Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
A Matáv nyerte a MakTel tendert

Az amerikai kamatcsökkentés elmaradása miatt csalódott befektetők világszerte esésre ítélték a nagyobb tőzsdeindexeket, amit az ünnepek környékén mérsékelt forgalom melletti óvatos emelkedés követett. A legnagyobb vesztesnek a Nasdaq bizonyult, a technológiai szektor profitjai alulmúlták a várakozásokat, és a közeljövőre vonatkozó kilátások sem kecsegtetnek túl sok jóval. 

Ennek köszönhető a 10 százalékos esés. A BUX - az adózás változásaival összefüggő önkötéseknek köszönhetően - előbb magas, majd huszadika után erősen összezsugorodó forgalommal a nemzetközi trenddel szemben menetelt, az év utolsó előtti kereskedési napján 7795 ponton zárva.
A macedón kormány a Matáv vezette konzorcium ajánlatát fogadta el a makedón telefontársaság (MakTel) 51 százalékára kiírt tenderen. A konzorciumban a Matáv 87,4 százalékos részesedéssel bír. A hírre a piac vegyesen reagált, a papír alacsony forgalom mellett 3,3 százalékkal lett olcsóbb. Az orosz Sibur cég gyakorolta opciós jogait, és megvásárolta a Milford Holdingstól a BorsodChem 24,8 százalékos és a TVK 8,34 százalékos részvénycsomagját. Ezzel a kétes hátterű Milford helyett egy valódi szakmai befektető jelent meg a vegyipari szektorban, bár elemzők szerint az együttműködés lehetőségei korlátozottak. A cég elhalasztott rendkívüli közgyűlésére január 24-én kerülhet sor. Az utóbbi napok nyerteseinek a mélypontjáról 10 százalék emelkedéssel visszapattanó TVK, valamint a hazai intézményi befektetők érdeklődésének középpontjába kerülő 9,5 százalékkal emelkedő OTP részvényei bizonyultak. A nagy vesztes címet a peres ügybe keveredett, 14 százalékkal zuhanó NABI részvénye érdemelte ki. A kisebb papírok közül kellemetlen meglepetéssel szolgált az idén többször spekulációs láz középpontjába került Pannon-Flax részvénye, miután nagy reménységnek tartott leányvállalata, a Betonútépítő Rt. karácsony előtt csődöt jelentett. A hírre a papír árfolyama 20 százalékos eséssel reagált, de sikerült visszatornáznia magát, így minimálisra csökkentve az árfolyamesést.