Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Mario újra varázsol

Szenzációs visszatérés tanúi lehettek Észak-Amerikában a jégkorongozást kedvelő sportbarátok. Az NHL-ben szereplő Pittsburgh Penguins idén igen gyengén szerepelt idáig. A klub tulajdonosa, Mario Lemieux, az egykori legendás 66-os számú játékos a régi sikerek érdekében újra jégre lépett. Bemutatkozása remekül sikerült: 1 góllal és 2 gólpasszal járult hozzá csapata 5-0-s győzelméhez. Az áldozat a Toronto Maple Leafs volt.

Nem egészen két hónapja történt, az ESPN sportcsatorna filmet forgatott a legújabb szabályokról. Az egyik jelenethez, amit Pittsburgh-ben vettek föl Lemieux-t kérték fel, hogy mutassa be a csatárjáték különböző mozzanatait. A Liga történetének egyik legnagyobb játékosa annak ellenére, hogy 1997. április 26-án sorozatos sérülései miatt visszavonult, elvállalta a felkérést. A mintegy egyórás felvétel alatt meglepően fitten korcsolyázott. Ütőkezelése és gyorsasága finom mozdulatai a régi időket idézték. A riporterek produkcióját látva fel is tették a kérdést: nem töri-e a fejét a visszatérésen? Mario ekkor még tulajdonosi teendőire hivatkozva ódzkodott a gondolattól. 
Telt-múlt az idő, és a Pittsburgh csarnokában egyre inkább híre járt, hogy Szuper-Mario ismét jégre lép. Jaromir Jagr, az egykori csapattárs aztán fellebbentette a függönyt. Ő volt ugyanis, aki megrendelte Lemieux új felszerelését a szertárosnál. Ezután már Lemieux sem titkolhatta, majd elkövetkezett az egész Amerikát lázba hozó bejelentés: december 27-én a Toronto elleni mérkőzésen ismét pályára lép az egykori kétszeres Stanley-kupa játékos. 
Szuper Mario komolyan gondolja a visszatérést, mivel négyéves kisfia, Austin kedvében akar járni, aki még sohasem látta játszani zseniális papáját. A sikeres visszatérés érdekében Lemieux másnap már edzett is, méghozzá szabadtéren farkasordító hidegben. A sztár kisfia és édesapja is tanúi lehettek annak, hogy milyen kirobbanó erőben és formában teljesítette a személyi trénere, Jay Caulfield által vezényelt edzést. Mario Lemieux az NHL egyetlen játékosa ebben a pillanatban, aki teljesíteni tudta a meccsenkénti két pontos átlagot, amivel minden idők tizedik legeredményesebb játékosa.
Ivan Hlinka, a Pingvinek cseh edzője az első sorban számít a visszatérő klasszisra, aki így ismét barátjával, Jaromir Jagrral és Jan Hrdinával alkot támadó formációt. A mérkőzés iránt való óriási érdeklődést mutatta az is, hogy kétszáz sajtóakkreditációt adtak ki a találkozóra, annyit, amennyit egy Stanley-kupa döntőre szoktak kiadni.