Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Áramszolgáltatók mélyrepülése

Az elmúlt héten is folytatódott a lejtmenet a világ vezető részvénypiacain. A távol-keleti tőzsdéken kétéves mélypontra süllyedtek az árfolyamok, és a kamatcsökkentés kiváltotta hirtelen fellángolás után kifulladt a lelkesedés az amerikai piacokon is, mindhárom index 3-3,5 százalékkal gyengült. Kisebb mértékben ugyan, de Nyugat-Európában is csökkentek az árfolyamok, Párizsban 2,5, Londonban 1,3 százalékkal gyengült a mutató. A BUX - miután újabb sikertelen kísérletet tett a nyolcezer pontos határ áttörésére - újra ereszkedésnek indult, a hetet 7704 ponton, 2,7 százalékos csökkenéssel zárva.

Bár a Magyar Nemzeti Bank 25 bázispontos kamatcsökkentése átmenetileg pozitívan hatott a részvénypiacra is, a rossz hírek túlsúlya mélybe taszította az indexet a hét második felében. Az általános hangulatot jelezni hivatott beszerzési menedzserindex (BMI) értéke 50 pont alá süllyedt decemberben, ami a gazdasági növekedés megtorpanását jelezheti. Nem tett jót a piacnak az áramszolgáltatók azon bejelentése sem, miszerint a kormányzat által korlátozott áremelés miatt jelentősen csökkeni fog idei eredményük. A befektetők pánikszerűen próbáltak szabadulni a szektor papírjaitól, a Démász 15 százalékot vesztett értékéből. Az érintett cégek tulajdonosai - csakúgy, mint korábban a Mol tette - beperelik a magyar államot.
A hét vesztesének közel 25 százalékos esésével a Graphisoft bizonyult, miután bejelentette, hogy az előzetes adatok alapján árbevétele 25 százalékkal növekedett, eredményét azonban nem tudta növelni. Tovább sülylyedt, s ezzel jóval a hatezer forintos lélektani határ alá került a Borsodchem árfolyama, miután a Moscow Business World Bank (MDM) 8,15 százalékos tulajdonosi részt szerzett a cégben, ezzel 50 százalék környékére tornázva az osztrák-orosz érdekeltséget. A cég nagy izgalommal várt közgyűlését január 24-én tartják. A blue chipek közül egyedül a Matáv tudott a héten erősödni, egy nagyobb vevő megjelenésének köszönhetően 5 százalékkal drágult, s ezzel ismét 1200 forint fölé kapaszkodott a távközlési óriás árfolyama.