakásonként maximum 400 ezer forint igényelhető, a tömbház-rehabilitációs programra pedig négymilliárd forintot különítettek el. A programokra összesen 21,3 milliárd forintot költhet a Gazdasági Minisztérium. (MTI))


A Siemens és az e-business

A Siemens célja, hogy teljes üzleti tevékenységét - a beszerzéstől a marketingig, a fejlesztéstől a kontrollingig - mielőbb elektronikus útra terelje. Ennek érdekében hozta létre az E-Excellence központot, amelynek feladata az üzleti folyamatok elektronikus integrálása, valamint a cégen belüli e-kereskedelmi kultúra kiépítése. A fejlesztések eredményeképpen lehetővé válik a cég alkalmazottai számára az interneten történő tanulás, továbbképzés is. A Siemens két éven belül árbevételének 60 százalékát már az e-kereskedelmen keresztül kívánja realizálni. A cég vezérigazgatója szerint internetes vállalatként a Siemens gyorsabb, vevőközelibb és hatékonyabb lesz. (Hetek)