Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Februárban érkezik a Mir

Az orosz repülésügyi hatóságok biztosak benne, hogy épségben és veszélytelenül képesek lesznek földre hozni a Mir űrállomást. Vlagyimir Szolovjov, a Mir-program irányítója nem értett egyet azokkal az aggodalmakkal, hogy a Mir röppályájáról letérve a földbe csapódhat - mint azt sokan vélik azután, hogy néhány nappal ezelőtt a repülésirányítás egyszerűen elvesztette a kapcsolatot az űrállomással. 


A Mir űrállomás. Kiszámíthatatlan Fotó: Reuters

A kapcsolat kedden közel húsz órára megszakadt, azóta azonban három alkalommal is sikerült kommunikálni a Mirrel - nyilatkozta Valerij Lingyin, a repülésirányítás szóvivője. Elmondása szerint az így kapott információból nyilvánvalóvá vált, hogy a kommunikáció a Mir űrállomáson fellépett energiahiány miatt szakadt meg. Miután a szakemberek több rendszert lekapcsoltak az állomáson, az energia nagy része a földdel folytatott kommunikációra fordítódott. Az űrállomás napelemeinek feltöltése néhány napot vesz igénybe - közölte Szolovjov. Arról azonban egyelőre nem tudott felvilágosítást adni, mi okozhatta az energiahiányt. Az orosz űrrepülési hatóságok - és a NASA - egyaránt figyelemmel kísérik a Mir útját földi megfigyelő műszerek segítségével. 
Szolovjov beismerte, hogy a mostani kommunikációs zavar volt a legveszélyesebb hiba, ami a Miren felléphetett, de kitartott amellett, hogy az semmiképpen sem zuhanhat a Földre ellenőrizetlenül. Szavai szerint az űrállomástól szervezett és civilizált formában fognak búcsút venni, ahogyan azt eredetileg is tervezték. Mindenesetre egy űrhajós csapat készen áll, hogy szükség esetén felmenjen a Mirre, amelynek Földre hozatalát 2001 februárjára tervezik, a Csendes-óceán területén. 
A Mir űrállomás 15 éves történetében a kommunikáció megszakadása csak a legutóbbi hiba volt, a szakembereknek már régóta aggodalmat okoz a Mir állapota. Mindenesetre 1997 óta, amikor tűz ütött ki a Miren, és egy személyzet nélküli teherűrhajóval való ütközése majdnem katasztrófával végződött (amit egy sor komputerhiba is követetett), az űrállomás viszonylag békésen és biztonságosan keringett Föld körüli pályáján. 


Lezuhant hat műhold

Újabb baleset hozta kínos helyzetbe Oroszországot, alig valamivel azután, hogy a földi irányítók elvesztették a kapcsolatot a Mir űrállomással. Ezúttal hat műhold veszett el menet közben, miután helyi idő szerint szerdán késő este fellőtték őket az Arhangelszk melletti pliszecki űrbázisról. A Ciklon-3 hordozórakéta három hírközlést, és három védelmi célokat szogáló műholdat állított volna pályára csaknem 1400 kilométeres magasságban - ha nem mond csődöt idő előtt. Az első jelentések szerint a harmadik lépcső begyújtásakor a vészleállító rendszer bekapcsolódott. A szakemberek feltételezik, hogy a műholdak elégtek az atmoszférában a Kelet-szibériai-tenger felett. Mivel a baleset idején a rakéta rádióárnyékban volt, nincs pontos információ a történtekről; a vizsgálatok csak azután kezdődhettek el, hogy a megadott időben a repülésirányítók nem tudtak kapcsolatot létesíteni a műholdakkal. A hat műholdat szállító rakéta egyébként egy - a fegyverzet-csökkentési megállapodások értelmében - leszerelésre ítélt, átalakított Kozmosz-3M típusú orosz hadászati rakéta volt.