Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Könyörületes tolvajok

Egy hetvenöt éves liverpooli nagymama éppen tévét nézett otthonában, amikor két fiatalkorú srác betört a lakásába. Felkutatták a házat, és 1500 font értékű ékszert, valamint 150 font értékű készpénzt tulajdonítottak el. Amikor azonban a tolvajok megpróbálták az unokák számára előkészített, gondosan becsomagolt ajándékokat elvinni a karácsonyfa alól, a megrettent nagymama sírva könyörgött, hogy azokat hagyják ott. A tinédzserek végül beleegyeztek, és elinaltak. A rendőrség várja a rablás szemtanúinak jelentkezését. (Ananova)


Lenin megelőzte Sztálint és Szaharovot

Vlagyimir Iljics Lenin kommunista vezető lett Oroszországban az évszázad embere egy friss közvélemény-kutatás szerint. A megkérdezett 1500 személy 14 százaléka nevezte meg Lenint a XX. század legfontosabb orosz személyiségének, ami az AP szerint azt tükrözi, hogy sok, főként idős orosz még ma is őt tekinti a modern orosz államiság megteremtőjének. Lenin máig tartó népszerűségét ugyanakkor az egykori mindenható szovjet propaganda is magyarázza, amely emberfeletti hőst teremtett a politikusból. Lenint utóda, Sztálin követi a népszerűségi rangsorban 9 százalékkal, a harmadik pedig a Nobel-díjas Andrej Szaharov emberi jogi harcos lett 8 százalékkal. Sztálint az oroszok egyöntetűen kegyetlen diktátornak tekintik, aki több millió honfitársuk haláláért, munkatáborok felállításáért felelős. Mégis vannak olyan csoportok, amelyek máig a sztálini rendszert tartják a rend és a fegyelem eszményképének, olyannak, amilyenre a mai káosz eloszlatásához is szükség volna. Szaharov atomfizikus azáltal vált híressé, hogy felhívta a figyelmet a szovjet rendszer barbárságára, és a kommunizmus örökségét lerázni kívánó Oroszország jelképévé vált. Az évszázad híres orosz személyiségeinek rangsorában Jurij Gagarin, az első űrutazó került a negyedik helyre, Mihail Gorbacsov volt pártvezető, reformer pedig az ötödikre. A Public Opinion Foundation nevű közvélemény-kutató cég december 16-án végezte el a felmérést, méghozzá úgy, hogy nem volt előre elkészített lista, hanem a megkérdezetteknek maguknak kellett megnevezniük választottjukat. (Vianovo)


„Lógó orrok piaca” Nürnbergben 

A haszontalan vagy nem kívánt karácsonyi ajándékok miatt csalódottak Nürnbergben, a „lógó orrok piacán” csütörtökön elárverezhetik a nekik nem tetsző ajándékaikat. A szervezők a piacon zenével, étellel és itallal igyekeznek majd jókedvre deríteni azokat, akik nem azt kapták karácsonyra ajándékba, amit szerettek volna. Az árverésből befolyó összeg tíz százalékát Nürnberg városának környezetvédelmi beruházására fordítják. A meggondolatlan karácsonyi ajándékozás inkább kötelességérzetből történik, és kevés örömet okoz - mutattak rá az árverés szervezői, akik arra törekszenek, hogy az egyébként évente megrendezésre kerülő „karácsonyi akcióval” tudatosítsák az emberekben: vásároljanak szeretteiknek környezetbarát és értelmes ajándékokat. A nürnbergi köztisztasági hivatal hirdetések és rádiófelhívások útján már a karácsonyi ünnepek előtt felszólította a lakosságot, hogy „gondolkozzék, mielőtt ajándékozna”. 
Az árverésen csak eredeti csomagolásban kerülhetnek kalapács alá a nem kívánt ajándékok. Így akarják megakadályozni ugyanis, hogy valaki a pincéjében felhalmozott limlomtól az árverésen próbáljon megszabadulni. (MTI - dpa)